A vegán étrend jellemzői

Vegánnak lenni a közhiedelem szerint drága, nehéz és egyhangú, azonban ez a kérdés egyáltalán nem ilyen egyszerű. Vegán életmódból sem egyfajta létezik, bár a hivatalos definíció szerint „a vegán táplálkozásban semmilyen állati eredetű étel, élelmiszer nem fogyasztható, nem csupán a hús, halak, tej vagy a tojás, de például a méz és az állati eredetű színezéket tartalmazó élelmiszerek sem."

Vannak azonban olyanok is – különösen ha valamilyen ételintolerancia alakul ki –, akik csak a tejtermékeket hagyják el, de tojást és húsokat fogyasztanak. Ez megtörténhet fordítva is, hogy valaki tejet fogyaszt, tojást nem. És van olyan is, akinek a húsokról kell lemondania.

A vegánok számára anyagilag valóban megterhelő ez az életmód: az élelmiszerboltokban már egyre több vegán termék található, viszont az áruk jóval drágább lehet a hagyományos változatoknál.

Sok tévhit is él a vegánokkal kapcsolatban, pedig attól még, hogy valaki növényi alapú étrendet folytat, nem feltétlenül csak zöldségeket fogyaszt. Aki kényszerből lesz vegán, ételérzékenység miatt, az persze szélsőségesnek élheti meg ezt az étrendet, hiszen rengeteg korábban fogyasztott alapanyagról le kell mondania.

vegán burger

Már szinte minden élelmiszernek elérhető vegán változata is – fotó: Shutterstock

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy szervezetünk igényel bizonyos tápanyagokat és vitaminokat, amelyekhez a vegán ételekből nem mindig lehet elégséges mértékben hozzájutni, tehát ezeknek a pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. A Semmelweis Egyetem szerint a hiány elsősorban a fehérjéket, az ómega-3 zsírsavakat, a kalciumot, a vasat és a B-12 vitamint érintheti. Ezek elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez.

Abonyi Orsolya dietetikus úgy véli, vegánként is lehet teljes értékű az ember étrendje.

Az állati eredetű termékek teljes mellőzése és az életmód vagy diéta helyes kivitelezése egyre szélesebb körben ismert, és az egyre szélesebb körben elérhető alapanyagoknak köszönhetően a vegán táplálkozást itthon is egyre könnyebb egészségesen, teljes értékűen kivitelezni – mondja a szakember.

Vegán étrend pró és kontra

A negatívumok sokak számára egyértelműek: magasabb költségek, sok lemondás. Lemondásnak különösen azok érzik a húsételek mellőzését, akik ételérzékenység miatt, kényszerből kell hogy lemondjanak addigi kedvenc ételeikről.

Azonban Abonyi Orsolya szerint számos pozitív hozadéka van annak, ha valaki növényi alapú életmódra vált, akár kényszerből, akár meggyőződésből. A szakember kiemeli: a vegánok étrendjében alapvetően rengeteg a vitamin, a különböző ásványi anyag, rostokban is igen gazdag, valamint a vegán emberek kalóriabevitele jelentősen alacsonyabb.

Az aktuális magyar táplálkozási ajánlásnak, az OKOSTÁNYÉR-nak megfelelő, vegyes, változatos étkezés is 80 százalékban növényi alapú.

„Mindig azt kell vizsgálnunk, milyen volt az adott ember korábbi étkezése, és ahhoz képest milyen irányban, mértékben, hogyan változott, és az mit eredményez az ő saját egészségében" – tette hozzá a dietetikus.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock