Létezik egy, főleg a mexikói Pueblában elterjedt növény, amely nagyon hasonlít a korianderre, csupán a leveleinek formája lehet árulkodó. A papalo (azték nyelven: pillangó) magyarul főleg bolíviai korianderként ismert zöldfűszer. Intenzív aromája leginkább a koriander, a borsmustár, a citrusfélék és a menta egyvelegéhez hasonlít.
Szinte minden étel ízét gazdagítja, így köretekhez és főételekhez is nagyszerűen passzol. A mexikóiak előszeretettel használják babos fogásokhoz, de gyakran megtalálható a quesadillában és a tacóban is. Nagyon jól illik a húsokhoz is, például könnyedebbé teszi a zsírosabb húsféléket. Pueblában a helyi specialitásnak számító cemita (hússal, sajttal töltött) szendvicsekben nagyon fontos szerepet játszik.
A papalo használata
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a zöldfűszert már főzés közben hozzáadják az ételhez, pedig a papalót érdemes közvetlenül tálalás előtt nyersen felhasználni, mert így nem veszít esszenciájából. Érdemes apránként adagolni. Ha a friss növény levelén foltokat találunk, jó, ha tudjuk, hogy a növény éppen ezeknek köszönheti erőteljes illatát és egyedi ízét.
Kényes növényről van szó, ugyanis a tárolása és a szállítása nem egyszerű: a hideg időjárástól például megfeketedik, tönkremegy. Amerika déli és délnyugati részein termesztik, és bár elsősorban a már említett Pueblában népszerű, az elmúlt években elterjedőben van.
A papalo és bolíviai koriander nevek mellett nyári korianderként, yerba porosaként, mampuituként és cravo-de-urubaként keressük a boltok polcain.
Forrás: vince.hu
Indexkép: Pixabay