A fagyasztva szárítás (liofilizáció) az élelmiszer termékek egyszerű és viszonylag alacsony költséggel történő, kíméletes tartósításának régebben felfedezett, de mindez idáig csak korlátozottan alkalmazott módszere. Ezért világpiaca jelenleg a gyors növekedés állapotában van – olvashatjuk a mordorintelligence.com portálon.
A módszer nagy előnye, hogy csaknem teljes egészében megtartja a tartósított élelmiszerek élvezeti értékét és minőségét, valamint megőrzi az eredeti termék színét és aromáját is.
Liofilizált eper – Fotó: Shutterstock
A piac növelésében élen járnak a német startup vállalatok, amelyek különböző kutatóintézetekkel – többek között az Elea Technology céggel és Élelmiszer-technológiai Intézettel – együttműködve, termékeiket FRUDIST márkanévvel jelölve, rövid idő alatt az új tartósítás országos hálózatát alakították ki.
A márkanév egy mozaikszó, a lemeztelenített gyümölcs német nyelvű rövidítéséből, és arra utal, hogy a termék a gyümölcsön kívül semmilyen más anyagot sem tartalmaz.
A tartósítási eljárás azonban más termékekre, pl. bárányhúsra is, folyamatos tökéletesítés alatt áll, valamint jelentős szerepet játszhat – főleg a gyümölcsök és a rágcsálnivaló termékek esetében – az élelmiszerpazarlás csökkentésében is.