A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
A konzerválás egyszerű módja – fotó: pixabay.com
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.
A tejsavas erjesztés nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
A FLEGME projekt
A fent említett kezelés hatására a tejsavas erjedés automatikusan beindul, annak szakszerű irányítását és széles körű elterjesztését azonban nem lehet kizárólag a háztartásokra bízni. Ezért, a francia Vegepolis Valley kutatási vállalkozás ennek az eljárásnak a tökéletesítése és továbbfejlesztése érdekében 2019 októberében meghirdette, és több helyről kapott, jelentős anyagi támogatással elindította a FLEGME projektet.
Ez a projekt a házi savanyításnál valamivel magasabb szintű technológiát alkalmaz, és részben helyettesítheti a drágább, nagyüzemi tartósítást.