Rhiannon Lambert brit táplálkozási tanácsadó szerint van néhány egészséges élelmiszer, melyeknek jót tesz, ha lefagyasztjuk őket.

A fagyasztás előnyei

A fagyasztás elsődleges funkciója, hogy bizonyos terményeket ne csak szezonban fogyaszthassunk, hanem hónapokkal később is.

A táplálkozási tanácsadó szerint a húsok állagának és fehérjetartalmának kifejezetten jót tesz a fagyasztás és a kiengedés. A kiolvadás során ugyanis rengeteg felesleges víz távozik a húsokból, ráadásul ha natúr, fagyasztott húsokat vásárolunk, akkor azt is elkerüljük, hogy tartósítószerrel vagy más adalékanyagokkal kezelt élelmiszert vegyünk magunkhoz. Ugyanis a fagyasztás a tökéletes tartósítási eljárás.

A halak lefagyasztása azért is nagyon előnyös, mert a szívbarát ómega-3 zsírsavak teljes értékűek maradnak a hűtés hatására.

Melyik zöldségfélék egészségesebbek fagyasztás után fogyasztva?

A táplálkozási tanácsadó szerint a brokkoli, a csemegekukorica és az edamame bab is egészségesebb fagyasztás után fogyasztva. A fagyasztott brokkoli például több riboflavint (B2-vitamint) tartalmaz, ez a vitamin pedig elengedhetetlen a jó emésztés és az optimális agyműködés szempontjából.

Ha röviddel a betakarítás után a fagyasztóba tesszük ezeket a zöldségeket, az segít az alapvető vitaminok és antioxidánsok megkötésében, így hosszabb ideig elállnak,és a tápanyagtartalmuk is megmarad.

fagyasztott zöldségkeverék

Bizonyos zöldségfélék egészségesebbek fagyasztás után fogyasztva – fotó: Pixabay

A fagyasztott zöldborsó nagyjából ugyanannyi létfontosságú tápanyagot, például C-vitamint tartalmaz, mint a friss.

A friss spenót nemcsak gyorsan romlik, de néhány nap után a tápanyagtartalma is csökken. A mirelit spenótban a C-vitamin és a folsav hosszabb ideig megmarad, és akár hónapokig megőrzi tápértékét.

A csemegekukorica is fagyasztott állapotában a legértékesebb, ráadásul így sokkal inkább megőrzi természetes édes ízét és tápanyagtartalmát. A fagyasztott kukorica több C-vitamint tartalmaz, mint a friss, mert előbbit betakarításkor azonnal lehűtik egy gyors, ipari fagyasztási módszerrel.

Forrás: noklapja.hu