Hirdetés
- S.O.S. új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Poénok új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1387 hozzászólás
Sajnos az új Őstermelő rendszer nem könnyített a gazdák sorsán hanem nehézkessé tette az életüket.Mert most is minden évben el kell menni a falugazdászhoz és úgynevezett adatkarbantartást kell csinálni ami minimum 30-40 perc ami ebben a covidos időszakban nem valami előnyös a 65 év feletti őstermelők számára .Tehát az élet nem egyszerűbb lett adminisztráció szempontjából hanem bonyolultabb most akkor megint át lettek verve az őstermelők .
Válasz Lackó #1085. hozzászólásáraFöldvétel, elővásárlási jogok --- témakörben leírta .
Válasz Borz #1084. hozzászólásáraNemis nyilvános, de nálunk szerintem mindenki tudja, hogy kik a TAB.
Azért kíváncsiságból, minek az neked?
Valaki meg tudná mondani, hogy megtekinthető e valahol egy adott település TAB tagjai esetleg elérhetőségük? Nak honlapon nem találtam.
Válasz Bárány #1082. hozzászólásáraKözben meg megjelent a Magyar Közlönyben.
Válasz Bárány #1081. hozzászólásáraHa esetleg - hozzám hasonlóan - más em tudta volna, miért küldte vissza Áder János a törvényt: katt ide!
Röviden: semmi érdemi változás nem lesz, adatvédelmi blablabla miatt történt. (Meg nyilván a cselekvés látszatának fenntartásáért.)
Válasz falugazdász22 #1078. hozzászólásáraAzt lehet tudni, miért dobta vissza? (rákeresek majd, csak eddig a pillanatig ez nem merült fel)
Meglepődnék, ha érdemben változna valami is.
Ő Válasz falugazdász22 #1078. hozzászólásáraMert kicsit kell szerepelnie, különben csak újévkor látnánk / hallanánk a tv-ben
Amúgy eddig minden szart aláírt, amit az orra elé dugnak, miért pont ezzel van baja...?
Válasz falugazdász22 #1078. hozzászólására Akkor félre tájékoztatás megy ami nem is tűnik már itt fel senkinek meg az sem hogy az állami szervek nem tartják kötelezőnek az előírásokat csak az állampolgárok vonatkozásában de ott sarkosan
Kérdezem én mi van most országosan megy a tájékoztató előadás az új családi gazdaságokról közben a köztársasági elnök pedig a törvény visszadobta !!!!!!!!!!!!!
Válasz fulelorantofficial #1068. hozzászólásáraLegközelebb a mintát vidd be a laborba,kifizeted és amikor kész postán megkapod a jegyzőkönyvet.Minek kell ezt ennyire bonyolítani?
Most akkor újra kell várni a változásra vagy a teljes teljesen át kell dolgozni a törvényt és az sem világos melyik melyik szakasza nem felelt meg a köztársasági elnöknek .Ha tud valaki konkrétat azt sokan szívesen vennénk .
Válasz falugazdász22 #1069. hozzászólásáraNem is borsos áron. Nálunk a szaki parcellánként kért volna majd' nyolcezret, a NAK-os olcsóbb volt, mert összesen hatot fizettem. Persze 300 hektár nitrátosra egyik cimbora inkább leszedett egy táptervkészítő progit az ncoreról aztán megcsinálta maga ingyenbe.
Válasz fulelorantofficial #1068. hozzászólásáraNekem kb egy hónapba telt, mire meglett az eredmény, de a falugazdász elküldte emailben is meg amikor megkapta eredetiben a papírt is, akkor átadta. Ehhez nincs NAK fiók, vagyis ha be is lépsz, ezt nem tudod ott intézni. Az csak arra van, hogy bankkártyával azonnal befizesd a tagdíjad vagy elmaradásod, meg jelentkezhetsz olyan előadásra, amit a falugazdászod szervez. De most nem szerveznek ilyet, mert vírus van. A nak.hu oldalon keresd az e-irodát. Ott a belépési azonosítód az őstermelőiden a S-vel kezdődő számsor, a jelszavadért meg udvarolj kicsit a falugazdászodnak, ha jó arc, akkor a rendszerben alapra állítja és elküldi sms-ben.
Szerintem CSMT esetében a földforgalomnál lévő kedvezmény esetében nem biztos hogy ez a formula mindenkinek megfelel mert erre külön kérelmet kell benyújtani és előfordulhat hogy csak egy kedvezményezetti kör számára előnyös és ez szubjektiv elbírálási lehetőséget is magában hordozhat itt lehet elásva a kutya.
Válasz fulelorantofficial #1068. hozzászólásáraHa tudod a kamarai azonosító számodat (az rajta van a kártyán) meg a regisztrált email címedet, akkor kattints az "Elfeletett jelszavát?"-ra.
Fiúk már megint elkúrtátok....a köztársasági elnöknek kell helyre tenni titeket akkor most kiért is vagytok ti miért fizetünk mi őstermelők???? van egy kis bi-bi az adatvédelemmel ... ...o-ó-
Fiúk már megint elkúrtátok....a köztársasági elnöknek kell helyre tenni titeket akkor most kiért is vagytok ti miért fizetünk mi őstermelők???? van egy kis bi-bi az adatvédelemmel ... ...o-ó-
Én nem ezt az utat javasoltam volna.Keresel egy szaktanácsadót az fele pénzért megcsinálta volna a tápanyag gazdálkodási tervet . mert a kamarán keresztül előszőr üsszegyüjtik mikor meg lesz az a mennyiség amiért érdemes elszállítani akkor elviszik a laborba majd az eredmény vissza a megyei kamara központba ott kiadják egy falugazdinak Ő megcsinálja a táp.tervet akkor izibe kiszámlázzák neked ha te befizetted az ősszeget akkor 60-65nap múlva megkapod az eredményt jó borsos áron.
Sziasztok!
Leadtam a talajmintáimat a falugazdásznak, befizettem a lóvét, mikor lesz eredmény és hogyan kapom meg? Sose csináltam még NAK-on keresztül.
Próbálok belépni a NAK felhasználói fiókomba, de nem sikerül. Annyi szám van az őstermelői igazolványomon, ezek közül lenne valamelyik a felhasználónév/jelszó?
Válasz Nyomasek Bobo #1066. hozzászólásáraBudapest 1 föpolg. 5 alpolg. 43tanácsadó plusz ezeknek a helyettesei ésatöbbi.Ez a megszokott rend.
Válasz Zoli 63 #1062. hozzászólásáraKollégám látott ilyesmit a Rába MVG nél.
Vezérigazgató
Helyettes 1
helyettes 2
helyettes 3
igazgatási igazgató
helyettese
Vezető munkatárs 1
vezető munkatárs 2
Válasz This_no_all #1064. hozzászólásáraVégül is a falugazdász hálózatra épült rá viz fejként a kamara a magoszból Pidtabá segítségével mert a falugazdászok kamara nélkül is elmondták mit hogyan meg segítettek a kis embernek
Válasz Ferenc_14613 #1063. hozzászólásáraés hogy állsz a falugazdászoddal? Nálunk ő az egyetlen, aki a kisembernek segít beadni a kérelmet, értelmezni a támogatásos papírokat, vagy néha a villanyszámlát, ő meg a szervezet dolgozója. A szaktanácsadókhoz mennek a nagyok sok pénzért, de a kisgazdának erre nem telik...
Tiszta Harmadik Birodalom ott hoztak létre ilyen szakmainak álcázott politikai szervezeteket (Tod).Nálunk zalában a küldöttek 75%-ka volt párttitkár Tsz-államigazdasági vezető,,agrár here".A hatékony versenyképes mezőgazdasági termelés elsőszámú ellensége a kártékony NAK.
Ez még csak a piramis csúcsa, ezért kevesellték a tagdíjat ! -- • Elnök (Győrffy Balázs, kozpont@nak.hu)
- Elnöki kabinet (Holán Balázs kabinetvezető)
- Belső Ellenőrzési Iroda (Ressely Béla irodavezető)
• Főigazgató (Szedlák Attila, kozpont@nak.hu)
- HR Igazgatóság (Horváth Mónika mb. igazgató)
- Főigazgatói Igazgatóság (Hadik Balázs igazgató) – Jogi Iroda
o Szakmai főigazgató-helyettes (Papp Gergely)
- Élelmiszeripari Igazgatóság (Keleti Marcell igazgató)
- Mezőgazdasági Igazgatóság (Fodor Zoltán igazgató)
- Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóság (Székely Erika igazgató) – Szakképzési Iroda
- Agrárigazgatási Igazgatóság (dr. Tatár Márk igazgató) – Ügyfélszolgálati Iroda
- Stratégiai és Vidékfejlesztési Igazgatóság (dr. Cseszlai István igazgató) – Kreatív Iroda
- Szolgáltatási Igazgatóság
o Gazdasági és operatív főigazgató-helyettes (Ládonyi Orsolya)
- Országos Jégkármérséklő-rendszer Igazgatóság (Kocsis Áron igazgató)
- Tagnyilvántartási Igazgatóság (Fekete Zoltán igazgató)
- Üzemeltetési és Koordinációs Igazgatóság (Stölkler Tímea igazgató)
- Informatikai Igazgatóság (Kozma Tamás igazgató)
- Gazdasági Igazgatóság (Szigethy Zsolt igazgató) – Beszerzési Iroda
- Kontrolling Iroda (Kökényesi Tamás irodavezető)
Válasz AgroHB47 #1057. hozzászólásáraKözös őstermelői esetén 4 főnél,egy ember eleve a bevétel negyed része után adózik,igy már eleve ez után számítják a tagdij mértékét.Amúgy a NAK honlapon meg tudod nézni,hogy az adóbevallásod alapjmennyit állapítottak meg neked.
Az információs vonal végén lévő segítség kimerült annyiban, hogy azt hajtogatta, elnézést kérek a kamara nevében, a problémára nincs megoldás. (tagdíjjal kapcsolatos)
Gondolom, ebbe a beosztásba úgy kerül valaki, hogy elveszít egy fogadást, vagy ilyesmi...
Ez már megint milyen agyatlanság, hogy a kamarai díjat csak online lehet fizetni, nekünk nincs is céges kártyánk?????
Nincs gond a Kamara évente 3,3milliárd pénzt kap 2021 január 1-től kihuzták őket a pácból.
Sziasztok!
NAK éves tagdíj mértékének meghatározásánál a közös őstermelői igazolványban szereplő családtagok számával lehet osztani az összbevételt (pl. 2000 Ft-os kategória 4 fő esetén 600 ezer helyett 2 millió 400 ezerig) vagy itt tisztán az számít, hogy a kamarai tag nevére mennyi bevétel keletkezett és ezt nem lehet elosztani, szóval 600 ezer bevétel fölött máris az 5000 Ft-os kategóriába kerül?
Válasz envagyok2 #1031. hozzászólásáramegjegyzésed helyesbíteném:
véglegessé válik - mostanában (2016.12.14 óta) így mondják.
ÁKR 82.§ (2)
keress rá.
Válasz Ebcsont #1024. hozzászólásáraköszönöm!
Válasz Pont #1053. hozzászólásáraPassz, de gondolom, hogy ezek a kérdések le fognak tisztázódni a tv elfogadása után, mert a részletes vita során módosító indítványokat is elfogadhatnak még.
Válasz Praetor #1052. hozzászólásáraArra gondoltam a forgalmiba át kell e íratni a CST nevére a gépeket, kell-e új földhasználati bejelentőket beadni, egyáltalán kell-e valamilyen nevet választani a CST-nek, mint egy kft-nek? Azt írták, hogy az 50 milliós leírás más vállalkozási formáknak is elérhető lesz nem csak a CST-nek (saját tagnak földbérlet, földvásárlás, földhiteltörlesztés)
Válasz Pont #1051. hozzászólásáraA CSMT alapító okiratába jelezni kell, hogy milyen termelő eszközöket engednek át a tagok a CSMT-nek. Úgy tűnik ezt nem részletezi jobban.
Adózás szempontjából nem választhatja az átalányadózást az az ÖCSG, amelynek az éves árbevétele meghaladja az éves minimálbér 40x-esét. Ekkor tételes elszámolás van szerintem. Az 50milliós leírást nem vágom, hogy hogyan kellene kezelni.
Még egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy úgy olvastam ki, hogy ÖCSG esetében pl. a gépek maradnak saját néven, csak használatba adja az ÖCSG -nek, kérdés, hogy CST esetében át kell-e íratni, ugyan így a földhasználati lapokat át kell-e íratni? Adózás szempontjából meg hogyan adózik ÖCSG -nél mondjuk 4 tag estén a 85 millió feletti rész, miközben akár 50 milliót is le lehet írni ?
Válasz envagyok2 #1048. hozzászólásáraNem, mert biztosított vagy, mert az összevont társadalombiztosítási járulékot fizeted. Csak emellől kikopik a szochó. Szintén akkor, ha jól tévedek.
Válasz Nyomasek Bobo #1047. hozzászólásáraA komp felárat nem tudom, a kifejezést nem említi a salátatörvény, de jópár jogszabályi szakaszt hatályon kívül helyez.
A sarc szerintem az összevont társadalombiztosítási járulék marad (amit most is fizetünk), de az értelemszerűen mindenkinek, akinek a minimálbér felénél nagyobb árbevétele van, ha jól tévedek.
Válasz Praetor #1046. hozzászólásáraelvi kérdés, ha egyébként nincs másik állásod, nem vagy más jogcímen biztosított, és ezen sem leszel biztosított őstermelő, akkor jön a számla a kórházból?
Válasz Praetor #1046. hozzászólásáraA kicsiktől ezentúl hol fogja állambá beszedni a sarcot?
A komp felár gondolom nem marad?
Válasz Nyomasek Bobo #1034. hozzászólásáraNem könnyű egy salátatörvényt értelmezni, de azért rá lehet találni az infókra.
Az éves minimálbér 5x-ös összegéig az őstermelő nem fizet szja-t és szochót sem. (szocho tv. 7.§)
Az éves minimálbér 5x-ös és 10x-es összege között átalányadózás szerint 90% költség, 10% adóalap után fizeti meg az szjat _és_ a szochót. Ezt az átalányadózást addig választhatja az öcsg, amíg az éves minimálbér negyvenszeresét el nem éri a tagok bevétele a támogatások nélkül.
Ez azt jelenti, hogy az idei minimálbér alapján 9.6m-ig (per kopf) nem fizetsz szja-t és szochót sem. Tehát ha 3-an vagytok az öcsg-ben, akkor 28.98m-ig nem fizetsz semmit.
9.6m és 19.3m között fizetsz átalányadót. Ez 19m (per kopf) esetében kb 310e Ft-ot per fő.
Szerintem ez nem kedvezőtlenebb a korábbiakhoz képest, sőt, jan 1-től szochót sem kell fizetnem! Úgyhogy nekem nincs bajom a tv tervezettel.
Válasz envagyok2 #1040. hozzászólásáraRendben, tehát akkor mindenki aki megérti vagy legalábbis elfogadja azt a nyelvet, amelyet a jogászok használnak annak kólásüveg volt a szobájában.
Értem.
Változik a járulék fizetés rendszere is. Ugye most a támogatással növelt árbevétel 15%-a után fizetjük a 15%-ot. Ez marad 2021-ben is a 79§ alapján.
2022-be az átalányadózást választó őstermelő, ha a támogatás nélküli árbevétele nem éri el a min. bér ötszörösét -cca 5Mft-, akkor nincs szochó.
Ha meghaladja, akkor talán minimum a minimálbér után, vagy vállalt magasabb összeg után kell.
Válasz envagyok2 #1041. hozzászólásáraA tervezet szerint az őstermelői kedvezmények plafonja az éves minimálbér tízszerese lesz, így a 8 MFt plafon 10M-ra nő és a minimálbér növekedésével nő a határ is.
A tervezet csak az átalányadózásról szól, így feltételezem hogy a tételes adózás jogszabályi rendszeréhez nem nyúlnak, tehát marad a 60-40-es lehetőség is, csak ott nincs szja -csak a 100eFT- és szocho mentesség.
Ezt most találtam benne:Adómentessé válik az átalányadózást alkalmazó őstermelő éves jövedelmének azon része,
amely nem haladja meg az éves minimálbér felét.
Tehát cca ha van 10 M bevételed és átalányadózó leszel, akkor a 10% jövedelem hányad alapján 1 M Ft adóalapod keletkezik, ami 150Eft SZJA-t jelentene. De a fentiek alapján mivel az 1MFt jövedelem cca az éves minimálbér fele, így nincs adófizetési kötelezettség. De mindez a tagok számától függetlenül, csak max 40Mft árbevételig áll!
Olvasni kell még egy párszor és összeáll a kép
Válasz szöcske76 #1035. hozzászólásáraezt a kistermelői részt (8mft-s határ, 40%)honnan veszed? em nyálaztam végig, hogy mit módosítanak, mit szüntetnek meg az szja tvben, az szemet szúró, hogy a kistermelő szót sok helyen kicserélik őstermelőre, és sok részt átírnak, törölnek.
gondolom dec elejénb elfogadják ezt, és az szja tv-t külön is módosítgatják, dec végén kijön új jogtár, abba könnyen meg lehet nézni, hoyg mi változott, mi nem. de ha összenézted a változásokat, és biztos vagy benne, hogy ez marad, akkor lehet külön változtatják.
azt sem látom, illetv szja-s részeket csak átlapoztam, hogy hogy változik a családi gazdaság és csmt adózása, sokáig nyomták a 100 milliót, meg az 50et, ezek kiolvashatóak ebből a tervezetből, vagy ebből semmi sincs ebben? mert ez utóbbi esetben azt mondanám, hogy külön kör lesz az adózási környezet megteremtése.
Válasz Scipio #1036. hozzászólásáranincs értelme.
ha egy magyar nyelvő szöveg értelmét kell keresni, akkor nem a jogban kell járatosnak lenni.
nekem volt gyerekszobám, és abba még könyvespolcnak is jutott hely, és nem csak kólásüvegek voltak rajta.
Válasz Scipio #1038. hozzászólásáraez ellenőrizhetetlen. egy zrt tagsága hol van nyilvántartva?
Válasz Ebcsont #1024. hozzászólásáraKorábban mindenhol benne volt ez:
"A javaslat rögzíti, hogy aki a földforgalmi törvény szerinti mezőgazdasági, erdőgazdasági, illetve kiegészítő tevékenységet folytató gazdasági társaságnak tagja, ne folytathasson párhuzamosan őstermelői tevékenységet is."
Jól látom hogy ez már nincs benne? Számomra azért ez eléggé megnyugtató...