90 év működés után az "Elmhurst 1925" 2016-ban bezárta az utolsó tejüzemét is és növényi italok készítésére állt át. A cég legfrissebb újítása a TerraMeat, amely húsalternatíva kendermag-fehérjéből.
A kendermagfehérje-porhoz csak fűszereket kell hozzáadni, majd a keveréket mikrohullámú sütőben sütve készen van a növényi alapú „hússzelet".
Az ilyen húshelyettesítőknek már többféle változata van forgalomban, de azokat a fogyasztók többnyire nem szívesen fogadják, mivel magas fokon feldolgozottak és igen hosszú az összetevők listája. Gyakran 40-50 különböző komponenst tartalmaznak és nehéz követni az összetevők listáját. Ugyanakkor a TerraMeat ezt egyetlen alapanyaggal, a kendermag-fehérjével oldja meg.
Egyre nagyobb kereslet várható a "tiszta címkéjű" élelmiszerek iránt – Fotó: Shutterstock
Egy európai tanulmány megállapította, hogy az élelmiszeriparban egy jelentős elmozdulás várható a tiszta címkéjű (egykomponensű) termékek irányába, és a gyártók 99%-a üzleti stratégiájának sarokköveként írja le ezeket a termékeket. Az olyan cégek, mint a Beyond Meat és a Juicy Marbles szintén frissítették receptjeiket a tisztább címkék elérése érdekében, míg egyes gyártók a feldolgozott összetevők, például a metilcellulóz alternatíváinak kifejlesztésén dolgoznak.
Forrás: vegconomist.com