Vagy nem, mert nem lesz hozzá kávébab – ha mégis, akkor sokkal drágábban, mint most. Meg is érkeztünk a hosszabb távú problémához: a hőség és a csapadékhiány miatt jelentős mértékben megdrágulhatnak, vagy akár el is tűnhetnek bizonyos élelmiszerek.
Rachtel Kyte, a Világbank elnöke, az ENSZ éghajlat-változással foglalkozó testülete, az IPCC egyik jelentése kapcsán nemrég azt mondta: az emberiség számára a klímaváltozás ezen következménye lesz igazán fájdalmas és azzal válik a széles tömegek számára is megfoghatóvá a klímaváltozás és a felmelegedés.
Eljő az idő, amikor a kakaó újra luxuscikké válik – forrás: Pixabay
Előfordulhat például, hogy horror áron juthatunk majd csokoládéhoz. Ugyanis az alapanyag, a kakaócserje bármilyen hihetetlen, de hőérzékeny növény. Hacsak nem sikerül kitenyészteni a hőálló kakaócserjéket, a Föld átlaghőmérsékletének növekedése miatt a kakaó és így a csokoládé ára is az egekbe szökik majd.
Ha a felmelegedés következtében a telek melegebbek lesznek, a tavasz pedig hamarabb jön el, emiatt csökkenni fog az almafák terméshozama és a gyümölcsök mérete. Valószínűleg kevesebb lesz a gyümölcs a piacon és többe fog kerülni.
A harmadik veszélyeztetett gyümölcs a banán: a globális felmelegedés miatt nem pusztulnak el a kártevői. Ráadásul a nagyobb meleg miatt a gyümölcsök héja hamarabb barnul, sebezhetőbbé válhatnak, könnyebben gombásodhatnak.
A legnagyobb áldozat azonban az arabica kávé lehet, egyes vélemények szerint a természetes kávétermő helyek kipusztulásával egyszerűen eltűnhet a kávé a Földről...
Forrás: Blikkrúzs