Februárban emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint. A legjelentősebb áremelkedést a cukor, a tejtermékek és a növényi olajok esetében regisztrálták.

Februárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe havi szinten 1,6 százalékkal, 127,1 pontra emelkedett. A februári érték 8,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, azonban 20,7 százalékkal elmarad a 2022 márciusában beállított 160,2 pontos csúcstól.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.

cukor

A FAO cukorárindexe februárban az előző havihoz képest 7,3 ponttal (6,6 százalékkal) 118,5 pontra emelkedett – fotó: pixabay.com

A FAO gabonaárindex átlagosan 112,6 pont lett februárban, ami 0,8 ponttal (0,7 százalékkal) magasabb az előző havinál, azonban 1,2 ponttal (1,1 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értékétől. Februárban a kukorica, a búza és az árpa nemzetközi jegyzése erősödött, míg a rizs világpiaci ára csökkent havi szinten.

A növényiolaj-árindex februárban havi szinten 3,0 ponttal (2,0 százalékkal) átlagosan 156,0 pontra emelkedett. Az árindex emelkedését a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének erősödése okozta.


A FAO húsárindexe februárban átlagosan 118,0 pont volt, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb, mint az előző hónapban, azonban 5,4 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. Februárban a sertés- és baromfihús nemzetközi ára csökkent, ezzel szemben a juh- és marhahúsé emelkedett.

A tejtermékek árindexe februárban az előző havinál 5,7 ponttal (4,0 százalékkal) magasabban, 148,7 ponton állt, 28,0 ponttal (23,2 százalékkal) meghaladva egy évvel korábbit. Az összes tejtermék nemzetközi jegyzése erősödött februárban, a legnagyobb mértékben a sajté emelkedett havi bázison.

A FAO cukorárindexe februárban az előző havihoz képest 7,3 ponttal (6,6 százalékkal) 118,5 pontra emelkedett, 22,2 ponttal (15,8 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól. A cukor világpiaci árának februári növekedését a szűkebb globális kínálat miatti aggodalmak okozták.

Indexkép: pixabay.com