Még mindig sokan vannak, akik sosem kóstolták a batátát, más néven édesburgonyát, pedig sokkal egészségesebb köret, mint a sült krumpli, és még a fogyókúra során is a segítségünkre lehet.
Az édesburgonya a fejlődő országokban gyakori táplálék, magas az A-, C-, B2-, B6- és E-vitamin-tartalma, és gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán.
1. Nemcsak egészséges, de édes ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható
Alacsony kalóriatartalmú, egészséges étel, amelyet a cukorbetegek is fogyaszthatnak. Sokféleképpen elkészíthető, még édességeket is készíthetünk belőle.
2. Segít a vércukorszint normalizálásában
Az édesburgonya tartalmaz egy olyan összetevőt is, amely a vércukorszintet szabályozó hormon szintjét növeli. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplipürének vagy a sült krumplinak. A lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően pedig étkezés után nem ugrik meg hirtelen a vércukorszintünk.
3. Rosttartalma magas
A magas rosttartalmú ételek, mint az édesburgonya, segítenek az éhségérzet csökkentésében, így kevesebbet eszünk. A rostok támogatják az emésztőrendszer egészségét, és segíthetnek a vérnyomás szabályozásában is.
Az édesburgonya alacsony kalóriatartalmú, egészséges étel – fotó: Shutterstock
4. Segít a fogyásban
100 gramm édesburgonya 117 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe. Emellett ízletes, változatosan felhasználható, akár köretek, pürék és édes sütemények alapanyaga is lehet.
Ezeket muszáj tudnod az édesburgonyáról című cikkünket itt olvashatod.
Forrás: termeszeti.hu