Két rangos aranyéremmel gazdagodott a Törley Pezsgőpincészet a világ egyik legnagyobb borversenyén, a németországi Mundus Vini Spring Tasting eseményén. A megmérettetésen ötvenöt ország mintegy kétszázötven szakértője értékelt több mint hatezer mintát, s ebben a nívós mezőnyben emelkedett ki a hazai Francois President Brut és a Louis Francois & Co. Brut Nature nyerspezsgő.

A Törley Pezsgőpincészet közleménye szerint mindkét tétel kiváló minőségével nyerte el a zsűri elismerését. A Francois pezsgők készítése a tradicionális eljárás szerint zajlik, kizárólag az Etyek-Budai borvidékről származó, saját termesztésű Chardonnay és Pinot Noir szőlőfajták felhasználásával - számolt be róla a Világgazdaság.

A közel 140 éves múltra visszatekintő Francois pezsgőcsalád 1982 óta része a Törley portfóliójának. A nyerspezsgő kategóriát – az úgynevezett Brut Nature vagy Zero Dosage típust – a 2000-es évek elején itthon elsőként mutatta be a pincészet, felismerve a különleges ízvilág iránti növekvő fogyasztói igényt – emelte ki Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetője.

Csomay hozzátette, hogy a Brut Nature típus a pezsgőmesterek számára is kihívást jelent, hiszen ebben az esetben nincsen lehetőség ízkorrekcióra: minden apró részlet felfedi magát a pezsgő természetes tisztaságában. A klasszikus Brut pezsgőkkel szemben, amelyeknél kis mennyiségű expedíciós likőr hozzáadásával finomítják az ízeket, a Brut Nature teljesen mentes a dosage-tól, ezáltal nyersebb, letisztultabb karaktert képvisel.


A Francois pezsgők névadója, Louis François, aki a híres champagne-i pezsgőkészítő család sarjaként Törley József meghívására érkezett Magyarországra, testvérével, Cézare-ral együtt hozta létre a máig működő, tradíciókat őrző Louis Francois & Co. pezsgőpincészetet. Az ikonikus márka változatlan logóval, de újabbnál újabb sikerekkel erősíti pozícióját nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is.

Indexkép: Pixabay