Ha nem, akkor itt a lehetőség a tájékozódásra, mert Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Facebook-profilján találsz egy elég informatív posztot róla.
Ebben az olvasható, hogy a históriás könyvek szerint az első fröccsöt 1842-ben, Fáy András fóti pincéjében készítette Jedlik Ányos, s a korszakalkotó eseményen jelen volt a Szózat költője, Vörösmarty Mihály is.
Állítólag Jedlik Ányos magával vitte a pincébe az általa készített szikvizet. Miután előkerültek a borok, Jedlik összeöntötte a bort és a szikvizet, amit viccesen spriccernek nevezett el a németek után. Vörösmarty azonnal magyarosította a szót, fröccsnek hívta és meg is örökítette a "borban fölfelé" szálló "gyöngyöt" a Fóti dalban.
Azóta is alap, hogy jó fröccs csak szikvízzel, illetve szódavízzel készíthető, semmi esetre sem palackozott ásványvízzel. A célra a legalkalmasabbak a friss, reduktív fehér és rozéborok, az olaszrizling, szürkebarát és Irsai Olivér.
Az is fontos szabály, hogy a keverésnél mindig a bor kerül a pohár aljába, majd ahhoz öntjük a szikvizet. Aki komolyan gondolja a fröccsözést annál csakis a borospohár jöhet szóba, műanyag pohár csak végszükségben!
A fröccsfajták vizuális képe – forrás: Facebook/Rókusfalvy Pál
Fröccsfajták:
- Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
- Kőműves fröccs: 25 dl bor + 0,5 l szóda – ez ajánlott a nehéz fizikai munkát végzőknek, például a mezőgazdaságban dolgozóknak. Persze, az azért kérdéses, hogy 25 dl bor után ki bír még dolgozni...
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
- Rövidlépés, kisfröccs, vagy fütty: 1 dl bor + 1 dl szóda
- Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
- Távolugrás: 1 dl bor + 9 dl szóda
- Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
Jó fröccs csak friss, üde bort adó szőlőfajta levéből készíthető – forrás: Pixabay
- Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda
- Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
- Mafla, lámpás: 1/2 l bor + 1/2 dl szóda
- Csatos: 1 l bor + 1/2 l szóda
- Lámpás: 1,5 l bor + 1/2 l szóda
- Kaszás fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda
- Színészfröccs: 2 dl szóda, az is langyosan
- Góré-fröccs: 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér
- Magyar-Angol, Wembley-fröccs, vagy Puskás-fröccs: 6 dl bor és 3 dl szóda
- Sóher fröccs: 1 dl bor "ízesítőnek" + 9 dl szóda
- Bivalycsók: 4 dl bor + 1 dl szódavíz (Csongrád megye)
- Hármasugrás: 1 dl bor + 5 dl szóda
- Magyar-angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
S bármilyen hihetetlen, még ezen kívül is léteznek variációk, sőt, mivel a magyar kreatív nemzet, egészen különleges alapanyagokból is csinált már fröccsöt. Itt van például az Újházi fröccs 1 dl borból + 2 dl kovászos uborkaléből.