A kurkuma földes, kissé keserű íze miatt sokoldalúan felhasználható édes és sós ételekben egyaránt. Íme néhány egyszerű módszer, hogyan illesztheted be az étrendedbe.
1. Aranytej
Az aranytej Indiában haldi doodh néven ismert, amely egy nyugtató ital tejből, őrölt kurkumából és melegítő fűszerekből, mint a gyömbér és a fekete bors. Koffeinmentes alternatívaként bármikor fogyasztható, vagy lefekvés előtti italnak is kiváló. Elkészítéséhez keverj össze egy teáskanál őrölt kurkumát egy csésze melegített tejjel vagy növényi itallal, illetve ízlés szerint adj hozzá fekete borsot, gyömbért és mézet.
2. Kurkumatea
A kurkumatea készítése egyszerű és ízletes módja a kurkuma fogyasztásának. Forralj fel két csésze vizet, adj hozzá fél teáskanál kurkumát, két evőkanál citromlevet és két teáskanál mézet, ezt követően hagyd kihűlni. Egy csipet fekete bors hozzáadása jelentősen növelheti a kurkumin, a kurkuma fő hatóanyagának biológiai hozzáférhetőségét.
3. Kurkumás smoothie-k
Adj egy teáskanál őrölt kurkumát kedvenc smoothie-dhoz, hogy növeld annak tápértékét. A kurkuma jól párosítható gyömbérrel, fahéjjal és mézzel, így ízletes és egészséges italt készíthetsz.
4. Kurkuma levesekben
Keverj egy teáskanál őrölt kurkumát kedvenc leveseidbe, például a lencse-, sütőtök- vagy csirkelevesbe, hogy fokozd azok ízét és tápértékét.
5. Curryk és pörköltek
A kurkuma elengedhetetlen összetevője a curryknek és pörkölteknek. Adj hozzá egy teáskanál őrölt kurkumát ezekhez az ételekhez, hogy mélyebb ízt és aranyszínű árnyalatot kapjanak.
6. Salátaöntetek
Keverj egy csipet őrölt kurkumát házi készítésű salátaöntetekhez. Például adj olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt, mézet és kurkumát egy ízletes és egészséges öntethez.
7. Tojásételek
Szórj egy csipet kurkumát rántottára vagy omlettre, hogy színt és ízt adjon az ételnek.
A kurkuma beillesztése az étrendbe egyszerűbb, mint gondolnád – fotó: Pixabay
8. Párolt zöldségek
Szórj egy kevés kurkumát a párolt zöldségekre, például karfiolra, brokkolira vagy sárgarépára, hogy fokozza azok ízét és tápértékét.
9. Rizs és gabonafélék
Adj egy teáskanál kurkumát a főzővízhez rizs vagy quinoa készítésekor, hogy aranyszínű és ízletes köretet kapj.
10. Turmixok és gyümölcslevek
Keverj egy teáskanál kurkumát friss gyümölcslevekhez vagy turmixokhoz, ezáltal növelve azok antioxidáns-tartalmát.
11. Kurkuma joghurtban
Keverj egy csipet kurkumát natúr joghurthoz, és adj hozzá mézet és gyümölcsöket egy egészséges és ízletes desszerthez.
12. Kurkuma süteményekben
Adj egy teáskanál kurkumát muffinokhoz, palacsintákhoz vagy más süteményekhez.
13. Kurkuma granolában
Keverj egy csipet kurkumát házi készítésű granolához, hogy egészséges és ízletes reggelit kapj.
14. Kurkuma humuszban
Adj egy teáskanál kurkumát házi készítésű humuszhoz, hogy fokozd annak ízét és egészségügyi előnyeit.
15. Kurkuma chia pudingban
Keverj egy teáskanál kurkumát chia pudinghoz, hogy növeld annak antioxidáns-tartalmát. Tálald friss bogyós gyümölcsökkel, görög joghurttal és magvakkal.
16. Kurkuma forró csokoládéban
Egy hosszú nap után pedig érdemes kipróbálni a kurkumás forró csokoládét!
Forrás: health.com
Indexkép: Pixabay