Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek piacán. A NAK Mentes munkacsoportján belül megalakult Piackutatás alcsoport célja, hogy feltérképezzék az úgynevezett mentes termékek iránti fogyasztói igényeket, szokásokat, emellett részletes adatokat nyerjenek ezen áruk kiskereskedelemben elfoglalt helyéről.

A felmérésre a tervek szerint 2025 nyarán kerülhet sor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja elsősorban – a fogyasztók érdekében – az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során.

A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártástechnológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást a területen tevékenykedő vállalkozások között.

mentes termék

A táplálkozási allergiától szenvedők számára biztosítanak megfelelő alternatívát a különböző mentes termékek – fotó: NAK/Lévai Zsolt

A napokban megtartotta első ülését a Mentes munkacsoporton belül megalakult Piackutatási alcsoport, amelynek célja a mentes termékek kínálatának megismerése és a fogyasztói igények részletes feltérképezése.

A fogyasztói preferenciákról, vásárlási szokásokról és az azokat befolyásoló tényezőkről egy online kérdőív segítségével indulhat majd adatgyűjtés. Ennek eredményei várhatóan a többi alcsoport – Adózás, illetve Edukációs alcsoport – munkáját is hasznos információval fogja támogatni.

Emellett hozzájárulna a 2018-as Gluténmentes élelmiszerek kiadvány megújításához, valamint a hazai előállítók termékfejlesztési és piactervezési tevékenységéhez is érdemben használható eredményeket szolgáltathat.


Az alcsoport a részletes információk gyűjtése érdekében több kutatást is indítana, amelyek közül lehetőségként kínálkozik a kiskereskedelmi polcfelmérés, valamint a piackutató cégek által végzett reprezentatív felmérések során gyűjtött adatok célzott lekérdezése.

Első lépésként a gluténmentes termékekre koncentrálva indulhat el a kutatás, amelyre a tervek szerint 2025. nyarán kerülhet sor.

mentes termék

A fogyasztói preferenciákról, vásárlási szokásokról és az azokat befolyásoló tényezőkről egy online kérdőív segítségével indulhat majd adatgyűjtés – fotó: NAK/Lévai Zsolt

Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől.

A táplálkozási allergiától szenvedők számára biztosítanak megfelelő alternatívát a különböző mentes termékek. A munkacsoport célja, hogy az igények felmérését követően a hazai előállítású termékek minél nagyobb arányban tudjanak megfelelni a keresletnek.

Indexkép: NAK/Lévai Zsolt