Az influenza és a nátha a téli időszakban folyamatosan veszélyeztet bennünket. Csapkod körülöttünk, mi pedig félve várjuk, hogy mikor kerülünk mi a célkeresztjébe. Azonban tehetünk ellene, hogy minél kisebb eséllyel tudjon lecsapni ránk. A cékla és a gyömbér pedig óriási segítséget nyújt nekünk ebben.
A cékla és a gyömbér igazi csodafegyverként védenek minket
A fermentált zöldségek nem csak finomak, de igazán erős probiotikumok és immunerősítők is egyben. Ráadásul a fermentálás segítségével igazán kevés munkával készíthetünk nagyon finom és nagyon egészséges savanyúságokat.
A fermentálás, vagyis erjesztés természetes módon történik. Nincs szükség hozzá sem ecetre, sem citromlére. A jótékony baktériumok elvégzik a munkát helyettük, nekünk csupán sóra és vízre van szükségünk. A fermentált zöldség ráadásul fermentálás után is vitaminban gazdag marad, magas tápértékkel és finom ízekkel.
A cékla és a gyömbér párosa pedig megvéd bennünket, ha pedig mégis megbetegedtünk, segít, hogy minél hamarabb leszámoljunk a betegséggel - tudjuk meg a sobors.hu cikkéből. Ráadásul egy remek receptet is megosztanak velünk.
Fermentált gyömbéres cékla
Szükségünk lesz hozzá 1 kg céklára, másfél evőkanál finom szemű, lehetőleg jódozatlan sóra és 2 evőkanál friss, reszelt gyömbérre.
A cékla és a gyömbér fermentált savanyúságként, de ivóléként is igazán finom és egészséges. Fotó: Shutterstock
A céklákat hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le és adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a sót. Keverjük össze, majd hagyjuk egy órán át állni szobahőmérsékleten.
Készítsünk elő egy tiszta, 1 literes befőttesüveget, majd tegyük bele a céklás keveréket. Alaposan nyomkodjuk bele, hogy ne legyenek benne légbuborékok. Ha van leve, akkor azt is öntsük rá, és pótoljuk ki vízzel úgy, hogy az üveg szájától csupán 1,5 cm maradjon szabadon. Ügyeljünk rá, hogy vagy tisztított, vagy korábban felforralt és lehűtött vizet használjunk hozzá.
A cékla tetejére tegyünk súlyt, hogy a lé alatt maradjon, majd zárjuk le a befőttesüveget. Állítsuk egy tálcára az üveget, hiszen lehet, hogy szivárogni fog. Tároljuk pár napig sötét, hűvös helyen az üveget. Amennyiben habos, buborékos a felszíne, azt vegyük le róla, és zárjuk vissza az üveget.
Kóstoljuk meg pár nap múlva, és ha már elérte a kívánt savanyúságot, zárjuk le légmentesen, és tároljuk hűtőben.
Legyen cékla a kertedben
A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára, de azért a teljes árnyékot, mint ahogy általában a növények, a cékla sem kedveli. Bármilyen talajban megterem, de ha ő dönthetne, akkor egészen biztosan vályogos-homokos-humuszos talajba kerülne.
A cékla nagyon vízigényes növény, ha pedig nem öntözzük, jóval kisebb, fás gumókat fog hozni. Nagyon fontos teendő még a gyomlálás. A céklát sajnos nem csak mi szeretjük. A levéltetű és a répalégy is károsíthatja. A lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság pedig a cékla leggyakoribb betegségei.
A céklát nem csupán tavasszal vethetjük, hiszen másodvetésként júniuban és júliusban is megtehetjük azt. Mielőtt nekikezdünk az aprócska magok vetésének, feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek.
Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Mivel a magok nagyon aprók, egészen biztos, hogy szükség lesz ritkításra. Ezt akkor tegyük meg, amikor a kikelt növények elérik az 5-6 cm-es magasságot. Ekkor a tőtávolság 15 cm legyen. A ritkított palántákat ültessük át egy másik ágyásba, vagy ajándékozzuk el.
A cékla egészséges és finom
A cékla igazán finom salátaként, céklaléként, de még grillezve is. De nem csak ezért fogyasztjuk szívesen, hanem azért is, mert az egyik legegészségesebb zöldségféle. Dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát minket vitaminokkal is.
Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy a cékla különösen hatásos a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Ehhez mindössze napi 2,5 deciliter céklalevet kell elfogyasztanunk.
A cékla méregtelenítő és zsírégető hatása miatt tökéletes társunk lehet a fogyókúrákban is. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.
A cékla a saját kertedben is megterem. Ne hagyd ki! Fotó: Shutterstock
A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van. Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezet oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatunk rá. A cékla legyen velünk testmozgáskor is, hiszen ha edzés előtt fogyasztjuk, kevésbé fogunk elfáradni, ha utána, akkor segít az edzés utáni regenerálódásban.
Sőt, a cékla még az állóképességünket is javítani fogja. C vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is. A cékla emellett szinte valamennyi B vitamint tartalmazza, így hatásos a daganatos megbetegedések leküzdésében. A vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani.
Fogyassz gyakran gyömbért
A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. A gyömbér hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal bír. A gyömbérben nagy mennyiségben található A-, C-, E- és B-vitamin, de tartalmaz még magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbérnek kiváló gyomornyugtató és emésztésjavító hatásai vannak, amely a puffadást is csökkenti. Ehhez elég egy darab friss gyömbért elrágni az étkezéseket követően. De a gyömbérre akkor is számíthatunk, ha náthásak vagyunk, hiszen vírus- és baktériumellenes hatása is van. Segít csökkenteni a lázat és a köhögés csillapításában is számíthatunk rá. Ehhez reszeljünk le egy darab gyömbért, majd forrázzuk le 2 deci vízzel. Ezután hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és mézzel ízesítve igyuk meg.
Mivel a gyömbér csökkenti a gyulladásokat és a fájdalmat, ízületi panaszok esetén is bátran alkalmazható. Gyömbérolajjal át is lehet masszírozni a fájó területeket. Mivel segít csökkenteni a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, így cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. A gyömbér a szívünknek is kedves. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. A benne lévő sok kálium szintén jót tesz a szívnek.
A gyömbérben lévő mangán szintén védi a szívet, de az ereket és a húgyutakat is. Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is kiváló. A gyömbér segít a terhesség alatti rosszullétek enyhítésében is, azonban a kismamák mindenképp kérjék ki a fogyasztásával kapcsolatban orvosuk véleményét. A migrén esetén is számíthatunk a gyömbérre, és segít enyhíteni a fájdalmat és a szédülést is.
A legjobb védekezés a támadás. Támadjuk hát meg az immunrendszerünket fenyegető vírusokat gyömbérrel és céklával!