Mostanra már egészen tisztán látjuk, hogy az egyszer használatos műanyagok milyen nagy mértékű terhelést jelentenek környezetünkre. Nem véletlen, hogy rendkívül nagy az érdeklődés az alternatív megoldások iránt, magánemberek között és vállalati szinten egyaránt. Bemutatjuk, hogy az eldobható műanyag tárolóedények mellett, milyen fenntartható élelmiszer-csomagolás lehetséges, ahogy azt is, miként növelhetjük vállalkozásunk értékét.

környezet

A használati tárgyaink újrahasznosítása, ezáltal egyfajta körforgás fenntartása, jelentősen csökkentheti a hulladékmennyiséget – fotó: pixabay.com

Profitnövelés vagy környezethatékonyság? Tényleg választani kell?

Érthető módon a cégek profitorientáltak, természetes tehát, hogy céljuk a visszatérő vásárlók körének bővítése, a bevételi források maximalizálása. Ennek érdekében törekednek a kiadásaik csökkentésére és az erőforrások optimalizált felhasználására. Az élelmiszer-csomagolás az egyik leggyakoribb területe a vendéglátásnak, ahol a vállalkozók a lehető legolcsóbb megoldásokra törekednek.

A felsoroltakkal önmagában még nem is lenne gond, azonban az ebből adódó megnövekedett műanyagkereslet már aggodalomra ad okot. Sokakban felmerül tehát a kérdés, hogy vajon csak a nyereség kárára működhet egy vállalkozás környezetbarát módon, vagy van valamilyen alternatív megoldás? A válaszunk: igen, van!

Az újrahasznosításé a jövő

Az nem újkeletű felfedezés, hogy a használati tárgyaink újrahasznosítása, ezáltal egyfajta körforgás fenntartása, jelentősen csökkentheti a hulladékmennyiséget. Az élelmiszer-csomagolás tökéletes példa erre, ugyanis tipikusan egyszer használatos tárgyról beszélünk, amire ráadásul nagy is a kereslet. Vállalkozóként döntést kell hoznunk, hogy milyen formában biztosítjuk ezt ügyfeleinknek.

A műanyag tálak és étkészletek akár évtizedekig roncsolhatják közvetlenül a környezetünket, arról nem is beszélve, hogy hőhatására akár szerkezetük roncsolódhat, ami így szennyezheti a benne tárolt élelmiszert. Az újrahasznosított alapanyagokból készült termékek megoldást jelenthetnek a problémára. Tévhit, hogy ezeknek a tálaknak, poharaknak és evőeszközöknek a beszerzési ára jóval magasabb. Ma már egészen széles a választék, nem csupán árban, de minőségben is.

A begreen újrahasznosított élelmiszer-csomagoló termékei felveszik a versenyt a hagyományos tárolódobozokkal. Kitűnő alapanyaguknak és minőségi gyártási technológiájuknak köszönhetően jól zárnak, és akár hosszabb időre is ellenállnak még a forró folyadékoknak is. Így nem kell kompromisszumot kötni a környezetvédelem és a nívós kiszolgálás között.

A bevételek mellett, az elköteleződés is növelhető

Köztudott tény, hogy azok a cégek, amelyek aktívan tesznek a környezetvédelem érdekében, sokkal kedvezőbb megítélésnek örvendhetnek. Ha tehát még elő is fordul, hogy a kiadásaink kissé megnövekednek, akkor is versenyelőnyre tehetünk szert az újrahasznosított élelmiszer-csomagolásnak köszönhetően, ami hosszú távon mindenképpen kifizetődik.

Összességében tehát megéri átgondolni, hogy újrahasznosított élelmiszer-csomagolással jót tegyünk a környezetünkkel és a vállalkozásunk megítélésével egyaránt.