A lótartó népek évszázadok óta fogyasztják a lótejet, Ázsiában ma is nagyon népszerű. A kutatók szerint a lótej nagyon egészséges, az emésztésnek is jót tesz, ezért az utóbbi időben lengyel tudósok lótejből készült fagyival kísérleteznek.

Mi az a kumisz?

Az erjesztett lótej, azaz kumisz egy kaukázusi kefirhez hasonló, de annál kicsit édesebb ital. A kumisz, amiben az erjedés során alkohol is kialakul, a felnőtteknek ajánlott, de az új lótejes fagyi egészen más alapokkal készül. Lengyel kutatók az emésztést segítő, erjesztett lótej probiotikus hatását szerették volna kihasználni a hasznos baktériumokkal készült lótejes fagyi előállításakor, amiről kiderült, hogy ráadásul nagyon finom is.

A beoltott lótejben található probiotikumok elősegítik a bélben a jó baktériumok szaporodását, és így csökkentik a káros, gyulladást okozó baktériumok mennyiségét. Emésztés során a lótejben található fehérjék antimikrobiális és gyulladáscsökkentő szerként működnek.


A lengyelországi Nyugat-pomerániai Műszaki Egyetem kutatói négyféle fagyit készítettek. Az első verzióba joghurtbaktériumot, a másodikba joghurtbaktériumot és inulint kevertek, a harmadikba és a negyedikbe pedig laktobacillusokat tettek: l.casei rhamnosus baktériumot és lactiplantibacillust.

Hogyan készül a kancatejből előállított fagyi?

A kancatejet először fél órán át 65 Celsius-fokon pasztőrözték, majd 60 kis mintát különítettek el a fagylaltból. Egy nappal később megállapították, hogy a fagyik fehérje- és zsírtartalma nem különbözött, állaguk kellemes, krémes és ízük is lágy volt. Egyedül az inulint és joghurtbaktériumot tartalmazó mintának volt a többi mintánál savasabb íze.

A kutatók úgy fogalmaztak: a lótej jó táptalaj az emésztést segítő lactobacillusok számára.

lótej

A kancatejből készült fagyi állaga kellemes, krémes, íze lágy – fotó: Shutterstock

A kancatej és a laktóz

A jó baktériumok a magas tejcukor (laktóz) miatt tudnak gyorsan szaporodni, ezért is érzik jól magukat a lótejben, hiszen abban is sok a laktóz. Tehát a lótej azért kiváló probiotikus ital, mert könnyen szaporodnak benne a hasznos baktériumok.

A kutatási eredmények egyelőre arra utalnak, hogy az egyre növekvő számú tehéntej-allergiás gyerekek nagy részének nincs baja a kancatejtől, ez azonban csak a tejfehérje-érzékenyekre vonatkozik, a laktózérzékenyeknek a lótej sem megfelelő választás.

További jó hír, hogy előzetes kutatási eredmények alapján a lótej a tuberkulózis, a gyomorfekély, sőt a krónikus májgyulladás kezelésében is segítséget jelenthet.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock