Süthető, ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos, de 3D-nyomtatott, tisztán növényi eredetű bacont fejlesztett két spanyol cég, mely Spanyolországban már kapható is – írja a player.hu.

A növényi alapú szalonna elkészítése fenntarthatóbb, mint malacokat tartani; ahogy a cég fogalmaz: „Öt perc alatt legyártjuk, amit két malac létrehoz a teljes élete alatt." Céljuk, hogy egészséges, ízletes és fenntartható élelmiszereket állítsanak elő a jelen és a jövő generációi számára. Terveik szerint a bacon után libamáj, tonhal, garnélarák és lazac növényi utánzatai következnek.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy évente ezer tonna százszázalékosan növényi szalonnát állítsanak elő.


"Képesek leszünk egészséges, fenntartható és tápláló növényi alapú élelmiszereket előállítani anélkül, hogy lemondanánk az emberekben mélyen gyökerező fogyasztói tapasztalatokról. Ráadásul azáltal, hogy a teljes értékláncot itthon tudjuk majd biztosítani, a hagyományos szalonnához nagyon hasonló áron juthatunk hozzá" – nyilatkozták.

Minden alapanyagot európai beszállítóktól szereznek be, és véleményük szerint ez a technológia lehet a kulcs a világ proteinhiányának megoldására a jövőben.

Az indexkép csupán illusztráció (Pixabay).