Nemzetenként változik, hogy hol milyen sonkát esznek, mert ahány nemzet, annyiféle sonka létezik.
Magyarország: parasztsonka
A hazai parasztsonkának több százéves hagyománya van. A rendszerint novemberben kezdődő disznóvágások alkalmával kezdték el érlelni, szárítani a sonkát sózással és füstöléssel. Ízesítése tájanként eltérő: van, ahol fokhagymát, borsot, babérlevelet, koriandert is használtak az érlelés során.
Horvátország: pršut
Az édeskés-sós ízű pršut olyan sertés combjából készül, amelynek ez az egyetlen testrésze akár a 16 kilót is elérheti. Az érlelése, szárítása 12 hónapig tart, tengeri sóval szárítják, majd bükk-, tölgy- és gyertyánfával füstölik.
Csehország: prágai sonka
A cseheknél a füstölt-főtt prágai sonka a legnépszerűbb. A húst a bőrrel és a zsírral együtt pácolják.
Olaszország: pármai sonka
Az olaszoknak több sonkája is ismert világszerte. A sózással tartósított, minimum 10 hónapig érlelt pármai sonka a legismertebb, de a borssal és fokhagymával ízesített prosciutto Toscana vagy a Norica is rendkívül népszerű. Szintén kedvelt a minimum 13 hónapig érlelt, erőteljesebb ízű prosciutto di San Daniele, melynek az érlelése során nem távolítják el a körmöt, hogy az eleve szárazabb sonka megőrizzen valamennyi nedvességet.
Az olasz sonkák közül a pármai a legismertebb – fotó: Shutterstock
Franciaország: bayonne-i sonka
A francia sonkák közül a szabad levegőn, lassan érlelt, lágyabb ízű bayonne-i sonka a legismertebb. Vannak olyan helyek, ahol Espelette paprikában is megforgatják a sonkát, így annak erős, csípős íze lesz. A sonkát Bayonne-ról, egy francia kikötővárosról nevezték el.
A francia sonkák közül a szabad levegőn, lassan érlelt, lágyabb ízű bayonne-i sonka a legismertebb – fotó: Shutterstock
Spanyolország: serrano, iberico
Spanyolország két leghíresebb sonkája a jamón serrano és a jamón iberico. Az előbbi fehér, az utóbbi a különleges fekete ibériai félvadsertésből készül, és magasabb minőséget képvisel. Régen a serrano sonkát a hegyekben szárították. A serrano sonka ára és minősége az érlelés idejétől (9-12 hónap, minimum 12 hónap vagy minimum 14 hónap) függően változik.
A híres serrano sonka – fotó: Shutterstock
Az iberico sonkának is 3 típusa van: a de cebo, a de recebo és a de bellota. Az utóbbi a legmagasabb minőségű, ugyanis a sertés, amelyből készül, minimum 3 kg makkot eszik naponta, semmilyen gabonafélét nem kap, és tartása szigorú szabályokhoz kötött.
Németország: fekete-erdei sonka
Németország legismertebb sonkája a karakteres fekete-erdei sonka, melyet szárazon pácolnak, és a sós szárítás után hidegen, szabad levegőn, bükkfával füstölnek.
Olvasd el az alábbi cikkünket is:
Ez a sonka bekerült a Magyar Értéktárba
Forrás: streetkitchen.hu