A Németországban fogyasztott déligyümölcsök 85 százaléka jelenleg import útján kerül az országba. A globális felmelegedés azonban Németország (és a világ) több körzete számára az eddigieknél korábban kezdődő és tovább tartó nyári meleget, illetve magasabb átlaghőmérsékletet biztosít.

Ez főleg az ország déli körzeteiben, lehetővé teszi részben bizonyos déligyümölcsök művelésbe állítását, illetve néhány nagyobb meleg-igényű normál gyümölcs- és zöldségfaj termesztésének kiterjesztését és ezzel az ország gyümölcs-önellátottsági szintjénak lényeges javítását. Egyre több német házi kertben jelenik meg a füge, a nektarin, az őszibarack, valamint a citrom és a banán, a zöldségek közül pedig a sárgadinnye, amely már az ország északi körzeteiben is termeszthető.

Egyre több német házi kertben jelenik a citromfa

Egyre több német házi kertben jelenik a citromfa – Fotó: Shutterstock


A német lakosság közkedvelt gyümölcse az alma, amelyből az egy főre jutó fogyasztás évi 24 kg-ot tesz ki. Összességében azonban ezzel egyenlő az országban elfogyasztott déligyümölcsök (banán, citrom, narancs, mandarin, ananász, stb.) mennyisége is, sőt az utóbbi években fokozatosan nagyobb tömegű egzotikus gyümölcs (mangó, sárkánygyümölcs, licsi, mangosztán, stb.) is kerül az országba.

A Thünen Intézet értékelése szerint, az utóbbi néhány évben a legnagyobb növekedés – ezek közül az avokádó németországi fogyasztásában volt megfigyelhető.

Forrás: topagrar.com