A zöldborsó Európába a népvándorlással kerülhetett, és a szárított tartósítási mód – melyet napjainkban feles borsónak vagy sárgaborsónak nevezünk – évszázadokig meghatározta a zöldborsófogyasztási szokásokat.

Amit ma cukorborsónak nevezünk és frissen eszünk tavasszal és ősszel, a versailles-i királyi udvar nemes hölgyeinek köszönhetően terjedt el, mely ezt követően hamar népszerűvé vált az egész kontinensen.

A 19. században a borsó a fagyasztási és konzerválási eljárásoknak köszönhetően egész évben elérhetővé vált. Népszerűsége nem csupán finom ízének köszönhető, hanem változatos felhasználási módjainak és jótékony hatásainak is.

A zöldborsó jótékony hatásai

A zöldborsó bővelkedik vitaminokban, mint például az A-, C-, B- és E-vitamin, gazdag rostokban, emellett a szembetegségek megelőzésében vagy a rákos megbetegedések kialakulása ellen is hatékony lehet a fogyasztása. Ennek oka az, hogy rengeteg antioxidáns van benne, ami segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban, továbbá a borsószemek lutein- és zeataxintartalma megelőzheti a szürke hályog kialakulását rendszeresen fogyasztás esetén.

Mivel rostokban igen gazdag, főleg ha zsenge formájában, héjastól esszük, az emésztésre is jótékony hatást gyakorol.


A borsó egészségügyi előnyei fagyasztva

Egyes zöldségekre kifejezetten jól hat a fagyasztás, ilyen a zöldborsó is. A fagyasztott borsó a keményítőtartalmú zöldségek egészségügyi előnyeivel rendelkezik, miközben növényi alapú fehérjeforrást is biztosít.

A Kaliforniai Egyetem kutatásai kiderítették, hogy a fagyasztott borsónak a friss verzióhoz képest számos előnye van, például vitamintartalma jóval magasabb. Az ok a növény feldolgozásában rejlik. Ugyanis ha a boltban frissen vásároljuk a zsenge hüvelyest, ahhoz a termelőknek napokkal korábban be kell takarítani, hogy az érési folyamat csúcsát addigra érje el, mire a boltok polcaira kerül. Így jóval kevesebb napfény éri, és rövidebb ideig jut a földből is tápanyagokhoz, mint ha eleve fagyasztásra szednék, megvárva a tökéletes érettség állapotát.

Fagyasztva ráadásul akár 12 hónapig friss marad, míg nyersen legfeljebb 5-7 napig fogyasztható. Az általánosan használt eljárás ebben az esetben a gyorsfagyasztás, aminek köszönhetően megmarad a zöldségben az összes tápanyag, néhány vízben oldódó vitamint, például a C-vitamint kivéve.

borsó

A zöldborsó rengeteg antioxidánst tartalmaz – fotó: Shutterstock

A magasabb és koncentráltabb vitamintartalom és a folyamatos hozzáférhetőség jelentős érv a fagyasztás mellett, főleg mivel a többi tartósítási módszer (szárítás vagy konzerválás) számottevően csökkentheti a borsó vitamintartalmát. A konzervekbe ráadásul gyakran fűszerek, só, cukrok és egyéb adalékanyagok is kerülnek, melyeknek a fogyasztása egészségtelen lehet.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay