A spanyol Ibergen családi vállalkozásként indult, amely csonthéjas gyümölcsfajták nemesítésére szakosodott.
Elképesztő színekben terem az Ibergen nemesítésből származó szilva – Fotó: ibergen.es
11 év fejlesztőmunkával fajközi szilva-kajszi hibrideket hozott létre, és ezzel egy új termékszegmenst szeretne nyitni a prémium kategóriás csonthéjas gyümölcsök piacán – írja a fruitveb.hu.
Az IberPlum fajták gyümölcsének színe igen változatos. A gyümölcshéj sárgától a bordón át tart a liláig, a gyümölcshús pedig a világos sárgától a narancson át a piros círmosig elképesztően változatos. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk magas (20 Brix körüli), átmérőjük 55-65 mm, keménységük pedig 2,5-3,8 kg/cm2 közötti.
A vállalatnak Spanyolországban két gyümölcsöse van és a különböző fajták szüretelése június közepétől szeptember közepéig tart, ám kísérleti telepítésre leszerződtek Franciaország, Olaszország, Chile és Dél-Afrika egyes termelőivel is, mivel az a cél, hogy az új gyümölcsök Európában szünet nélkül, egész évben elérhetők legyenek.