Gázolaj árak 647 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 415.28 Ft USD 400.96 Ft CHF 441.5 Ft GBP 501 Ft

Fórum

Adózás

Létrehozta: Vadmalac , 2009-12-11 08:38:43

Kedvencekhez Segítség

1738 hozzászólás
#738 Sanyee
2019-12-22 09:00:26

Sziasztok!

Online számlázásról hallottatok valamit?
Jövő év júliustól lesz bevezetve.

Ez nem áfa körösökre is érvényes lesz?

#737 UE-28
2019-12-18 15:00:12

Megoldódott a dolog, köszönöm a segítséget!smile thumbupcoolsmile wink

#736 apuci
2019-12-17 22:01:17

Válasz UE-28 #732. hozzászólásáraValószínű hozzá volt szokva hogy csak sima őstermelőtől vásárolt,vagy csak simán rá akar beszélni hogy kevesebb legyen a fizetni valója!smile wink

Nincs profilkép
#735 t.romsics
2019-12-17 19:59:56

Válasz UE-28 #734. hozzászólásáraSzívesen. A 12 komp. felár lenne, de áfa körös vagy, totál lényegtelen.

Nincs profilkép
#733 Szabi.
2019-12-17 19:55:41

Válasz UE-28 #730. hozzászólásáraNyugodtan fizesse ki 27%-ossal.
Pár számlát megírtam hétről hétre......

Nincs profilkép
#731 t.romsics
2019-12-17 19:41:04

Válasz UE-28 #730. hozzászólásáraLeginkább úgy tudnád neki elmagyarázni, hogy nincs felsorolva a fordított áfás,0,5,18-as adókulcsokra vonatkozóak között. A 12 nem ide vonatkozik (ilyen kulcs nincs).

#730 UE-28
2019-12-17 19:34:20

Válasz t.romsics #729. hozzászólásáraIgen, áfa-a vagyok.

Kiállítottam a számlát utalásra, holnap jön a teherautó és vinné 300 km-re, a vevő holnap fizetne be a számlámra de ő állítja, hogy 12%.

Én győzködni senkit nem szeretnék, azért kértem hivatkozást , hogy nem nekem hanem a NAV-nak kell elhinni.

Köszönöm!!!

Nincs profilkép
#729 t.romsics
2019-12-17 19:29:13

Válasz t.romsics #728. hozzászólásáraPersze azért azt tisztázzuk: áfa körös termelő vagy (adószám 8 jegye után 2-es van-e)?

Nincs profilkép
#728 t.romsics
2019-12-17 19:27:21

Válasz UE-28 #727. hozzászólására27. Hivatkozást a Nav oldalakon találsz, de engedelmeddel nem sok időm van most kikeresni.

#727 UE-28
2019-12-17 18:56:21

Üdv!

S.O.S. érdekelne, hogy szálastakarmány (széna) bálában történő értékesítése milyen áfatartalommal történik JELENLEG???

27 % vagy 12 % ?

Kérem csak az írjon aki tuti tudja, ha van hivatkozás az is érdekelne.

Nagyon fontos lenne, dd a könyvelőt már nem akarom zavarni
!

Köszönöm!

Nincs profilkép
#726 Mihály
2019-12-16 09:09:24

Válasz TYLLA46 #725. hozzászólásáraHa ilyen formában tökéletesítik akkor már nem is tudom mennyi marad az adó mentes határ ami ugye már 2008-ban 18 millió volt Szlovéniában s 30 millió a sógorék az-az Ausztriában ha így tökéletesítik bizony még 50 év múlva sem érjük útól őket bár most már nem nekünk kell oda érni ők jönnek ide főleg ha megnyerik a pert az osztrák gazdák a Magyar kormány ellen amire jó esélyük van

Nincs profilkép
#725 TYLLA46
2019-12-15 19:53:40

Majdnem kész az őstermelői reform

Az elmúlt egy esztendőben sokat finomodott a NAK őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata. Egyedül még a családi mezőgazdasági vállalkozási formán kell csiszolni. Viszont ha 2020 elején nem foglalják mindezt törvénybe, akkor újabb egy évet csúszhat a bevezetése.

A közel egy évvel ezelőtti siófoki Agrárszektor konferencián, az ott megjelent széles szakmai közönség előtt is ismertette Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója a kamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló elképzeléseit, javaslatait; ennek része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése.

fotó: pixabay

Eltelt egy esztendő, a téma újfent napirenden volt az idei siófoki tanácskozáson, Cseszlai István pedig tájékoztatást adott az ügy fejleményeiről. Mint mondta, az eltelt majd’ 12 hónap alatt a kamara megyei fórumok során mutatta be a tervezetet a gazdáknak és gyűjtötte be a véleményeket, ezekből pedig két tanulságot szűrtek le:

(1) túl ambiciózusnak bizonyult az az elképzelés, hogy az őstermelői tevékenység és a csmv kettőse lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is;

(2) sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább. Hozzátette, a változtatás iránt van igény, ugyanis e fórumokon a vélemények mellett gyakorta feltették a sürgető „Mikor lesz már kész?” kérdést.

A tapasztalatok birtokában pedig a NAK némileg módosította a javaslatot.

Eszerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként, vagy őstermelői gazdaságként (ez egyféle hibridje lenne a mostani családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek) végezhetnék a mezőgazdasági munkát, aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat.

Mindennek az adózási oldalát folyamatosan egyeztette a kamara és az agrártárca a Pénzügyminisztériummal. A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szocho-t fizetni. Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes.

A NAK elképzelése szerint a csmv évi 50 millió forintos szintig kaphatna adókedvezményt adóalapot csökkentő tételeken keresztül.

Azt már Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium képviselője tette hozzá, hogy a csmv utáni adózás csak azt követően lehet részletesen szabályozni, ha a csmv-t végleges formába „öntik”, mindenesetre a PM nyitottan és rugalmasan áll hozzá.

Cseszlai István az elhangzottak után felvetette, hogy a NAK esetleg tovább, még több hónapon át tökéletesítené a javaslatot addig, amíg ki nem alakul annak egy konszenzusos állapota, ám Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára megjegyezte, ha a 2020 tavaszi törvényalkotási sorozatba az AM ezt nem tudja beilleszteni, akkor közel egy évet csúszhat a megreformált őstermelői rendszer bevezetése.

agrotrend.hu / NAK

#724 ermike
2019-12-09 21:36:58

Válasz generosaszolo #722. hozzászólásáraFIZETHET MERT ALANYI MENTES, A SZABÁLY CSAK A BANKSZÁMLA NYITÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓRA VONATKOZIK AZ ALANYI MENTES NEM KÖTELEZETT BANKSZÁMLÁRA

#723 Drisa
2019-12-09 21:36:56

Válasz generosaszolo #722. hozzászólásáraHa szeretne ellenőrzést akkor ajánlott azzal fizetnismile thumbup

Nincs profilkép
#722 generosaszolo
2019-12-09 21:29:31

Őstermelő, 1-es adószámmal fizethet-e kp-ben 1.5m felett, kft-nek?

Ezen vitatkozunk, szerintem igen.

Köszönöm

Nincs profilkép
#721 Mihály
2019-12-09 09:49:57

Válasz TYLLA46 #719. hozzászólására valahol ki smile surrenderkell termelni az adót smile thumbup

Nincs profilkép
#720 Mihály
2019-12-09 09:49:10

Válasz Rabó001 #714. hozzászólására vannak azért olyan országok ahol szakemberek irányítanak nem politikusok :most olvasom - Lengyelországban pedig 2016-ban 300 hektárban maximalizálták a gazdaságok méretét. Mivel a romániai földek 40 százaléka idegen kézben van, alighanem keleti szomszédunk is hamarosan a szigorítás mellett dönt majd.----És lehet jobban bekeményítenek mint a mi zseb szerződés akciósaink Font Sándorral az élen most már másodfokon fogja tárgyalni az Európai bíróság és fizethetünk azoknak akik elvesztették a gazdaságukat kis hazánkban

Nincs profilkép
#719 TYLLA46
2019-12-09 09:24:33

Sikerült elég jól elkanyarodni a témától...

Nincs profilkép
#718 Mihály
2019-12-09 09:13:00

Válasz Rabó001 #714. hozzászólására Nos a kor tényleg nem számít meg az sem mekkora birtokod van mert kb 260 ezer termelő gazdálkodó van az 5 millió hektár termő földre s pont ez az ami nem szerencsés szerintem az ország szempontjából mert kiürül a vidék s meg rokkan a társadalom ma is már szerintem nincs meg az a 3200 település ahol van polgármesteri hivatal és aki betöltse a tisztet mert nincs lakosság sajnos mert a Zalai kis falvak a bevándorló nyugdíjas Holland -Német ajkúakkal még csak csak de Békés Hajdú Szabolcs Borsod határ menti része kiürült már ma is nem véletlen tudott kettős állampolgár átjelentkezni (itt nem a politikán van a hangsúly) az üres ingatlanokba amit írtam a 90 években a szomszéd falú 6700 fő volt ma alig lakják 3000-en de ugye a sok külföldön tartózkodó még nem adta el az ingatlanát de már Pesten Sopronban vettek házat szóval élő példák vannak a problémára ami a föld tulajdonlással kezdődött ill. a rendszer váltás hozta magával mert ezek az emberek ano már a tsz idején s utána még közel 10 évig szorgalmasan kertészkedtek több mint 1000 ha a fénykorban 85-95 év között Nagykőrös Kecskeméti Nyíregyháza Debrecen de még Győrbe is hordták naponta a frissen szedet ill. félkész feldolgozott zöldséget és ma Haldoklik van 4-5 család aki felvásárolja az összes földet és vége még néhányan küzdenek a nagybani piacra termelve de nem fiatal 1 sem tehát nem kell 10 év s azok is beadják az unalmast több Bökönyi szülő gyermeke született Londonba mint itt Szabolcsban és itt a baj hogy azok nem fognak haza jönni soha mert mindegy milyen nehéz de nem alázzák meg őket tisztességesen kezelik bárhova fordul

Nincs profilkép
#717 Bordatörő
2019-12-09 08:58:53

Ez az uj CSG. forma engemet is érdekelne persze konkrétum még nincsen de abban biztosak lehetünk hogy több adót fogunk fizetni az tuti!

Nincs profilkép
#716 Mihály
2019-12-09 08:50:16

Válasz Rabó001 #715. hozzászólására én külsős voltam az iparban dolgoztam 12-24 h -ban s a hétvégéim 3 naposak voltak s ezt kellet kitölteni tartalommal ezért kertészkedtem piacoltam
smile surrender

Nincs profilkép
#715 Rabó001
2019-12-07 20:29:50

Válasz Mihály #712. hozzászólásáraKösz. És tag voltál vagy külsős?
Na, nálunk ilyen bérbeadásos dolog egyáltalán nem volt.

Nincs profilkép
#714 Rabó001
2019-12-07 20:27:44

Válasz Mihály #711. hozzászólásáraMinek kevered ide hogy fiatal vagyok és nincs rálátásom azt nem értem. Nemis tudhatod a koromat, ahogy én sem a tiédet, ami itt egyébként teljesen lényegtelen.
Leírtam hogy 1 ha háztáji föld volt, te is ugyanezt írod. Leírtam hogy nálunk levonták a kertet, te is ugyanezt írod. Egyébként nem minden faluban vonták le, a szomszédban például nem. Előtte 1 hold volt a háztáji, ezt ugyan nem írtam le, de az nem jelenti azt hogy nem tudtam, csak nem tsz történetet írtam.

Szerinted a 300 ha-os maximum szabja meg, hogy ma Magyarországon hányan gazdálkodnak? Szerintem marhára nem. Hány olyan gazdaságot látsz, ami megáll, ha eléri a 300 hektárt? Még a statisztikák is teljesen torzak, mert ha egy család papíron 3 gazdaságot visz, az 3 gazdaságként jelenik meg a statisztikában, holott a valóságban az egy. És gazdaság az is aki őstermelő az 1000 négyzetméter kertjén, vagy tart 2 db anyadisznót.

És ha már itt tartunk, a 300 ha nem birtokmaximum, hanem tulajdonlási korlát, egy magánszemély tulajdonában ennyi föld lehet. A birtokmaximum az 1200 ha, vetőmagtermelőnél vagy állattenyésztőnél pedig 1800. Egyébként ezt még senki nem tudta leírni ide hogy hogyan értelmezik, most is rengeteg cég van 1200 ill. 1800 felett a földtörvény 2013-as megalkotása és életbelépése óta. Ugye az akkor ígért üzemszabályozási törvény azóta se született meg.

Nincs profilkép
#713 Mihály
2019-12-07 19:48:06

Válasz bandigh #709. hozzászólására bocsi de nekem úgy jött le hogy a nagybirtokot védedsmile surrender

Nincs profilkép
#712 Mihály
2019-12-07 19:47:06

Válasz Rabó001 #710. hozzászólására olyan kivételes voltam hogy 1 ft /nm áron vehetem bérbe 2000-15000 nm darabka földeket ami legtöbbször sarok föld volt ha vetettem volna bele lett volna veszteség bőven de én palántáztam akkor még minden szálat kézzel raktunk de mivel be jártam a főkönyvelőhöz a listán rajta voltak a többi bérlő neve meg hogy mennyi nm s így tudtam róla

Nincs profilkép
#711 Mihály
2019-12-07 19:42:28

Válasz Rabó001 #708. hozzászólására csak fiatal vagy nem emlékszel rá de 1 hold háztáli volt ha jól tudom 80 ig aztán lett 1 hektár és igen az 1 holdból is leszámolták a zárt kerteken lévő szőlőt szántót tanyahelyet már mint annak akinek kiderítették mert nálunk is a fő agronómusnak 90-ben derült ki hogy volt egy 800 öles tanya helye a nevén de előtte az 1 hektár háztáji kellet neki hol bab borsó-káposzta volt neki benne nem kukorica mint a többieknek és végül de nem útólsó sorban a 100 ha vagy 300 ha birtok maximum csak annyiból nem mindegy hogy még most is lenne 4-5 ezer gazda akinek a családja vidéken élne nem Hamburgban vagy Londonban
smile hammer

Nincs profilkép
#710 Rabó001
2019-12-07 19:37:37

Válasz Mihály #706. hozzászólásáraAkkor 87-ben te nagyon kivételezett lehettél, ha a tsz vezetőkhöz hasonlóan tehettél. Milyen minőségben béreltél földet a tsz-től, tag, külsős?

#709 bandigh
2019-12-07 19:16:16

Válasz Mihály #707. hozzászólásáraKicsit vaciláltam h eleve hozzászóljak-e mert úgyis személyeskedő fröcsögés lesz, kár hogy a lottószámokat nem tudom így megjövendölni. Amúgymeg nemtudom miért szoktak itt egyesek földesurazni másokat, ismeretleneket, fogalmam sincs. Szerintem van itt olyan akinek a telephelye nagyobb mint az én földem smile lol

Nincs profilkép
#708 Rabó001
2019-12-07 18:21:36

Válasz Mihály #706. hozzászólásáraNem vagyok tévedésben, csak nincs az egész országra rálátásom, mint ahogy neked sincs szerintem.
A mi falunkban a kárpótlásig csak a tsz művelt földet. A házakhoz tartozó kertek kivételével, valamint volt pár olyan gazda, aki anno 59-ben nem állt be a tsz-be, de ilyen ha 3 db volt, 1 maximum 2 hektárral, az is a határ legmesszebbi sarkában, mert oda rakták őket. De 90-re már lehet hogy nem is élt mind, valamelyik mikor meghalt, a gyereke meg beállt. És én a környékbeli falvakban is így volt. Sőt, nálunk egyidőben akinek nagyobb kertje volt, azt levonták az 1 hektár háztáji földből, ezért akinek a felesége nem volt tsz tag annál a kert a feleség nevére volt írva telekkönyvileg.

Mi lenne az ha nem egyenlősdi, hogy maximum 100 hektáron gazdálkodhat egy ember/család. És ezt miért tartanák be, illetve papíron a 300-at is betartják, bár az állami földeladásoknál voltak cikkek hogy a 300-on felül is vettek. Több felé kellene írni a 100 hektáros maximumnál.

Nincs profilkép
#707 Mihály
2019-12-07 18:16:26

Válasz bandigh #705. hozzászólására ó kibújik ám a szög a zsákból csak nem sértettem meg a földes úrt mióta számolnak jövedelmet hektáronként az alkalmazottaknak vagy család tagoknak figyelmesebben olvas ne az önérzeted vezesse a kezed hanem a fejed s nem is írom tovább mert megsértődsz inkább olvas vissza van több ami ugyan arról szól a pénz a jövedelem mert nálam az verte ki a biztit hogy 300 hektár csak 10 millát ad jövedelemként ami kiderült később hogy adózás utáni eredmény amit én nagyon alacsonynak tartok s most azon rágódunk

Nincs profilkép
#706 Mihály
2019-12-07 18:09:14

Válasz Rabó001 #703. hozzászólására nagy tévedésben vagy én már 87 től bérlő voltam a helyi tsz-nél és a tsz vezetői is bérlők voltak természetesen mindig abban a növény táblában ami nyereséget termelt s pontosan mink akik már akkor is termeltek hoztak sz.rba mert a tsz már nem adhatta ki az új tulajok meg 90 ben ugrottak rá zömében meg 91-ben s nem volt kitől bérelni és ugye Torgyán annak adta volna akinek volt a többi maradt volna a tsz-ben ami sok visszásságot szült volna na nem mintha az osztatlan közös nem aszt csinálta s nem egyenlőségről írtam én sem csak a plafont lejjebb a 100 ha mert kicsi ez az ország

#705 bandigh
2019-12-07 18:08:23

Válasz Mihály #697. hozzászólásáraAkinek a növényvédőszer csak a gyomirtót jelenti, ott más kérdések is vannak.. Amúgy Miért ne számolhatná szolgáltatás áron?
Neki csak gázolajköltsége lenne? A gép nem romlik lefelé? Ennyi földhöz ha van 3 alkalmazott mondjuk, ők se ingyen szaladgálnak az udvaron stbstb
Így már mindjárt 4 családnak ad kenyeret a cég nem egynek

Nincs profilkép
#704 Mihály
2019-12-07 18:00:43

Válasz Pont #702. hozzászólására nem tudom ki a szolgáltatód de szerintem lehúztak meg 90 ft írtál hogy fizettél akkor duplán vettél kukit víz/kg mert szerintem víz/q a szárítás díja
nem arról van szó hogy nem vehet mert még most ki lehet játszani a törvényt s vehet de nem egészséges az országra nézve vagyunk durván 260 ezren akik gazdálkodnak ennek 60% nyugdíjas vagy közel áll a nyugdíj korhatárhoz és ez bizony egészségtelen

Nincs profilkép
#703 Rabó001
2019-12-07 17:33:41

Válasz Mihály #700. hozzászólásáraFélre fogod érteni amit írok, de nem baj ha így lesz.
Azért nincs Magyarországon 100 hektáros birtokmaximum, mert nem kötelező az egyenlőség.

Ez az egyenlősdi működött 89 előtt, akkor is csak valamennyire, mondjuk föld téren szigorúbban, mert akkor a földet senki nem vehette ki a TSZ-ből.

Azt hallottad már, hogy ahol kötelező az egyenlőség ott nincs szabadság, ahol teljes a szabadság ott nincs egyenlőség.

A 300 hektárosnak is több kell, a 3000 hektárosnak is, a 3 hektárosnak is.

Az USA-ban volt úgy, hogy minden telepes kapott asszem 160-hektár földet (a nagyság nem biztos hogy pontos), de a földek koncentrációja hamar elkezdődött, és máig is tart.

Nincs profilkép
#702 Pont
2019-12-07 17:31:26

Válasz Mihály #700. hozzászólásáraA 300 hektáros már nem vehet többet. Aki úgy mint én, a javát úgy bérli, ha van rá keret, azt a pénzt amit földbérletre fizet, azon inkább venne földet. Már aki annyira fiatal, én már nem akarok többet, de a jelenlegi területeket ha meg akarom tartani, ha a bérbeadó úgy dönt, hogy eladja, meg kell venni. Nem tudom, hogy honnan veszed ezeket a számokat, én 90 Ft-ot fizettem idén víz/kg azzal a kitétellel, ha a gázszolgáltató elszámolja a szezonális fogyasztás eltörlése miatti áremelkedést, akkor még rá kell fizetnem....

Nincs profilkép
#701 Mihály
2019-12-07 17:25:05

Válasz Pont #699. hozzászólására Egészségedre nem egyszerű az életetek nem irigylem ne hogy azt hidd én nem cserélnék a 100 ha fölötti gazdával sem akár milyen gépparkja van smile thumbup

Nincs profilkép
#700 Mihály
2019-12-07 17:21:08

Válasz Pont #698. hozzászólására mond meg nekem 300 hektáros gazdának miért kell földet venni mennyi kellene szerinted mert szerintem a 100 ha a plafonnak kellet volna lenni 1 ilyen kicsi országban ahol a váltáskor közel 1 millió gazda volt csak a rossz kormány döntések miatt leépült az ágazat 200 ezerre képzeld el hogy ezek az emberek is mind gazdálkodni szerettek volna de a 300 ha birtok méret szó szerint lehetetlenné tette mert a mi kis városunk csak 2000 ha föld van a szomszéd faluban meg 6000 ha a lélekszám ugyan annyi ... ja és nekem 85 ft 1% víz szárítás neked meg 70 s nekem sincs hol tárolni tehát ha tárolom fizetek én is azt hiszed csak a 3000t kell rostálni a 40-50t nem s nekem se adja ide senki ki kell gazdálkodni rendszerint előre mert ha vége akkor fizess alapon működik a bizalom de még így sem biztos hogy akkor jön ha kellene hanem mikor oda ér a szolgáltató +áfa ugye amit te vissza igényelsz én meg csak fizetemsmile hammersmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#699 Pont
2019-12-07 17:16:11

Válasz Mihály #697. hozzászólásáraJa most már leesett, hogy a 300 Ha. fölöttiekkel van problémád, ha sírnak, ebben igazad lenne, de ma itt nem sírt senki, csak tényeket közölt. Egyébként nekem 64Ha földem van, 160-at bérlek, és még 150-en szolgáltatok...

Nincs profilkép
#698 Pont
2019-12-07 17:08:55

Válasz Mihály #695. hozzászólásáraNem tudom mit értettél félre, ezt írtam "Tehát a 15-öt reálisabbnak tartanám átlagba, mert ez totál évjáratfüggő lehet nulla is és a duplája is tíz évből egyszer." Adózás után. Ez 50 000Ft hektáronként. És nekem mindegy, hogy mit hiszel ez akkor is ennyi, és a havi netto 1,25 szerintem nem is kevés. Amiről szó volt ma, hogy jelenleg ebből kell földet venni, ami végül is termelő eszköz, tehát nem baj, hogy az új törvény szerint ezt is le lehet majd írni. Nyilván nem ilyen kerek számok vannak, de amennyivel az egyik több, annyival kevesebb a másik. Nekem személy szerint nem elég még a 100 Liter gázolaj sem, sőt amit biztos elképzelni sem tudsz egy 20-as fölötti kukoricának a szárítás, tisztítás, be/kitárolás költsége 100 ezer felett van, és ezt még nem is számoltam, ezt a többi tételből kell lecsípni, vagy bukta....

Nincs profilkép
#697 Mihály
2019-12-07 17:08:29

Válasz Pont #691. hozzászólására jaj még egyszer átolvasva megint hasba akasztott egy-két apróság pl. vetőmag ki kapja olcsóbban akinek 300 zsák kell vagy akinek 20 a másik növény védőszer ugye a gyomirtásra gondolsz nos a tények egy zöld könyves kis gazda 28 ezerért kapja a Laudist míg az első kategóriások zöme 20 ezer alatt megkapjátok hát már megint a sírás környékez de azért mert nektek sokkal könnyebb s minden olcsóbb nem is idegesítem magam mert még tudnék néhány apróságot írni ami bizony 300 hektáron sok milliót jelent smile surrender

Nincs profilkép
#696 Mihály
2019-12-07 17:00:43

Válasz Rabó001 #694. hozzászólására sajnos ez sem fedi a valóságot mert mind lecseréli a gépeit 5-6 ezer üzem óránál tehát amortizáció nagyon kevés de nem akarok én vitázni ezen de gondoljatok bele hogy azok akik ellen harcoltok sokkal jobban gazdálkodnak csak kicsik és nem jelennek meg giga számok = milliárdok de kiürül a falu mert nem tudnak megélni míg az 1000 ha meg nem tudják elkölteni a pénzüket akkor melyik jobb az országnak

Nincs profilkép
#695 Mihály
2019-12-07 16:55:55

Válasz Pont #691. hozzászólására gázolaj 90 liter per hektár mennyiért veszed hogy ilyen sok jött ki neked s nem az adózás utáni eredményről szólt a fáma mert mindenki másképp adózik s te 30 pár ezer jövedelemről írtál amit nagyon kevesellettem smile surrender

Nincs profilkép
#694 Rabó001
2019-12-07 16:44:34

Válasz csoppika #692. hozzászólásáraNa de igazából csak a gázolaj, meg az aktuálisan vásárolt alkatrész az még nem a gép költsége, mert a gép se csak úgy ott terem a termelőnél.
Feco szokta íri, hogy csak a gázolaj költséggel számolva igazából önátverés.

Szerintem meg amíg családi szinten megy, addig annyi hogy számolhatod magadnak gázolaj költségen is a műveleteket, a lényeg hogy összesítéskor mennyi marad a zsebedben. Ha mondjuk azon kívül hogy megél a család, meg befizettél minden adót, éves szinten termelődik 10 millió Ft plusz (csak mert ez egy szép kerek szám), mert a műveleteket gázolaj áron számoltad, a vetőmag, vegyszer műtrágya az annyi amennyi, kiperkáltad kész, a terményt meg eladtad, kifizették. Akkor utána a 10 millióval azt csinálsz amit akarsz, kicserélsz egy traktort, veszel munkaeszközt.

Nincs profilkép
#693 Rabó001
2019-12-07 16:37:48

Válasz Pont #683. hozzászólásáraOké, vehessen cég is termőföldet, de akkor miért csak a CSMV? Miért nem minden cég? Egységesíteni kellene a szabályzásokat, az adózást is. Egyik adómentes X összegig, közbe meg esetleg a valóságban egy család, de több szálon fut papíron. Persze amit lehet azt ki kell használni, ez rendben van.

#692 csoppika
2019-12-07 16:32:37

Válasz Mihály #688. hozzászólásáraKözel bérmunka költségen számolnak minden munkafolyamatot, ennyi.

Nincs profilkép
#691 Pont
2019-12-07 16:31:18

Válasz Mihály #688. hozzászólásáraA 10T kukoricához tartozik 300 000 Ft költség. Vetőmag 50 000, Műtrágya 50 000, Növényvédőszer 50 000, 50 000 gázolaj, 100 000 az vagy a gépek bekerülési költségének arányos része, vagy a bérszolgáltatások ára. A támogatást azt elviszi, vagy a bérleti díj, vagy a megvásárolt föld törlesztő részlete. 10T után van 400 000 bevételed 300 000 kiadásod, marad adózás előtt 100 000/Ha. Ez akinek annyi van 300 Ha-on 30 millió amiről beszéltünk. Adózás után marad 15 millió, ezt írtuk, mi a gondod, azt sem tudom, hogy most ezt sokallod vagy kevesled, csak hogy vered itt az asztalt....

#690 csoppika
2019-12-07 16:24:38

Válasz Pont #687. hozzászólásáraA profi könyvelőm 3 éve elhunyt, az utóbbi 2 évet egy ismerős csinalta. Idéntől megint normális könyvelő van. A sok adóm a 8 miska elkerülésből volt tavaly...

Nincs profilkép
#689 Mihály
2019-12-07 16:15:59

Válasz Mihály #688. hozzászólására ja és 70 pár ezer terület alapú még plusz engedjetek már sírni
smile hammer
smile hammer

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Terjed és embereket fertőz a madárinfluenza – a szakértők aggódnak
Terjed és embereket fertőz a madárinfluenza – a szakértők aggódnak
A magas patogenitású A(H5N1) madárinfluenza-vírus fertőzése súlyos emberi...
Sajtóközlemény
Magyarország lignitvagyona a mezőgazdaságnak nagy érték
Magyarország lignitvagyona a mezőgazdaságnak nagy érték
Fenntartható talajgazdálkodás valósítható meg a felhasználásával.
Claas Rollant 66 bálázó eladó
Claas Rollant 66 bálázó eladó

2.450.000 Ft

Húzó,  fejező,  gérvágó lézeres fűrész,  254 mm fűrészlap,  1900 W motor * Einhell TC-SM 254 *
Húzó, fejező, gérvágó lézeres fűrész,...

64.990 Ft

Szőlőfémoszlop eladó
Szőlőfémoszlop eladó

1.500 Ft

Stockmayer tetejező eladó
Stockmayer tetejező eladó

950.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]