A bűnözői csoport hagyományos zöldségeket és gyümölcsöket árult hamis bio-jelöléssel, tevékenységüket tanúsító labor is segítette.

Becslések szerint hat hónap alatt több mint kétezer tonna hagyományos terméket sikerült biotermékként értékesíteniük – fotó: pixabay.com

Kihasználták, hogy a biotermékek lényegesen drágábbak

A Guardia Civil az Obstteller-művelet keretében Granada körzetében (Motril) egy olyan bűnözői csoportra csapott le, amely nemzetközi élelmiszercsalással foglalkozott.

Összesen négy személyt tartóztattak le, és további 16 személy ellen folyik nyomozás különböző bűncselekmények, többek között súlyos csalás, okirathamisítás és szervezett bűnözői tevékenység miatt

– írja a fruitveb.hu

A banda hagyományos gyümölcsöket és zöldségeket értékesített biotermékként az európai piacokon, kihasználva, hogy a biotermékek jóval drágábbak. Ehhez meghamisították a termékek nyomon követhetőségét garantáló tanúsítványokat.

A laboratóriumokban manipulálták az elemzési eredményeket

Becslések szerint hat hónap alatt több mint kétezer tonna hagyományos terméket sikerült biotermékként értékesíteniük.

A letartóztatottak között van a cég tulajdonosa és fedőemberei, míg a nyomozás során a gyümölcs- és zöldségbeszállítók, valamint a hamis tanúsítványokat kiállító cégek is érintettek.

A szervezet nem piti csalókból állt, amit már az értékesített mennyiség is jelez, másrészt az is, hogy tevékenységük fedezéséhez laboratóriumokat is "megdolgoztak", ahol sikeresen manipulálták az elemzési eredményeket, például a növényvédőszer-maradványérték vizsgálatokat – olvasható a fruitveb.hu beszámolójában.