Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak621 FtBenzin árak608 FtEUR409.5 FtUSD388.65 FtCHF439.37 FtGBP491.4 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz szabojuan20 #5986. hozzászólásáraA lényeg az,hogy az ellenőr ne kössön bele,a többi lényegtelen.Én gyári keveréket szoktam használni,angol perje,francia perje meg valami lucerna van benne,a szegélybe is ezt vetem.
Sokat gondolkodtam megosszam-e ezt a publikummal. De ha már ilyen ügyetlen megoldásokat ajánlanak inkább megosztom.
Ezek centiméter pontos adatok ugyanazok, mint amit árulnak a geoshopban.
Sziasztok. Érdeklődnék hogy zöldugarba ki milyen növényeket gondol tenni, amik esetleg jó aszály és szik tűrőek vagy csak elég hogy valamilyen szinten kikeljen az évre hogy az ellenőr ne kössön bele? ???? Illetve még olyan kérdésem lenne hogy lesz egy kivett pár hektáros szikes területünk, ezt inkább ajánlott lucernàval vagy valami strapabíró zöldugar keverékkel bevetni? Lucernának kúszó lucernát “szentesi róna” félét gondoltam ami elvileg strapabíró. Van vele valakinek tapasztalata? Köszi! ????
Válasz MrPoke #5984. hozzászólásáraGratulálok. "Ön nyert egy hangszórót!!
Szóról szóra úgy igaz, ahogy írtad.
Plusz legelővel nyernek, van hozzá állat.
És sok szántó el van utasítva, ezért azzal nem is pályázunk.
Ez a folyamat 2003-ban kezdődött.
És úgy gondolják egyesek, hogy ez az utolsó öt év.
Amikor kezdtem dolgozni, 1980- ban mindenki termelt, és még büntették, azt, akinek nem volt bejelentett munkahelye.
Ja és volt olyan hogy szabad szombat.
Ha a történelem kereke ismétli önmagát, a fiatalok előtt ez a jövő áll.?
Előző AKG ben, Nem vállaltam be az 5ha, és a szegélyt. Minden mást igen, és akkor még állat is volt. és 2 ponttal voltam határ felett..... Szóval felétek lehet azért nyernek mert van Nitrát érzékeny, natura stb...
Válasz MrPoke #5978. hozzászólásáraHát itt meg mindíg nyer mindenki úgy 2002 óta viszont a nagyok egyszer sem adták be. Már jelezték régen hogy nem éri meg. Eddig sem voltak benne ezután sem lépnek be.
Válasz kulakman #5980. hozzászólásáraEz lehetséges,de ezt olvastam,hogy kisebb lesz az eddigitől,értelemszerűen létszámcsökkentés lesz,kevesebb ha-rt tud finanszírozni,mivel itt az egy ha-ra jutó összeg nem változik.
Válasz Igazi Földönfutó #5979. hozzászólásáraA keretösszeget állítólag úgy kell értelmezni, hogy a2027-ig tartó költségvetés időszakára ennyi, az új 27-től induló költségvetés még hozzájön a két évre, ha érthető amit írok!
Válasz MrPoke #5976. hozzászólásáraMindenki nyer aki jelentkezik.Eddig is így volt ez után is így lesz.Nagy gazdaságok sosem jelentkeznek csak kicsik vagy közepes elvétve van olyan aki 2-3 ezer hektár szántóval vagy afölött jelentkezne.
Válasz Aslan #5973. hozzászólásáraÉn mindent os bevállaltm a mostani 3 évben. És mindent is tudtam teljesíteni. Egyedül a szegélyek melléktermék bedolgozását.
Most 5 év alatt sima liba a mostani feltételek. Sokat könnyítettek is.
Akár a "lucernát" , szegélyeket nézzük.
Kérdés ki tud nyerni, mert jó magasan lesz a ponthatár.
Cserébe jött ma AKG előleg kifizető határozat...
A szankciós táblázatot végignézve azért elég durván nőttek a százalékok a korábbi AKG-hoz képest. Azt megértem, hogy a tiltott növényvédőszernél 100 % a szankció, de hogy szintén ennyi, ha nem sikerül elvégezni az istállótrágyázást, a melléktermék beforgatást és a lazítást, az azért durva. Akinek összesen egy-két KET van, azoknak a lucerna és zöldugar vállalásokkal együtt elég nehéz teljesíteni mindent. Ez csak megállapítás, tudom, hogy a kicsik kedvéért nemigen módosítanak rajta. Korábban (jelenlegi AKG) 3-10% volt a szankció, ha valamelyik nem teljesült. Igaz most az 5 év alatt költözhet a zöldugar is, máshogy aligha lesz megoldható a vállalások teljesítése minden táblán.
Válasz termelo #5971. hozzászólására1. a fésűt letörtem az idén :D
2. nem is fogom használni mert beforgatja a szármaradványt.
3. minden is műholddal lesz elenőrizve a talajfelszín borítotság nagymértékű változásakor már villogni is fog a piros lámpa valahol, vagy jön az üzenet, hogy menjek fényképezni....
Nem is értem mikor volt kérdés az hogy no-till az AKG ban minek minősül. Én megengednék egy lazítást akár vismajorba, de hát lehet ez még így is.
Tegyük fel egy mindennapi esetet a dunántúlon.
Valaki kukoricát termel, és ősszel jön egy nagy eső.
1 es akg szabály: belvíz levezetése tilos. tehát sokáig vizenyős lesz a terület.
2. szabály vízzel telített talajra rámenni géppel tilos. tehát tavaszra marad az aratás.
De ennek az lesz a következménye, hogy az egész tábla vaddisznók által össze lesz dúrva amit nem lehet elművelni.....
Nekem egyszerű, én 5 évig simán vetek aratok, itt nincs gond.... De akkor is jó lenne a jogalkotónak ezeket kezelni.
Viszont a támogatás mértéke akkora, hogy akár bele is fér ezek a termés kiesések.....
Válasz MrPoke #5969. hozzászólásáraEgyre inkább úgy tűnik hogy kb 5 cm-től mélyebben itt semmiféle művelés nem indokolt de az viszont azért kell nagyon mert nem lesz rendes a magárok zárás.
Én ezt amit írtál olvastam, de mi van ha kétszer vetek?
egyszer srégen meg egyszer telibe?
Ez esetben mi van a vetőgépen lévő fésűvel?
Azt hiszem te írtad egy korábbi talán .Feco-s képre hogy azért volt majdnem fekete a felszín mert a régebbi no-till-es területen a jó szerkezet miatt intenzívebben dolgozik a fésű
1) A fenti vállalás esetén a teljes kötelezettségvállalási időszakban, a vállalással érintett teljes
területen – a 3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – tilos a talaj bolygatásával, fizikai
állapotának változásával járó művelet végzése.
2) A vetés előtt nem történhet magágyelőkészítés még kombinált vetőgéppel sem.
3) A vetőgép vetőegysége csak a vető árok kialakításához szükséges mértékben nyitja meg a
talajfelszínt, majd visszatömöríti a magárkot.
Válasz boldizsár1988 #5962. hozzászólásáraÉn megkérdeztem a földvédelmi osztályt hogy értelmezik, ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy a vetőmag mélységéig "bolygatás" nem bolygatás de hozzátette a hölgy: sehol nem talált ide vonatkozó jogszabályt.
Válasz MrPoke #5956. hozzászólásáranem választható,de azt tudod a no tillben az akgban még sekély tárcsa sem lehet,kb semmit nem lehet használni csak vetőgéppel érintkezhetsz a talajjal...
Válasz uff #5954. hozzászólásáraEddig lehetett, nem hiszem hogy ez változna.
A pályázati kiírás 2b mellékletében az egyes vállalásoknál hivatkoznak az Aöpre hogy egy művelettel nem teljesíthető mind a kettő.
Milyen előadáson mondták ezt?
Válasz termelo #5948. hozzászólásáraZöld ugarral jobban jársz.
Vetsz tavasszal valami évelő szállas pillangóst 2 másik növény fajjal év közben 1* zúzod
Szept 30 kor meg kiüthető, vetheted bele direktbe a gabonát. Adni kell neki egy totálist oszt jóvan.
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraA limousin tenyésztők egyesülete arról értesített, kb 2 hete, hogy nincs kettős finaszírozás, én nem értelmeztem , de holnap megyek szaktanácsadómhoz ez ügyben is!
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraElajándékozok 2-300 bálát évente az hány marhának lenne elég?
+
Lenne lucerna is dögivel az AKG miatt, jól belegondolva még azt sem tudom kinek adom el 80-100 ha-ról
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraAz állatjólétiből csak a több élettér/legelő vállalással érintett egyedeket nem lehetett elszámolni az akg-ökoban, de már azt is eltörölték.
Válasz termelo #5942. hozzászólására0,2 állategység /ha De ha bent van állatjólétiben akkor az AKG, ÖKO ba nem számolható el.
Ezt a lizingelést túltolták pár éve eggyesek földvásárlás AKG ra... Emiatt harapnak rá :)
5989 hozzászólás
Válasz szabojuan20 #5986. hozzászólásáraA lényeg az,hogy az ellenőr ne kössön bele,a többi lényegtelen.Én gyári keveréket szoktam használni,angol perje,francia perje meg valami lucerna van benne,a szegélybe is ezt vetem.
Sokat gondolkodtam megosszam-e ezt a publikummal. De ha már ilyen ügyetlen megoldásokat ajánlanak inkább megosztom.
Ezek centiméter pontos adatok ugyanazok, mint amit árulnak a geoshopban.
Mindenkinek sok sikert :)
Sziasztok!
A honlapomra kitettem egy rövid leírást, hogyan lehet könnyen koordinátákat beszerezni.
(www.agrartitkar.hu)
Meglévő koordinátákból SHP készítést is vállalok.
Sziasztok. Érdeklődnék hogy zöldugarba ki milyen növényeket gondol tenni, amik esetleg jó aszály és szik tűrőek vagy csak elég hogy valamilyen szinten kikeljen az évre hogy az ellenőr ne kössön bele? ???? Illetve még olyan kérdésem lenne hogy lesz egy kivett pár hektáros szikes területünk, ezt inkább ajánlott lucernàval vagy valami strapabíró zöldugar keverékkel bevetni? Lucernának kúszó lucernát “szentesi róna” félét gondoltam ami elvileg strapabíró. Van vele valakinek tapasztalata? Köszi! ????
Válasz MrPoke #5984. hozzászólásáraGratulálok. "Ön nyert egy hangszórót!!
Szóról szóra úgy igaz, ahogy írtad.
Plusz legelővel nyernek, van hozzá állat.
És sok szántó el van utasítva, ezért azzal nem is pályázunk.
Ez a folyamat 2003-ban kezdődött.
És úgy gondolják egyesek, hogy ez az utolsó öt év.
Amikor kezdtem dolgozni, 1980- ban mindenki termelt, és még büntették, azt, akinek nem volt bejelentett munkahelye.
Ja és volt olyan hogy szabad szombat.
Ha a történelem kereke ismétli önmagát, a fiatalok előtt ez a jövő áll.?
Válasz Koczka József #5983. hozzászólásáraMert felétek megéri termelni.
Itt az átlag 40-50q kukorica 40q gabona...
Itt más a matek...
Előző AKG ben, Nem vállaltam be az 5ha, és a szegélyt. Minden mást igen, és akkor még állat is volt. és 2 ponttal voltam határ felett..... Szóval felétek lehet azért nyernek mert van Nitrát érzékeny, natura stb...
Vagy egyszerűen megint nem jók az infóid.....
Válasz MrPoke #5978. hozzászólásáraHát itt meg mindíg nyer mindenki úgy 2002 óta viszont a nagyok egyszer sem adták be. Már jelezték régen hogy nem éri meg. Eddig sem voltak benne ezután sem lépnek be.
Válasz kulakman #5980. hozzászólásáraIgazad van.
Kérdés, hogy 27-től egyáltalán lesz e az új költségvetésben erre is keretösszeg szánva az EU-ban.
Válasz kulakman #5980. hozzászólásáraEz lehetséges,de ezt olvastam,hogy kisebb lesz az eddigitől,értelemszerűen létszámcsökkentés lesz,kevesebb ha-rt tud finanszírozni,mivel itt az egy ha-ra jutó összeg nem változik.
Válasz Igazi Földönfutó #5979. hozzászólásáraA keretösszeget állítólag úgy kell értelmezni, hogy a2027-ig tartó költségvetés időszakára ennyi, az új 27-től induló költségvetés még hozzájön a két évre, ha érthető amit írok!
Válasz MrPoke #5978. hozzászólásáraÉs kisebb a keretösszeg,tehát létszámcsökkentés lesz.
Válasz Koczka József #5977. hozzászólásáraHát itt 2 AKG vel ezelőtt a helyi 20 inulóból 3an nyertünk....
És igen indulnak a nagyok is 2-3 ezer hektárral...
Válasz MrPoke #5976. hozzászólásáraMindenki nyer aki jelentkezik.Eddig is így volt ez után is így lesz.Nagy gazdaságok sosem jelentkeznek csak kicsik vagy közepes elvétve van olyan aki 2-3 ezer hektár szántóval vagy afölött jelentkezne.
Válasz Aslan #5973. hozzászólásáraÉn mindent os bevállaltm a mostani 3 évben. És mindent is tudtam teljesíteni. Egyedül a szegélyek melléktermék bedolgozását.
Most 5 év alatt sima liba a mostani feltételek. Sokat könnyítettek is.
Akár a "lucernát" , szegélyeket nézzük.
Kérdés ki tud nyerni, mert jó magasan lesz a ponthatár.
Cserébe jött ma AKG előleg kifizető határozat...
Válasz én 11 #5974. hozzászólásárahttps://kap.gov.hu/tamogatas/kap-rd19a-1-24
Innen minden kapcsolódó dokumentum letölthető.
Válasz Aslan #5973. hozzászólásáraHol található az uj szankciós táblázat?
A szankciós táblázatot végignézve azért elég durván nőttek a százalékok a korábbi AKG-hoz képest. Azt megértem, hogy a tiltott növényvédőszernél 100 % a szankció, de hogy szintén ennyi, ha nem sikerül elvégezni az istállótrágyázást, a melléktermék beforgatást és a lazítást, az azért durva. Akinek összesen egy-két KET van, azoknak a lucerna és zöldugar vállalásokkal együtt elég nehéz teljesíteni mindent. Ez csak megállapítás, tudom, hogy a kicsik kedvéért nemigen módosítanak rajta. Korábban (jelenlegi AKG) 3-10% volt a szankció, ha valamelyik nem teljesült. Igaz most az 5 év alatt költözhet a zöldugar is, máshogy aligha lesz megoldható a vállalások teljesítése minden táblán.
Válasz termelo #5971. hozzászólására1. a fésűt letörtem az idén :D
2. nem is fogom használni mert beforgatja a szármaradványt.
3. minden is műholddal lesz elenőrizve a talajfelszín borítotság nagymértékű változásakor már villogni is fog a piros lámpa valahol, vagy jön az üzenet, hogy menjek fényképezni....
Nem is értem mikor volt kérdés az hogy no-till az AKG ban minek minősül. Én megengednék egy lazítást akár vismajorba, de hát lehet ez még így is.
Tegyük fel egy mindennapi esetet a dunántúlon.
Valaki kukoricát termel, és ősszel jön egy nagy eső.
1 es akg szabály: belvíz levezetése tilos. tehát sokáig vizenyős lesz a terület.
2. szabály vízzel telített talajra rámenni géppel tilos. tehát tavaszra marad az aratás.
De ennek az lesz a következménye, hogy az egész tábla vaddisznók által össze lesz dúrva amit nem lehet elművelni.....
Nekem egyszerű, én 5 évig simán vetek aratok, itt nincs gond.... De akkor is jó lenne a jogalkotónak ezeket kezelni.
Viszont a támogatás mértéke akkora, hogy akár bele is fér ezek a termés kiesések.....
Válasz MrPoke #5969. hozzászólásáraEgyre inkább úgy tűnik hogy kb 5 cm-től mélyebben itt semmiféle művelés nem indokolt de az viszont azért kell nagyon mert nem lesz rendes a magárok zárás.
Én ezt amit írtál olvastam, de mi van ha kétszer vetek?
egyszer srégen meg egyszer telibe?
Ez esetben mi van a vetőgépen lévő fésűvel?
Azt hiszem te írtad egy korábbi talán .Feco-s képre hogy azért volt majdnem fekete a felszín mert a régebbi no-till-es területen a jó szerkezet miatt intenzívebben dolgozik a fésű
Válasz trikolor5 #5966. hozzászólásáraÍgy van !
Válasz termelo #5964. hozzászólásáraFeketén fehéren le van írva.
1) A fenti vállalás esetén a teljes kötelezettségvállalási időszakban, a vállalással érintett teljes
területen – a 3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – tilos a talaj bolygatásával, fizikai
állapotának változásával járó művelet végzése.
2) A vetés előtt nem történhet magágyelőkészítés még kombinált vetőgéppel sem.
3) A vetőgép vetőegysége csak a vető árok kialakításához szükséges mértékben nyitja meg a
talajfelszínt, majd visszatömöríti a magárkot.
Semmiféle talajművelés nem lehetséges.
Válasz boldizsár1988 #5963. hozzászólásáraDirekt vetőgép.... A tárcsát a kombinált vetőgépre gondoltam, aholl a vetőegység előtt van egy sor tárcsa.
De szépen leírja az akg rendelet.
Válasz termelo #5948. hozzászólásáraErőmű. van aki járja az országot, veszi lábon. Neked hozzá sem kell nyúlni!
Válasz sirhanzoltan #5965. hozzászólásáraÉn meg úgy, hogy a egyazon vállalással nem lehet mindkettőt bezsebelni, de amúgy igényelhető az akg aöp is.
Válasz uff #5954. hozzászólásáraÉn is így tudom. AÖP vagy AKG, együtt nincs.
Válasz boldizsár1988 #5962. hozzászólásáraÉn megkérdeztem a földvédelmi osztályt hogy értelmezik, ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy a vetőmag mélységéig "bolygatás" nem bolygatás de hozzátette a hölgy: sehol nem talált ide vonatkozó jogszabályt.
Válasz MrPoke #5961. hozzászólásáraakkor mivel lehet ?csoroszlyás nem hiszem belerakja ,csak sima tárcsás?
Válasz termelo #5960. hozzászólásáranekem a pályázatró mondta ,hogy ez van ez lesz ...
Válasz boldizsár1988 #5959. hozzászólásáraIgen ez a no-till. Ezzel nincs is baj. Sőt még a kombinált vetőgép sem használható amin van tárcsa pl.
Rapid, Pronto, stb...
Válasz boldizsár1988 #5959. hozzászólásáraAzt tudjuk hogy mi a bolygatás fogalma?
Késeshenger, küllős-kapa bolygat?
Válasz MrPoke #5956. hozzászólásáranem választható,de azt tudod a no tillben az akgban még sekély tárcsa sem lehet,kb semmit nem lehet használni csak vetőgéppel érintkezhetsz a talajjal...
Válasz tothgazda #5957. hozzászólásáraEgy előadáson. De nem sokára publikus lesz.
Válasz Koczka József #5952. hozzászólásáraKupiban, kocsmában vagy templomban ?, mert nem mindegy !
Válasz uff #5954. hozzászólásáraEz így nem igaz.
AKG zöldtrágya nem számolható el AÖP ben pl... A kettős finanszírozás gáz.
De pl lebegő pont ha valaki No-till, strip tillt vállaszt akkor választhat-e forgatás nélkülit. Szerintem nem.
Válasz uff #5954. hozzászólásáraEddig lehetett, nem hiszem hogy ez változna.
A pályázati kiírás 2b mellékletében az egyes vállalásoknál hivatkoznak az Aöpre hogy egy művelettel nem teljesíthető mind a kettő.
Milyen előadáson mondták ezt?
az igaz, hogy aki akg-t igényel egy táblára, az arra a táblára aöpöt nem igényelhet, most halottam egy előadáson..
Válasz termelo #5948. hozzászólásáraZöld ugarral jobban jársz.
Vetsz tavasszal valami évelő szállas pillangóst 2 másik növény fajjal év közben 1* zúzod
Szept 30 kor meg kiüthető, vetheted bele direktbe a gabonát. Adni kell neki egy totálist oszt jóvan.
Válasz tothgazda #5951. hozzászólásáraHallottam valahol.
Válasz Koczka József #5950. hozzászólásáraEzt hol találtad??
Beadási határidő kitolva 2025 - re.
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraA limousin tenyésztők egyesülete arról értesített, kb 2 hete, hogy nincs kettős finaszírozás, én nem értelmeztem , de holnap megyek szaktanácsadómhoz ez ügyben is!
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraElajándékozok 2-300 bálát évente az hány marhának lenne elég?
+
Lenne lucerna is dögivel az AKG miatt, jól belegondolva még azt sem tudom kinek adom el 80-100 ha-ról
Válasz MrPoke #5946. hozzászólásáraNem így van, de nem vitatkozok.
Válasz Selvin #5945. hozzászólásáraAkg ban biztos nem lehet keztős finanszírozás miatt.
Válasz MrPoke #5944. hozzászólásáraAz állatjólétiből csak a több élettér/legelő vállalással érintett egyedeket nem lehetett elszámolni az akg-ökoban, de már azt is eltörölték.
Válasz termelo #5942. hozzászólására0,2 állategység /ha De ha bent van állatjólétiben akkor az AKG, ÖKO ba nem számolható el.
Ezt a lizingelést túltolták pár éve eggyesek földvásárlás AKG ra... Emiatt harapnak rá :)
Válasz termelo #5942. hozzászólásáraHa jól értelmeztem, január egyre kell mindennek egyezni.
Válasz MrPoke #5939. hozzászólásáraHali!
Állat nélkül legelővel lehet valamit kezdeni? Akár ökoba?
vagy
ha gyors veszek (lízingelek) 10-20 marhát az még jó lehet valamire?
Segíts már kicsit légyszi mert csak a jövő héttől tudok vele foglalkozni és nem akarom húzni az időt...
Köszi!
Válasz MrPoke #5932. hozzászólásáraHol láttad ezt a 3 évet a kiírasban? Én nem találom, tudom régen így volt, de most is?
Válasz MrPoke #5934. hozzászólásáraHosszú.