A smoothie-k finomak, egészségesek, könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe, ráadásul a variációk száma végtelen.
A smoothie vagy gyümölcsturmix friss gyümölcsökből pépesítéssel készült alkoholmentes ital. A friss gyümölcs mellett tartalmazhat például fagyasztott gyümölcsöt, csokoládét, mogyoróvajat, zúzott jeget, mézet, esetleg tejet vagy joghurtot.
A smoothie története
Gyümölcspépalapú italokat az 1930-as években kezdtek el árusítani egészséges élelmiszereket forgalmazó boltok az Egyesült Államokban nyugati partján; az italok receptje Brazíliából ered. Az 1940-es években megjelent Waring Blendor szakácskönyvben már szerepel banánturmix és ananászturmix. A smoothie vagy smoothee megnevezést a turmixgéppel készített ételekre kezdték használni az amerikai receptekben.
A smoothie-k népszerűsége a makrobiotikus vegetarianizmus térhódításával kezdett nőni az 1960-as évek közepén. Ekkor még főleg gyümölcsből, gyümölcsléből és jégből készültek, de az 1970-es években már megjelentek a tejjel készült változatok is. 1980-ra az egészséges életmód terjedésével megindult az étrend-kiegészítő adalékokkal dúsított termékek forgalmazása is. Ekkor jelentek meg az első, kifejezetten gyümölcslé és gyümölcsturmix forgalmazásával foglalkozó bárok. 1990-től kezdték el forgalmazni a joghurttal sűrűbbé tett gyümölcsturmixokat. A 2000-es évekre a gyümölcslé- és gyümölcsturmix-forgalmazás több milliárd dolláros üzletággá vált.
A smoothie fajtái
Klasszikus gyümölcsös smoothie
A legnépszerűbb változatok, amelyek friss gyümölcsökből, joghurtból, tejből vagy növényi italokból, esetleg mézből készülnek. Népszerű összetevő például a banán, eper, áfonya és mangó.
Zöld smoothie
A zöld smoothie-k zöld zöldségekkel, például spenóttal vagy kelkáposztával készülnek, és tápanyagokban rendkívül gazdagok.
Smoothie bowl
A smoothie-k világában az új trend az, hogy a smoothie sűrűbb állagú, és tálkában tálalják, sokféle feltéttel, például magvakkal, friss gyümölcsökkel és egyéb egészséges hozzávalókkal.
Detox smoothie
Ezeknek a célja az, hogy segítsenek a méregtelenítésben. Általában zöldségek, gyümölcsök és olyan hozzávalók kerülnek bele, mint gyömbér, kurkuma, citrom és zöld tea.
A legnépszerűbb változatok azok, amelyek friss gyümölcsökből és joghurtból vagy tejből készülnek – fotó: Shutterstock
A jó smoothie titka
• Választhatunk friss és fagyasztott gyümölcsöket is. A fagyasztott gyümölcsök segítenek a smoothie krémesebbé tételében.
• Tej, joghurt, növényi italok is kerülhetnek bele, de akár lenmag, tofu vagy például avokádó is.
• Válasszunk olyan alapanyagokat, melyek színben harmonizálnak egymással.
• A gyümölcsökhöz adjunk egy kevés folyadékot, ami lehet víz, tej vagy joghurt is, szórjuk bele a további összetevőket, és addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz.
• Ezután díszíthetjük egész gyümölcsökkel, magvakkal, kókuszreszelékkel, illetve jeget is tehetünk bele.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu