A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) üde zöld színével, petrezselyemre emlékeztető leveleivel lombfakadás előtt szinte ellepi a magyar erdőket, erdőszéleket. Kora tavasszal érdemes gyűjteni, amikor a levelek még zsengék, de már ánizsos illatot árasztanak.

Hogyan ismerhető fel a zamatos turbolya?

A zamatos turbolya az ernyősvirágzatú (Apiaceae) családjába tartozik, Magyarországon kora tavasszal vadon megtalálható és gyűjthető. Levélformája alapján talán könnyen összekeverhető lenne más növényekkel, azonban ánizsos illata elárulja, elég a növényt finoman megdörzsölni.

A zamatos turbolya íze szintén mutat ánizsos jegyeket, de inkább édeskés, aromás. Sokszor azok is kedvelik, akik az ánizs erős ízét inkább kerülik.

Gyors növekedésű egynyári növény. Rendszerint újraveti magát és így alkot nagyobb telepeket. A levelek többszörösen összetettek, kifejlett magassága gyakran a 70-80 cm-t is eléri. Késő nyáron virágzik, ernyős virágzata apró fehér virágokból áll.

Kedveli a nyirkos talajt. A természetben általában már ősszel kihajt és zölden telel át, majd tavasszal gyors növekedésnek indul. Nyár közepére beérnek a magok, ezután az egész növény elszárad.

Zamatos turbolya az erdőben

Zamatos turbolya az erdőben – Fotó: Kucsera Éva

Zamatos turbolya termesztése

A zamatos turbolya vetőmagja beszerezhető. Vethető ősszel, ahogyan a természetben is újraveti magát, de fűszernövényként egész évben termeszthető. Fagymentes időben tulajdonképpen bármikor elszórhatjuk a magjait. Napos és félárnyékos területet is kedveli, azonban a meszes talajon szenved.

A magjaira sekély takarás kell csupán – ha túl mélyre kerülnek, nem biztos, hogy kihajtanak – és arra is fokozottan ügyelni kell, hogy a talajt óvjuk a kiszáradástól. Nyáron gyakori öntözést igényel.

A turbolya könnyen és egyszerűen nevelhető cserépben, virágládában is, viszont az öntözésre és a tápanyagutánpótlásra ebben az esetben is gondot kell fordítani.

Vetés után 4-5 héttel a zamatos turbolya levelei már fogyasztásra alkalmasak. Ha a növény eléri a 25-30 centis magasságot, a levelek aromája a legízletesebbek.

Mivel a zamatos turbolyának nagyon kedvez a klímánk, ezért apró magjaival nagyon könnyen és hatékonyan szaporodik. Ha el szeretnénk kerülni, hogy az egész veteményest elárassza, meg kell akadályoznunk, hogy magjait elszórja.

Szintén a zamatos turbolya magasra nevelése ellen szól, hogy friss, zsenge levelei a legfinomabbak, az öreg levelek már kevésbé aromásak. Ha egész évben használnánk a konyhában, érdemes inkább többször vetni.

Zamatos turbolya felhasználása

A zamatos turbolya friss zöldfűszerként jól illik salátákhoz, zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez, túróhoz, tojáshoz, szószokhoz és levesekhez. Feldobja a tavaszi salátákat és jól passzol más fűszernövényekkel, többek között a szintén tavasszal kihajtó petrezselyemhez, snidlinghez.

Főzni nem érdemes, a turbolyaleveleket aprítva, tálaláskor célszerű az ételhez adni.

A zamatos turbolyából – mézzel, citrommal – gyakran készítenek szörpöt is, de amennyire könnyű rajongani a friss zamatos turbolyáért, annyira megosztó a turbolyaszörp.

A turbolya tartósításának egyik legegyszerűbb módja a szárítás – a szárított turbolyát száraz, hűvös, fénytől zárt helyen érdemes tárolni – ugyanakkor fagyasztható is, valamint a turbolya íze kellemesen megízesíti az olajat és az ecetet.