Afrika számos kultúrája hosszú ideje olyan étrendet követ, amely bőségesen tartalmaz zöldségeket, gabonákat, gyümölcsöket és fermentált ételeket, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bél- és anyagcsere-egészségre. Bár a feldolgozott, magas kalóriatartalmú ételek hatásait világszerte tanulmányozták, az afrikai populációk gyakran alulreprezentáltak ezekben a kutatásokban.
"A korábbi kutatások más hagyományos étrendekre, például a japán vagy mediterrán étrendre összpontosítottak. Azonban a hagyományos afrikai étrendből is rengeteget tanulhatunk" – mondta Quirijn de Mast, a hollandiai Radboud Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.
De Mast vezetésével egy tanulmány vizsgálta a Kilimandzsáró környékének hagyományos étrendje és a nyugati típusú étrend közötti váltás egészségügyi hatásait Észak-Tanzániában. A változások gyorsak és jelentősek voltak: az immun- és anyagcsereprofilok már néhány héten belül észrevehetően módosultak, amikor a hagyományos ételeket – például különféle kásák, okra, savanyú tej és fermentált gabonák – felváltották olyan nyugati ételekkel, mint kolbász, fehér kenyér, lekvárok, palacsinta, ketchup és sült krumpli, vagy fordítva.
A kutatók a vizsgálatban részt vevő 77 egészséges férfi egy részét arra kérték, hogy két hétig váltsanak étrendet. A vizsgálat kulcsfontosságú pontjain a kutatók vérmintákat vettek, hogy elemezzék a sejttípusokat, az immunjeleknek nevezett citokinek termelését és számos anyagcsere-vegyület előállítását.
Azok, akik a Kilimandzsáró környékének konyhájáról áttértek olyan ételekre, mint a kenyér és kolbász, magasabb szintű gyulladásos fehérjéket és anyagcserezavarokra utaló markereket mutattak, valamint jelentős csökkenést tapasztaltak az immunválaszban számos gombás és bakteriális kórokozóval szemben, ezenkívül enyhe súlygyarapodást is tapasztaltak.
Ezzel szemben a nyugati ételekről több gyümölcsöt, fermentált ételt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrendre való áttérés fokozta a gyulladáscsökkentő válaszokat, erősítve az immunrendszert.
Még egy hétig tartó hagyományos fermentált ital fogyasztása is javította a neutrofileknek nevezett védekező sejtek aktiválását, és fokozta a gombás kórokozókkal, például a Candidával szembeni kémiai válaszokat.
Meglepő módon az étrendváltások hatása még négy héttel később is kimutatható volt, ami egyértelművé teszi, hogy az egészségügyi változások nemcsak gyorsak, hanem tartósak is lehetnek.
Miközben a nyugati étrendek egyre inkább terjednek az afrikai kontinensen – gyakran kiegészítve vagy teljesen felváltva a hagyományosan egészséges ételeken alapuló táplálkozást –, az afrikai kultúrákból származó bevándorlók számára még nagyobb kihívást jelent egészséges étkezési hagyományaik megtartása a nyugati közösségekben.
A kutatók szerint ennek a tendenciának komoly következményei lehetnek az egészségre. Azáltal, hogy megértjük, milyen kockázatokkal jár a hagyományos étrend elhagyása – nemcsak Tanzániában, hanem világszerte –, segíthetünk az embereknek tudatosabb és egészségesebb döntéseket hozni a táplálkozásukról. Emellett ez lehetőséget ad arra is, hogy új, izgalmas, de egészséges ételeket fedezzünk fel más kultúrákból.
„Tanulmányunk rávilágít arra, hogy ezek a hagyományos ételek milyen előnyökkel járnak a gyulladásos és anyagcsere-folyamatok szempontjából a szervezetben. Ugyanakkor azt is megmutatjuk, mennyire káros lehet az egészségtelen nyugati étrend" – mondta de Mast.
Forrás: sciencealert.com
Indexkép: Shutterstock