A mangó jótékony hatásai

A mangó gazdag forrása a magnéziumnak és a káliumnak, melyek aktívan hozzájárulnak a magas vérnyomás csökkenéséhezA mangó tartalmaz egy mangiferin nevű vegyületet is , amely csökkenti a szívizmok gyulladását, ezzel minimalizálva egyes szívbetegségek kockázatát.

A mangó gazdag forrása az antioxidáns vegyületeknek is. Mivel sok rostot tartalmaz, támogatja az emésztőrendszer egészségét. Emellett hozzájárul a szem, a bőr és a haj egészségéhez is.

A mangó nagyon sok A-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz, amelyek szintén nagyon jót tesznek a szem egészségének. Továbbá rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a vérszegénység kialakulása, mivel a mangó jelentős mennyiségű rezet is tartalmaz, amely segíti a vörösvértestek előállítását, termelődését.

A gyümölcsben megtalálható polifenolok csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

mangó

A mangó rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz – fotó: Pixabay

A mangó olyan tápanyagokban is bővelkedik, mint az E-, C- és B6-vitamin. A C-vitamin segít megnövelni a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben, remek antioxidánsként működik. A B6-vitamin csökkenti a stroke és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét.

Mivel kalóriatartalma alacsony, fogyókúra idején is kiváló étel és vitaminforrás.

Kiknek nem ajánlott a mangó fogyasztása?

A mangó rendkívül egészséges gyümölcs, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva akár hasmenést is okozhat.

Mivel nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, cukorbetegeknek oda kell figyelni, hogy egyszerre ne fogyasszanak túl sokat belőle.

Vannak, akik allergiás tüneteket mutatnak a mangó fogyasztását követően. Jellegzetes tünet az orrfolyás, a tüsszentés, a gyomorfájdalom vagy a légzési nehézség.

Forrás: gyogyszernelkul.com