A sajt örök kedvenc, nagyon egészséges, sokoldalú, finom étel, mely számos formában és ízben elérhető, és nagyon sokféleképpen felhasználható. Mi az, ami viszont az összes sajtban közös? Az, hogy ne akkor fogyasszuk, amikor kivettük a hűtőszekrényből, hanem amikor szobahőmérsékletű, tehát már "állt egy darabig a konyhapulton".

Aromák

Ennek egyik oka az, hogy a hűtés folyamata tompítja a sajtok ízeit és aromáit. A sajtok tele vannak finom árnyalatokkal, melyek az érlelési folyamat során alakulnak ki. Ha a sajt túl hideg, ezek az ízek nem tudnak érvényesülni, így a sajt jellege elveszhet. Szobahőmérsékleten viszont a benne lévő zsírok meglágyulnak, és felszabadulhatnak az ízek és a jellegzetes aromák.


Textúra

A közvetlenül a hűtőszekrényből kivett sajt keményebb állagú, így könnyebben morzsolódik, míg a lágyabb sajtok túl szilárdak lehetnek, ami megakadályozza, hogy kijöjjön a természetes, krémes állaguk. Azonban például a szobahőmérsékletű gouda könnyen szeletelhető, anélkül hogy szétesne, a camembert pedig zamatosan puhává és kenhetővé válik.

sajtok

A sajt örök kedvenc, nagyon egészséges, sokoldalú étel – fotó: Shutterstock

Lélegző, élő termék

A sajt egy élő termék; amikor kivesszük a sajtot a hűtőből, nemcsak felmelegszik, hanem kölcsönhatásba lép a levegővel is, ami tovább fokozhatja az ízét. Ez különösen igaz az érlelt sajtokra, amelyek héján gyakran összetett mikrobaközösségek találhatók, melyek hozzájárulnak egyedi ízükhöz. Ha tehát hagyjuk, hogy a sajt lélegezzen egy kicsit a konyhánkban, ezek az ízek teljesen kifejlődhetnek.

Ízélmény

Ha nagyon hidegen fogyasztunk egy sajtot, kevésbé tudjuk élvezni azt a sok aromát, amelyet a sajt rejthet. Ez különösen nagy veszteség a sokféle ízprofillal rendelkező típusoknál.

Mennyi ideig várjunk, mielőtt felszolgálnánk?

Ez a sajt fajtájától függ. Általában érdemes a tálalás előtt legalább fél órát, egy órát pihentetni szobahőmérsékleten a sajtokat. A keményebb sajtokhoz ennél egy kicsit hosszabb időre van szükség, míg a lágy sajtokhoz elegendő a 30 perc. Ha megérintjük a sajtokat, és még hidegnek érezzük, akkor várjunk vele.

Forrás: nosalty.hu