A réznek a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen kihasználjuk. A rézhidroxid a fertőzés kialakulását akadályozza meg. Több hatáshelyű molekula, az élő gombasejt különböző alkotóelemeivel kémiai reakcióba lép, számos létfontosságú enzim működését gátolja.

Hatását abban az esetben fejti ki megfelelően, amennyiben a levél felületén fizikailag érintkezik a fertőző gombabetegségekkel. A fedettség a növény felületén tehát meghatározó tényező a gombaölő hatás kifejtésében. A rézhidroxid kevésbé perzsel, és hosszabb ideig tart a hatása a többi réztartalmú (rézszulfát, rézoxiklorid) gombaölő szerhez képest.

A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó, levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. A linolsavas napraforgóolaj polimerizációs képessége egyedivé teszi a terméket.

Az olaj speciális térhálós szerkezetének köszönhetően a permetezést követő csapadék, harmat, öntözés nyomán a kipermetezett szer nem oldódik vissza.

Ezek a csapadékformák tehát nem tudják azonnal lemosni a növény felületéről az olajadalék által képzett filmréteget, és az abban oldott hatóanyagot sem. Az azonos biológiai hatékonyság eléréséhez kevesebb aktív hatóanyag szükségeltetik, mint a speciális olajadalék használata nélkül, vagy más adalékanyagok alkalmazásával.

Ezt, a különleges olajos adalékú réz termék gyártását, szabadalom védi. Kevesen tudják, hogy a napraforgóolaj egy Európai Unió által elismert gombaölő szer is. Így a Vegesol® R két hatóanyagú gombaölő szernek tekinthető.

A Vegesol® R az alábbi kultúrákban használható 2-3 liter/ha-os dózisban: szőlő, almatermésűek, őszibarack, köszméte, piros ribiszke, málna, paprika, paradicsom, borsó, hagyma, burgonya, csonthéjasok. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna.

A maximálisan kijuttatható réz hatóanyag mennyisége 4 kg/ha Európában, ami a Vegesol® R esetében 4 permetezés elvégzését teszi lehetővé, 3 l/ha dózis használatával, egy vegetációs idő alatt. Ökológiai gazdálkodásban használható készítmény.

Tanuljunk egymástól!

www.hechta.hu

hechta

Ez a cikk a Fát gyümölcséről Agroinform TechMag-ban jelent meg. A TechMag az Agroinform új, interaktív magazinja, amit itt tudsz végiglapozni, az előző számokat itt olvashatod el:

Agroinform TechMag 2025/3