A Magyar Mikológiai Társaság 2025-ben az év gombája címet a sárga gévagombának (Laetiporus sulphureus) ítélte oda, mely gombafaj nem csupán megjelenésével, hanem különleges tulajdonságaival is kiemelkedik társai közül.

Hogyan ismerhető fel a sárga gévagomba?

A sárga gévagomba jellegzetes külsejének köszönhetően könnyen felismerhető.

• Mérete: kalapja 10-40 cm átmérőjű, 1-4 cm vastag.
• Formája: fiatalon gumószerű, majd félkörösen vagy legyezőszerűen kiterülő, pereme hullámos, karéjos.
• Színe: kezdetben fehéres, majd sárgás árnyalatú.

A termőtestek fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában.


Fogyasztható a sárga gévagomba?

A sárga gévagomba feltételesen ehető gombafaj, amelynek kívánatos állaga csak fiatal korában érvényesül.

Fiatalon puha és lédús, savanykás ízű, aromás illatú. Hőkezelést követően fogyasztható. Vegetáriánus ételekben húsok helyettesítésére is alkalmazzák.

Idősebb korában sajtkeménységűvé válik, majd szívós és rostos lesz, ekkor már nem alkalmas emberi fogyasztásra!

Fontos, hogy minden vadon termő gomba fogyasztása előtt konzultáljunk szakértővel, hiszen a gombák azonosítása alapos ismereteket igényel!

A sárga gévagomba ökológiai szerepe

A sárga gévagomba elsősorban lombos fákon (például tölgy, fűz, nyárfa) fordul elő, ahol parazita életmódot folytat. Szerepe az elhalt faanyag lebontásában nagyon fontos, hiszen hozzájárul az erdők talajának tápanyag-utánpótlásához.

Forrás: termeszeti.hu

Indexkép: Pixabay