Tavaly az Európai Unió országai 32,5 milliárd liter alkoholtartalmú sört és 1,8 milliárd liter alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sört termeltek a statisztikák szerint. Egyesített sörtermelésünk tehát 34,3 milliárd liter sört állított elő malátából, komlóból, kukoricából és egyéb összetevőkből.
Egyre nagyobb az igény az alkoholmentes sörök iránt
2022-höz képest a teljes mennyiség kb. 5 százalékkal, vagyis 1,7 milliárd literrel csökkent, azonban a 0,5 százalékos és az alatti, alacsony alkoholtartalmú sörök esetében 13,5 százalékos növekedés volt tapasztalható a 2022-es szinthez képest, ami 0,2 milliárd literes emelkedést jelent. A különféle ízesített, gyümölcsös söralapú italok iránt tehát egyre nő a kereslet Európa-szerte.
Továbbra is Németország a legnagyobb termelő 7,2 milliárd liter sörrel, ami az EU teljes termelésének 22,3%-át teszi ki. Németországot követi Spanyolország, amely kb. 4 milliárd liter sört termelt, ami az Unió termelésének 12,4 százalékát jelenti. Ezután következik Lengyelország 3,5 milliárd literrel, majd Hollandia 2,4 milliárd literrel és a trappista söréről híres Belgium 2 milliárd literrel.
A hazai helyzet
A hazai helyzet egybeesik a teljes uniós piacot jellemző képpel: tavaly az öt legnagyobb magyar sörgyártó adatai alapján a határon belül értékesített sör mennyisége kb. 5,4 millió hektoliter volt, ami 10 százalékos visszaesést jelentett a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliteres szinthez képest.
Az EU-n kívüli országokból származó sörimport alacsony volt, a legnagyobb arány az Egyesült Királyságból érkezett, a brit sör 0,3 milliárd liter, a mexikói sör pedig 0,1 milliárd liter volt.
A globális sörfogyasztás évente körülbelül 180-190 milliárd liter körül mozog, az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök népszerűsége világszerte növekedett.
Forrás: firstclass.hu
Indexkép: Shutterstock