A csirkehús egy nagyon sokoldalú alapanyag, hiszen szinte bármilyen ételhez felhasználható, legyen szó levesről, salátáról, rakott fogásokról, tésztákról, szinte mindenhez passzol. De kiváló választás tortillába, fasírtokhoz, pörköltekbe, csinálhatunk hozzá főzeléket, így feltétként is alkalmas lehet. A mindennapos húsfogyasztás azonban számtalan kérdést felvet, amivel kapcsolatban a Mackenzie Burgess, a Cheerful Choices receptfejlesztője is kifejtette a véleményét. A szakember részletes kutatást végzett a mindennapi csirke ételek előnyeiről, valamint hátrányairól. Megpróbálta kideríteni, hogy a túlzott csirkehús fogyasztása során mit érdemes szem előtt tartani. Bár sokoldalú fehérjeforrás, azért senkinek sem szabadna napi szinten több alkalommal fogyasztania - írta meg az Origo.
Milyen veszély leselkedik ránk?
Manapság a legtöbb diéta a csirkére esküszik, senkinek sem lenne ajánlott kizárólag ezt a táplálékot választania fehérjeforrásnak. Bőr nélküli csirkemell nagyon kevés zsírt tartalmaz, ezáltal az esszenciális zsírok hiányához vezethet, amit, ha más formában nem pótolunk, akkor az komoly gondokat okozhat. Az olívaolaj és az avokádó remek megoldás, ha nem akarunk hiányt szenvedni semmiből.
A csirkehús sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely hasznos lehet a szervezetünk számára. Bővelkedik többek között szelénben, foszforban, niacinban egyaránt. Fontos tudni azonban, hogy a két legfőbb része, amit a leggyakrabban fogyasztunk, eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
A csirkemell alacsony zsírtartalmú, szénhidrátban szegény, de rengeteg fehérjét, kalciumot és nátriumot tartalmaz. Ami a csirkecombot illeti, magasabb kalóriatartalma a zsírosságának köszönhető, ennek egy része telített zsír. Ugyanúgy nincs benne szénhidrát, viszont fehérje annál több. A csirkemellben több a fehérje, mint a combban, viszont ahogy említettük, zsírban szegényebb, ami nem mindig jobb választás.
"A csirke kiváló minőségű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes szükséges aminosavat, amelyekre a fontos fehérjék előállításához szükségünk van"
- mondta el a szakember. Hozzátette, hogy a fehérjének számos alapvető funkciójuk van, hiszen felel a hormonok és az immunsejtek termeléséért, emellett elősegíti az izomnövekedést.
Burgess kiemelte, hogy a csirke húsz féle aminosavat tartalmaz. Ebből a szervezetünk mindössze 11-et termel, a másik 9-et táplálkozás útján kell bevinnünk a szervezetünkbe, amiben a csirkehús sokat segíthet. Az állati eredetű fehérjeforrások teljes értékű fehérjeforrásnak számítanak, hiszen az említett 9 esszenciális aminosav kiváló egyensúlyban található meg benne.
A kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsa
A fehérje nélkülözhetetlen makrótápanyag, fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Segít regenerálódni, új sejteket, illetve izmokat építeni. Az amerikaiaknak szóló 2020-2025-ös táplálkozást célzó irányelvek javaslata szerint a felnőtteknek naponta 46-56 gramm fehérjére van szükségük, amely az össz kalóriabevitelüknek a 10-35 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a fehérje nemzetközi ajánlott bevitele testtömeg-kilogrammonként 0,8 gramm körül van, bár ez személyenként és munkakörönként sokat változhat.
"Bár szükségleteink egyénenként eltérők, azt javaslom, hogy étkezésenként körülbelül 15-30 gramm fehérjét - grillezett csirkemell, rántott csirkefalatok, vagy egyéb laktató ételek ételek formájában - vigyünk be a szervezetünkbe, így biztosítva a megfelelő fehérjeszükségletünket"
- fejtette ki a szakértő, majd hozzátette, hogy az elegendő fehérje bevitele elősegítheti a jóllakottságot is.
Mennyi az annyi?
A mindennapi csirkefogyasztás azért vált népszerűvé, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető, egyszerű módja a fehérje pótlásának. Ehhez azonban tudni kell mértéket tartani. Napi 110 gramm csirkehús 35 gramm sovány fehérjét tartalmaz. A kalóriaszegény élelmiszer remek módja lehet a fehérjecélok elérésének.
Csirkehús fogyasztása alkalmával mindenképpen egészítsük ki az étkezésünket valamilyen egészséges zsírforrással, mint az avokádó vagy az olívaolaj - fotó: pexels.com
Ha azonban minden nap kizárólag csirkét teszünk a tányérunkra, akkor az komoly tápanyaghiányhoz vezethet. A csirke fogyasztásának tehát vannak potenciális veszélyei. Lényeges tehát, hogy minden alkalommal adjunk hozzá természetes zsírforrásokat, például főzzük olívaolajban, vagy készítsünk hozzá avokádó salátát.
A javaslat szerint nem árt más állati forrásból származó fehérjét is fogyasztani, mint a lazac, a garnéla, vagy éppen a marhahús, a tojás, valamint a joghurt. A növényi források közé tartozik a tofu, az edamame, a magvak, a hüvelyesek, valamint természetesen a diófélék.
Hüvelyesként fogyaszthatunk babot, lencsét, borsót, amelyek mindegyike tele van fontos tápanyagokkal, rosttal, káliummal, vassal, és persze fehérjével.