Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak618 FtEUR414.94 FtUSD394.48 FtCHF446.43 FtGBP499.75 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Karesz78 #6116. hozzászólásáraDe különben nekem az a tapasztalatom, hogy nincsennek kombájn nyomok no-till nél hacsak nem nedves a talaj. De ugye Alap követelmény, hogy AKG ban nedves talajra rámenni tilos.... Tehát ha kijönnek és látják a kombájn nyomokat máris AKG bukta...
Köszönöm a válaszotokat.
Nekem ez zárja rövidre a történetet.
Egy sekély tarlóhántásra szerintem szükség van. El kell azt a területet simítani, kombájn nyomokra gondolok legfőképp.
Válasz Karesz78 #6110. hozzászólásáraSávművelésnél a sávművelés engedélyezett. No tillnél még az sem. Nem birizgálhatod a talajt csak a vetőgéppel és a sávművelővel. De ezekkel is épp' elég szerves anyagot égetsz el.
Válasz MrPoke #6106. hozzászólására"Nekem már az volt a véleményem, hogy horizontális szántóval az Alföldön még mindent bevállalva sem biztos, hogy lehet nyerni."
Ebben teljesen egyetértünk.
"Itt a nyáron az ország legkevesebb csapadéka esett, 3. éve nincs kukorica."
Szintén zenész itt is. És ez csak rosszabb lesz. Aki öntözni tud, az Lölő, és annak valamelyik cégcsoportja. Vagy még Fanta János Mezőhegyesen.
"Hát itt is lehetett hallani 2-3 hónappal ezelőtt hogy mindenki fog nyerni mint 3 éve... de azóta már más a szemlélet."
Azt nem szabad elfelejteni, hogy 2026-ban választások lesznek, és a magyar gazdákat megvenni a legegyszerűbb egy kis alamizsnával. Löknek egy kis pénzt a kicsiknek és a közepeseknek (Lölő most vett 22 miliárdért egy repcsit Ondinak), a nyuggereknek egy kis krumplit, és biztos a 2/3-ad azonnal. Gy. Ferkóval már nem kell foglalkozni, az ki lett csinálva. Magyar Petyó 2026-ra politikai hulla lesz, szóval gól.
Ki van ez találva előre, nem kell itt magas labdákat várni sehonnan.
Sziasztok.
Segítenétek nekem? A sávművelés vállalás esetén semmilyen más talajmunka nem engedélyezett?
Arra gondolok, hogy egy tarlóhántás sem lehetséges mert azért arra csak szükség lenne több szempontból is.
Válasz K__K #6097. hozzászólásáraItt a nyáron az ország legkevesebb csapadéka esett, 3. éve nincs kukorica. Én naprának nem látom annyira értelmét a sávművelésnek. Ott csak az a lényeg, hogy nem szabad műtrágyázni a kezdeti időszakban. É s akkor nincs az a tömörödött réteg amin ne menne át. De én a napraforgót is dupla gabona 18*2 sortávra fogom vetni direktbe.
Hát itt is lehetett hallani 2-3 hónappal ezelőtt hogy mindenki fog nyerni mint 3 éve... de azóta már más a szemlélet.
Sosem volt ennyi jelentkező, mennyiségben, de területben sem. Mert a nagyobb gazdák is indulnak. Nem mindenki adja be a városban pl a lucernát de így is több mint 130ha lucernának keresnek gazdát ki fogja letakarítani.
Nekem már az volt a véleményem, hogy horizontális szántóval az Alfödön még mindent bevállalva sem biztos, hogy lehet nyerni.
Válasz rtamas1976 #6101. hozzászólásáraNem. Még lehet többet buknál. Azért a különféle vállalások általában kevesebb terméssel is járnak és több kiadással ezért ez inkább egyfajta kompenzáció.
Ok hogy talált pénz.
Én inkább termelek.
Gyenge földjeim nincsenek.
Gyep erdő nincs.
Jószág nincs.
Van 10t+ os kukorica
8-9tbúza
4t+ napraforgó repce
Szerintetek érdemes ezzel szarakodni?
Válasz Radocz #6099. hozzászólásáraAz egyetemen tavaly sokat cizelláltuk a specializációt a gazdaságban. Magyarországon az autógyártás volt, de mivel letérgyelt az európai autóipar, így átálltunk a kínai akkumulátorra.
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraStrip till-ben indulok, de az 5ha táblaméretet nem tudom bevállalni, mert nem szabdalom fel a 24ha-os ket-et. Akikkel idáig beszéltem, sőt, hívtak is többen, azok mind indulni akarnak több100 hektárral. Ezért leszek kíváncsi, a túljelentkezésre a sima horizontális szántóval. Volt olyan, akinek a főnöke közölte, hogy a szántóföldi növénytermesztés AKG nélkül deficites, és mind a 900hektárral indulunk. Szerintem egy 3-4x -es túljelentkezés lazán lesz, szóval strip-till-ben én is bevállalok mindent. A vércseládát is, a 2. zöldtrágyát is, a fémzárolt maggal együtt.
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraMegjelent előttem, az a kép, hogy mit élnél meg, ha pár év múlva a földjeid helyén megjelenne egy BMW kisebb üzem egység. Vagy egy nagyobb Toyota gyár.
Van már erre kialakult gyakorlat.
Sziasztok!
Az új AKG-ban mi a helyzet most a zöldítéssel, átlehet vinni kövekező év tavaszára a bedolgozást vagy még azon évben kell bedolgozni miután lejárt a 60 nap? Mert eddig ugye átlehetett vinni.
Szóval ha vállalom a 2x-i zöldtrágyázást akkor tudom teljesíteni az 5 év alatt?
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMiért lenne neki muszáj? Tavasszal elveti, egyszer lekaszálja, de lehet megy 2x is. Annyi, hogy ezt aratni nem tudja, de utána mehet a vetés rendes időben a következő helyre. Így nincs szankció és szabálytalanság. Meg a bíbor mag olcsó, kár lenne a 3 ezer ft-os lucerna magot elvetni.
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMár el van vetve Viszont azt nem tudom, hogy ebben az esetben a vadriasztós kaszálást stb hogy teljesíteném, valószínű sehogy. Talán a 10 cm-es tarló hagyás menne.
Gyomirtást lehet vagy nem kell beírni a naplóba?
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraIgen, mi is ezt fogjuk csinálni, hogy bíbor t kezdünk el termeszteni.
De ha nem akarsz 60 % szankcióval kezdeni, akkor az első évben muszáj vagy bele lucernát rakni, mivel augusztusban már el kellett volna vetni a bíbort.
Vagy bevállalod a szankciót, ezt neked kell kiszámolnod.
Horizontális szántónál a 20% szálas pillangós vállalásnál be lehet játszani azt hogy magtermesztéses bíborhere lenne minden évben gyomirtással aratással? Így nem kellene lucernát telepítenem...?
6168 hozzászólás
Válasz Karesz78 #6116. hozzászólásáraDe különben nekem az a tapasztalatom, hogy nincsennek kombájn nyomok no-till nél hacsak nem nedves a talaj. De ugye Alap követelmény, hogy AKG ban nedves talajra rámenni tilos.... Tehát ha kijönnek és látják a kombájn nyomokat máris AKG bukta...
Válasz Karesz78 #6110. hozzászólásáraMég kombinált vetőgépek sem elfogadottak, tehát amiken van előművelű eszköz.
Rapid, Pronto stb....
Köszönöm a válaszotokat.
Nekem ez zárja rövidre a történetet.
Egy sekély tarlóhántásra szerintem szükség van. El kell azt a területet simítani, kombájn nyomokra gondolok legfőképp.
Válasz Karesz78 #6114. hozzászólásárano tillre is,én úgy tudom én is azt akartam választani, de nincs hozzá így eszközöm
Válasz boldizsár1988 #6112. hozzászólásáraEz nem csak a min till-re vonatkozik?
Válasz Karesz78 #6110. hozzászólásáraSávművelésnél a sávművelés engedélyezett. No tillnél még az sem. Nem birizgálhatod a talajt csak a vetőgéppel és a sávművelővel. De ezekkel is épp' elég szerves anyagot égetsz el.
Válasz Karesz78 #6110. hozzászólásáranem lehetséges,csak a csoroszlya érhet a földhöz...
Válasz MrPoke #6106. hozzászólására"Nekem már az volt a véleményem, hogy horizontális szántóval az Alföldön még mindent bevállalva sem biztos, hogy lehet nyerni."
Ebben teljesen egyetértünk.
"Itt a nyáron az ország legkevesebb csapadéka esett, 3. éve nincs kukorica."
Szintén zenész itt is. És ez csak rosszabb lesz. Aki öntözni tud, az Lölő, és annak valamelyik cégcsoportja. Vagy még Fanta János Mezőhegyesen.
"Hát itt is lehetett hallani 2-3 hónappal ezelőtt hogy mindenki fog nyerni mint 3 éve... de azóta már más a szemlélet."
Azt nem szabad elfelejteni, hogy 2026-ban választások lesznek, és a magyar gazdákat megvenni a legegyszerűbb egy kis alamizsnával. Löknek egy kis pénzt a kicsiknek és a közepeseknek (Lölő most vett 22 miliárdért egy repcsit Ondinak), a nyuggereknek egy kis krumplit, és biztos a 2/3-ad azonnal. Gy. Ferkóval már nem kell foglalkozni, az ki lett csinálva. Magyar Petyó 2026-ra politikai hulla lesz, szóval gól.
Ki van ez találva előre, nem kell itt magas labdákat várni sehonnan.
Sziasztok.
Segítenétek nekem? A sávművelés vállalás esetén semmilyen más talajmunka nem engedélyezett?
Arra gondolok, hogy egy tarlóhántás sem lehetséges mert azért arra csak szükség lenne több szempontból is.
Válasz boldizsár1988 #6108. hozzászólásáramiatta
reméljük lesz területi korlát ,mert az nem lenne fair ha. valaki 500ha nyer és pl.50 tízhektáros esne el ....
Válasz rtamas1976 #6101. hozzászólásáraDe sokan mondták ezt 3 éve. mikor 13eFt volt a gabona. Aztán jött 3 aszályos év....
Én nem bíznék abban, hogy ezt a termésszintet tudod tartani, előbb vagy utóbb titeket is utolér valami vagy az árvíz vagy az aszály.
Válasz K__K #6097. hozzászólásáraItt a nyáron az ország legkevesebb csapadéka esett, 3. éve nincs kukorica. Én naprának nem látom annyira értelmét a sávművelésnek. Ott csak az a lényeg, hogy nem szabad műtrágyázni a kezdeti időszakban. É s akkor nincs az a tömörödött réteg amin ne menne át. De én a napraforgót is dupla gabona 18*2 sortávra fogom vetni direktbe.
Hát itt is lehetett hallani 2-3 hónappal ezelőtt hogy mindenki fog nyerni mint 3 éve... de azóta már más a szemlélet.
Sosem volt ennyi jelentkező, mennyiségben, de területben sem. Mert a nagyobb gazdák is indulnak. Nem mindenki adja be a városban pl a lucernát de így is több mint 130ha lucernának keresnek gazdát ki fogja letakarítani.
Nekem már az volt a véleményem, hogy horizontális szántóval az Alfödön még mindent bevállalva sem biztos, hogy lehet nyerni.
Válasz Radocz #6096. hozzászólásáraSemmit.
Elmennék nyugdíjba. Én nem aragaszkodom a földhöz, ez csak egy hobbi. Ha ez nem lesz találok másikat.
Válasz rtamas1976 #6101. hozzászólásáraNem. Még lehet többet buknál. Azért a különféle vállalások általában kevesebb terméssel is járnak és több kiadással ezért ez inkább egyfajta kompenzáció.
Válasz rtamas1976 #6101. hozzászólásáraNem. Ha ilyen termések lennének nekem is, nem csinálnánk az AKG-t. Csak az új dzsipót venném 2-3 évente.
Válasz rtamas1976 #6101. hozzászólásáraNem.
Ok hogy talált pénz.
Én inkább termelek.
Gyenge földjeim nincsenek.
Gyep erdő nincs.
Jószág nincs.
Van 10t+ os kukorica
8-9tbúza
4t+ napraforgó repce
Szerintetek érdemes ezzel szarakodni?
Válasz Radocz #6099. hozzászólásáraAz egyetemen tavaly sokat cizelláltuk a specializációt a gazdaságban. Magyarországon az autógyártás volt, de mivel letérgyelt az európai autóipar, így átálltunk a kínai akkumulátorra.
Válasz K__K #6098. hozzászólásáraHasitanak, de nem volt menő, csak Magyarországon.
Inkább a hidrogént gondolom, de másik topikban.
Válasz Radocz #6096. hozzászólásáraAz autógyártás már nem menő. Akkumulátorgyár lesz, most azok hasítanak.
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraStrip till-ben indulok, de az 5ha táblaméretet nem tudom bevállalni, mert nem szabdalom fel a 24ha-os ket-et. Akikkel idáig beszéltem, sőt, hívtak is többen, azok mind indulni akarnak több100 hektárral. Ezért leszek kíváncsi, a túljelentkezésre a sima horizontális szántóval. Volt olyan, akinek a főnöke közölte, hogy a szántóföldi növénytermesztés AKG nélkül deficites, és mind a 900hektárral indulunk. Szerintem egy 3-4x -es túljelentkezés lazán lesz, szóval strip-till-ben én is bevállalok mindent. A vércseládát is, a 2. zöldtrágyát is, a fémzárolt maggal együtt.
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraMegjelent előttem, az a kép, hogy mit élnél meg, ha pár év múlva a földjeid helyén megjelenne egy BMW kisebb üzem egység. Vagy egy nagyobb Toyota gyár.
Van már erre kialakult gyakorlat.
Válasz barazdabetyar. #6093. hozzászólására67 pont ha jól számoltam.
Válasz K__K #6092. hozzászólásáraTermészetesen az nekem nem nagy kaland. Nem voltam földéhes sosem. Az összes föld a telephely 3km-es körzetében van.
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraMennyi pontal?
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraAz 5ha-os max. táblaméret is?
Válasz Pumás. #6075. hozzászólásáraösszes területen meg kell csinálni 2x ez a lényeg az hogy mikor és hányszor 5 év alatt te dolgod
Válasz sirhanzoltan #6074. hozzászólásáraMagtermesztéses bíbort irt, nekem az azt jelenti, hogy verőmagot akar termelni. Azért írtam, amit írtam.
Válasz MrPoke #6088. hozzászólásáraMondjuk jó lenne ha már február végére megtudnánk,de sajnos a félév valószínübb.
Válasz Igazi Földönfutó #6087. hozzászólásáraFél év és kiderül. :D
Válasz MrPoke #6084. hozzászólásáraMeg lesz az akkor.
Válasz JD 4630 #6082. hozzászólásáraMert nem lesz elég pontom.
Nincs állat, valamint aszály, nitrát, natura területek sincsennek
Válasz K__K #6079. hozzászólásáraSemekkora.
Válasz Igazi Földönfutó #6081. hozzászólásáraEz lenne a 3.
Válasz K__K #6079. hozzászólásáraMax. 2 szeres az ország területét figyelembe véve
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraHa mindent bevállalsz, miért ne nyernél?
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraMióta csinálod az Akg-t?Mert azt is figyelembe veszik.
A kocka el van vetve.
NO-TILL minden bevállalva.
Nem sok esélyt látok a nyerésre de bízok a legjobbakban.
Horizontális szántóban mekkora túljelentkezés lesz kb.?
5X-10X?
Válasz Pumás. #6075. hozzászólásáraA zöldtrágya abban az évben tekinthető elfogadottnak, amikor be/eldolgozod.
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraA magfogás engedélyezve van?Mintha régen lett volna rá valami tíltás.
Válasz sirhanzoltan #6074. hozzászólásáraSzénaként vagy szenézsként mennyit ad? Egy kaszálás? 8-10 bála/ha megvan róla?
Sziasztok!
Az új AKG-ban mi a helyzet most a zöldítéssel, átlehet vinni kövekező év tavaszára a bedolgozást vagy még azon évben kell bedolgozni miután lejárt a 60 nap? Mert eddig ugye átlehetett vinni.
Szóval ha vállalom a 2x-i zöldtrágyázást akkor tudom teljesíteni az 5 év alatt?
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMiért lenne neki muszáj? Tavasszal elveti, egyszer lekaszálja, de lehet megy 2x is. Annyi, hogy ezt aratni nem tudja, de utána mehet a vetés rendes időben a következő helyre. Így nincs szankció és szabálytalanság. Meg a bíbor mag olcsó, kár lenne a 3 ezer ft-os lucerna magot elvetni.
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMár el van vetve Viszont azt nem tudom, hogy ebben az esetben a vadriasztós kaszálást stb hogy teljesíteném, valószínű sehogy. Talán a 10 cm-es tarló hagyás menne.
Gyomirtást lehet vagy nem kell beírni a naplóba?
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraIgen, mi is ezt fogjuk csinálni, hogy bíbor t kezdünk el termeszteni.
De ha nem akarsz 60 % szankcióval kezdeni, akkor az első évben muszáj vagy bele lucernát rakni, mivel augusztusban már el kellett volna vetni a bíbort.
Vagy bevállalod a szankciót, ezt neked kell kiszámolnod.
Sziasztok!
Horizontális szántónál a 20% szálas pillangós vállalásnál be lehet játszani azt hogy magtermesztéses bíborhere lenne minden évben gyomirtással aratással? Így nem kellene lucernát telepítenem...?
Válasz boldizsár1988 #6062. hozzászólásáraKöszi!
Válasz sirhanzoltan #6068. hozzászólásáraVégül is nem vállalom,nem nagy pénz meg pont.