A főtt tojás nagyon népszerű reggeli, mert gyorsan elkészíthető, gazdag tápanyagokban és hosszú időre eltelít. Azonban nem is olyan egyszerű tökéletesre főzni, mert miközben könnyed kell maradjon, a sárgája sem válhat „fojtóssá” – írja a BBC.
A tojássárgájának és a tojásfehérjének eltérő hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy megfőjön: míg a sárgája már 65 Celsius-fokon megfő, addig a fehérjének 85 Celsius-fok kell ahhoz, hogy a kívánt állagot elérje.
A főtt tojás nagyon népszerű reggeli – fotó: pixabay.com
Hogy főzzük tökéletesre a tojást?
A kutatók tökéletes módszert fejlesztettek ki a tojásfőzésre. A technika elsőre ijesztőnek és macerásnak tűnhet, ugyanis a tojást mintegy 32 percig kell főzni.
Az olaszországi kutatócsoport szerint a tökéletes főtt tojás titka az úgynevezett periodikus főzési módszerben keresendő.
A recept szerint a tojást felváltva kell megfőzni egy forrásban lévő, 100 Celsius-fokos vízben, majd egy 30 Celsius-fokos, langyos vízzel teli tálba kell tenni. A tökéletes eredmény elérése érdekében 2 percenként kell cserélgetni a tojást a két hőmérsékletű víz között, összesen 32 percen át.
A kutatók eredményei szerint a fenti módszer alkalmazásával főzött tojássárgája kellően lágy maradt, míg a fehérje tökéletes állagúra főtt.
További érdekesség, hogy a periodikus főzéssel készült tojássárgája több polifenolt tartalmazott, mint az egyszerűen megfőzött tojás.
A polifenol a mikrotápanyagok azon csoportja, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól lett híres, és a fogyasztása mindenkinek ajánlott.
Bár a tudományos módszer nem számít éppen a legrövidebbnek, mindenképpen érdemes kipróbálni, ha tökéletes hétvégi reggelit szeretnénk.
Indexkép: pixabay.com