fokhagyma sokunk kedvence. Nélküle nem igazi a lángos, de a reggeli pirítós is fokhagymával a legjobb. Azt is sokan tudjuk, hogy mennyi mindenre jó a fokhagyma, de a héja általában a kukában köt ki. Pedig nagyon hasznos és egészséges, ezért egészen biztosan nem a szemétben van a helye.

Ezért ne dobd ki a fokhagyma héját

Nem csupán a fokhagyma, de a héja is nagyon sok tápanyagot tartalmaz. Éppen ezért ne dobjuk ki, hanem áztassuk vízbe, majd ezzel a vízzel öntözzük a veteményes növényeit vagy a szobanövényeket. Ettől nemcsak a virágok nőnek gyorsabban, de még a kártevők nagy része is elkerüli őket. Vagy egyszerűen dobjuk a komposztba, hiszen a talajba kerülve a benne lévő tápanyagok segítenek a növényeknek a növekedésben és a virágzásban.

Akár fűszert is készíthetünk a fokhagyma héjából. Ehhez gyűjtsük össze, mossuk meg, majd sütőben szárítsuk meg a fokhagyma héját. Amikor már ropog, zúzzuk porrá és keverjük össze chiliporral, sóval és borssal.

De a konyhai takarításkor is hasznát vehetjük, hiszen a fokhagyma héja antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így ha forró vizet öntünk rá, kiválóan tudjuk vele fertőtleníteni a konyhai felületeket.

A fokhagyma és a hagyma héja gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ezért ha néhány percre forró vízben áztatjuk, majd megisszuk, segít enyhíteni az izomgörcsöket. Ahhoz, hogy sok fokhagymahéjunk legyen, érdemes jobban megismerni a fokhagymát és minél több mindenre használni.


Ismerd meg a fokhagymát

A fokhagyma finom és nagyon egészséges. Napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma elfogyasztása rengeteget tesz az egészségünkért. Azonban arra ügyeljünk, hogy ezután a leheletünk nem biztos, hogy támogatni fogja a társas kapcsolatainkat, ezért érdemes inkább akkor fogyasztani, amikor már nem megyünk társaságba.

A fokhagymában van szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. Jellegzetes illatát az ajoén nevű kéntartalmú anyagnak köszönheti.

A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést, bélféregűző hatása van, és segíti az epe- és a máj működését.

De az ízéről se feledkezzünk meg, hiszen számtalan módon fel lehet használni a fokhagymát. Készülhet belőle leves, ízesíthetünk vele főzelékeket, salátákat, sülteket, de a kolbász is elképzelhetetlen fokhagyma nélkül.

A fokhagymát a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban antimikrobiális hatásai, vérhígító és vértisztító hatása miatt. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása külsőleg és belsőleg is bizonyított.

Így legyen fokhagyma a te kertedben is

A fokhagymát tavasszal szoktuk elduggatni, de ha erről lemaradunk, akkor van őszi fokhagyma is. Ez a tavaszinál nagyobbra képes nőni, azonban kevesebb termést hoz.

fokhagyma héj

A fokhagymának a héja is nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock

A nemesített fokhagyma vetőmag csírázási aránya sajnos nagyon alacsony, így a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik. A tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5-6 cm.

A fokhagyma nem túl igényes a talajt illetően, öntözni is csak száraz idő esetén kell. A fokhagymát gerezdekre szedve lehet duggatni. Mindig a szár résszel lefelé ültessük el a gerezdeket. Arra is ügyelni kell, hogy mindig egészséges gerezdek kerüljenek duggatásra. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot.

A fokhagyma sem szereti a gyomokat, így hát rendszeresen érdemes gyomtalanítani. Ebben segíthet, ha talajtakarást alkalmazunk. A legtöbb fokhagymafajta idővel fás magszárat hoz, amit célszerű levágni, hogy a növény ne pazarolja a felmagzásra az energiáit, és ne kisebb fejű fokhagymát takarítsunk be.

Nem csak a héja, a fokhagyma is nagyon sokoldalú

A fokhagyma is elképesztő dolgokra képes, nem csak a héja, ezért jól tesszük, ha megismerjük és minél jobban kihasználjuk az erejét.

1. A fokhagymának kiváló gomba- és rovarölő hatása van. Ezáltal kiváltható vele sok, a  környezetre káros növényvédő és gombaölő szer. Ehhez elég, ha elültetjük a megvédeni kívánt növény mellé, vagy ha a belőle készített főzettel megpermetezzük azt. Ha meg akarjuk védeni a rózsát a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben, sőt, azt szeretnénk, hogy még szebben illatozzon, ültessünk fokhagymát a töve köré.

2. A lisztharmattal fertőzött növényeket permetezzük le fokhagymából készült főzettel. Ehhez aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le, és hígítsuk fel 3 liter vízzel. Ezután a lehűtött főzetet öntsük szórófejes palackba, és permetezzük le vele a beteg növényeket.

3. A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma segít csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Az őszibarackot képes megvédeni a levélfodrosodástól, de minden gyümölcsfa hasznára lehet ezzel a csodás képességével.

4. A vakondnak sem a pirítós a kedvence, így ha az egész, vagy összezúzott gerezd fokhagymát beledobjuk a vakond járataiba, nem fog a szakácskönyvében keresgélni, hogy mire használhatja fel, hanem inkább fejvesztve fog elmenekülni. De paprikával megerősítve a vakond mellett még a nyulakat, az egereket és a patkányokat is képes elűzni a fokhagyma.

A fokhagyma és a héja nagyon jó barátunk, így hát érdemes saját fokhagymát termeszteni a kertükben.