A kertészeti képzések fejlesztéséért és agrártudományi kutatásokért írt alá együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, az intézmény fenntartásában működő Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Garzon Plaza Kft. A cég többek között az öttevényi Chateau Földváry kastély üzemeltetője. Az ünnepélyes aláíráson köszöntőt mondott dr. Nagy István agrárminiszter.
A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara az elmúlt években lényegesen bővítette hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét, számos szervezettel, vállalattal, intézménnyel és kutatóintézettel működik együtt.
Tevékenységéhez szorosan kapcsolódik az egyetem fenntartásában lévő Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, amely agrárterületen a vármegye meghatározó középfokú képzőhelye.
A két intézmény a napokban a térség egyik ingatlanfejlesztő vállalkozásával, a Garzon Plaza Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást. A cég többek között a ma már Chateau Földváry nevet viselő öttevényi kastélyt üzemelteti, amelyet a tulajdonos, Matusz Balázs újított fel.
Dr. Csiszár Rudolf, a Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, dr. Tóth Tamás, a Széchenyi-egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja, dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, Matusz Balázs, a Garzon Plaza Kft. ügyvezetője, dr. Nagy István agrárminiszter, Hanczné dr. Lakatos Erika innovációs dékánhelyettes és dr. Ásványi Balázs vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes az aláíráson – fotó: Adorján András
Az egyetemmel kialakított partnerség leginkább az oktatási tevékenység segítésére, gyakorlati helyszín és kutatási infrastruktúra biztosítására, konzultációs lehetőségekre, valamint tudományos kooperációra terjed ki.
A kertészeti terület támogatása mellett a dokumentum élelmiszer-biztonsági témákat, valamint egy akvapóniás termesztési egység kialakítását foglalja magába. Utóbbi egy innovatív élelmiszer-termelési eljárás, amelyben a vízi állatok és a növények szimbiózisa adja a tápanyagokban gazdag végeredményt.
Az együttműködést megpecsételő ünnepélyes aláíráson dr. Tóth Tamás, a kar dékánja felhívta a figyelmet a vállalati partnerségek fontosságára, kiemelve azok gyakorlati hasznát.
„Egyetemünk nemcsak a régió oktatási központja kíván lenni, de céges kapcsolatain keresztül célja a gazdaság fejlődéséhez való hozzájárulás is. Mindez csak úgy lehetséges, ha az ipari szereplőkkel közösen gondolkodva fejleszti képzési, kutatási és szolgáltatási tevékenységét. A Széchenyi-egyetem letette a voksát a projektalapú oktatás mellett, amelynek segítségével nagy hangsúlyt kap a gyakorlati tudásfejlesztés a közép- és a felsőfokú képzés során egyaránt" – fogalmazott.
Hangsúlyozta: az együttműködés célja többek között olyan innovatív kertészeti termékek előállításának megismerése és alkalmazása, mint az akvapóniás rendszer.
„Ez a haltenyésztés és a kertészeti tevékenység összehangolásáról szól, fókuszba helyezve a fenntarthatóságot, a szenzortechnológiát, illetve a minőségi élelmiszer-előállítást" – részletezte.
Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a problémák megoldásához naprakész elméleti és gyakorlati tudásra van szükség.
„Nem elég a tankönyvi ismeret, kell hozzá a felépítmény, amit a gyakorlati tudás ad. A közép- és felsőfokú képzés egységének megvalósítása pontosan jelzi a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megújulásában a szakvégzettek nagy szerepét, akik száma jelenleg túl alacsony. A jövő mezőgazdasága múlik azon, hogy ezt tudjuk-e növelni. Ha az oktatási integráció és a vállalati együttműködések sikeresek lesznek, akkor sokkal vonzóbb lesz a képzés, ami a fő cél" – jelentette ki. Hozzátette: támogatja az ehhez hasonló gyakorlatias partnerségeket, mert az igazán értékes hallgató az elméletben megszerzett tudását a gyakorlatban tudja alkalmazni.
Indexkép: Adorján András