A szokatlanul meleg februári időjárás nem csak jót jelent. A növények nedvkeringése igen korán megkezdődött. Kivirágoztak a gyümölcsfák szinte egy hónappal azelőtt, mint ahogyan szoktak.
Fagykár almában – fotó: HECHTA
A korai virágzás miatt sokkal hosszabb az az időszak, amikor a fagykár megtizedelheti a termést. Az Amalgerol® használatával, 2-3 nappal kipermetezve a fagyok előtt kb. 3 C° körüli hőmérséklettel mérsékelhetjük a fagyos mínuszokat. Ez azt jelenti, hogy -3 C°-ot kibír a növény fagykárosodás nélkül az Amalgerol® permetezést követően, de a -5 C° károkozását is mérsékelni lehet így.
A fagy hatására az őszi vetésű kalászosok, fajtától függően kisárgulhatnak, növekedésük megáll. Az őszi búzák és árpák esetében is több fajtánál a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése jelzi a fagykár fellépését.
A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet. Őszi káposztarepcében a tavaszi fagyok a szár felrepedését okozzák. Ekkor a felrepedt szárnál a főszár elkanyarodik, majd a további növekedéskor eltörik és így a főszár termése elvész.
A fagy hatására az őszi vetésű kalászosok, fajtától függően kisárgulhatnak, növekedésük megáll – fotó: HECHTA
Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont.
További információkért látogasson el a HECHTA weboldalára és keresse bizalommal a cég munkatársait!