Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak660 FtBenzin árak641 FtEUR411.69 FtUSD395.26 FtCHF435.92 FtGBP487.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Hivatalosan ez a lazítás az új AKG szempontjából nem lazítás, de ha szept 1 után a " művelet elvégzése után" 10 napon belül jelented (még nincs kiadva hogyan) a gazd naplóban rögzíted és még egyből utána meg is tárcsázod senki meg nem mondja, hogy szept 2-án vagy auguszt 19-én lazítóztál.........
Persze ez füllentés.
Akkor mi van az idei lazításokkal ? Mert ugye előírják az 5 év alatt az 1X-i lazítást. Én most lazítottam egy csomó mterületem, no nem az akg miatt, mert így is úgy is be volt ütemezve, ha kellően szárazság lesz, és az volt. :-(((
Az új AKG 2009.09.01-el indul. Minden kötelezettségvállalás ettől az időponttól indul!
Persze még nem tudjuk kinek a pályázata nyer.
Megpróbálom most röviden összefoglalni a vetésváltási szabályokat:
A vetésváltási előírások AKG-ban:
16. § (1) A vetésváltási szabályok betartását előíró célprogramok esetében a táblaszinten, a HMKÁ előírásokon túl
alkalmazandó szabályok az alábbiak:
a) cukorrépa, cékla, takarmányrépa, burgonya, lóbab, szója és csillagfürt csak egyszer termeszthető 4 éven belül;
b) napraforgó, szárazborsó csak egyszer termeszthető 5 éven belül;
c) két hüvelyes növény, illetve hüvelyes növény és szálas pillangós takarmánynövény termesztése között legalább
két évnek kell eltelnie;
d) lucerna után hüvelyes növény nem termeszthető;
e) szója, olajrepce, napraforgó nem követheti egymást a vetésváltásban.
(2) A vetésváltási szabályok teljesítésébe a másodvetést figyelembe kell venni.
(3) A támogatásra jogosult a II. fejezetben meghatározott vetésszerkezetre vonatkozó előírásokat a teljes
támogatási időszak alatt a célprogramban támogatott területen, célprogramonként köteles betartani.
Az integrált szántóföldi programban még ezeken felül:
f) a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza,
szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet;
Aki csak "sima" területalapút igényel annak csak a HMKÁ előírásait kell betartani (az AKGsoknak is be kell tartani ezeket is):
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa és dohány;
b) Egymás után három évig termeszthető: kukorica;
c) Több évig termeszthető maga után: évelő kertészeti kultúrák, évelő
takarmánynövények, fűmagtermesztés, méhlegelő céljából vetett növények, illetve
energetikai hasznosítás céljából vetett több éves növények, valamint a rizs;
d) Minden egyéb növény egy évig termeszthető.
A 2008. évi egységes területalapú támogatás iránti kérelem beadásának időpontjában a
területen termesztett kultúra számít a kiindulási évnek, melyhez viszonyítják a jövőben a
vetésváltásra vonatkozó szabályok betartását.
Akkor hogy is van ez az AKG !!!!
Valahol itt olvastam, hogy a 2008-as vetési szerkezet fog számítani ??? Magyarán a gondom : ha nekem 2008-ban a területemen volt repce akkor most nem vethetek ?
A másik gond: állítólag az idei lazítózásokat is már ellőre be kellett volna jelenteni(7 nap) az illetékes hatósághoz ???
hát igen. jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nincs jelenleg olyan növény amit gazdaságosan lehetne termeli. de olyan növény van amivel kisebbet lehet bukni vagy biztosan ki lehet nullázni a termelést
Kilehet azt. Menj be az ügyfélkapudba nézd meg az értesítési tárhelyedet ott van a visszaigazolás hogy befogadták katt rá mentés csinálj neki egy mappát és mentsd oda. Ezután lépj be a magyarország.hu ra és válaszd az agrártámogatásokat ott menj rá a emva pályázatra és inditsd el a Kr dokumatumot és tallozd ki amit lementettél a mappába és nyisd meg utánna ki tudod nyomtatni
ki van nyomtatva amit beküld és alá van írva. és kaptam olyan papirt is amihez csatolni kellett a végzettséget, a szaktanácsadóit és az őstermelői hiteles másolatát
Nem a para miatt csak engem is idegesít. Többet ne hagyom az utolsó pillanatra (mindig megfogadom)az egész napom egy rohanás volt ezek a tetves igazolások de a plussz pontért mindent. Csak az a baj hogy a repcefőldek ma nem haladtak semmit pedig el kéne kezdeni a szántogatást is. kemény hónap lesz az augusztus már látom
Igen, a SAPS-nál legalább nem engedte még egyszer használni a beadás gombot, meg talán rá is kérdezett, hogy biztosan be akarod-e adni, itt meg visszavágott az előző oldalra. Elég megtévesztő.
Üdv. Én négyszer adtam be mind a négyszer befogadták én is kiváncsi vagyok rá hogy jelent e valamitz. Legalább adhatna valami választ hogy b....meg elment
még csak most szedem össze a blokkokat és másolom át, meg az új területek hrsz-t keresem a blokk azonosítóban. ráérünk !!! van még 2 és fél óra !!!!! :-))))
én is mindig az utolsó pillanatban vannak meg a beadásaim, kivéve a mostani AKG. nem mertem az utolsó napra hagyni, mert akár kiakadhatott volna a rendszer is szokás szerint. itt már nagyba megy a játék. pénteken letudtam a dolgot
www.mepar.hu, ott jobb felső sarokban "belépés a mepar böngészőbe", aztán megadni a megyét és a települést, és már előtted is van a térkép. Ott van hrsz-es kereső, de szerintem ortofotóról könnyebb tájékozódni
6683 hozzászólás
Válasz #82. hozzászólásra
a legtöbbünknél nem
Az előző ciklusban volt-e valakinél ellenörzés?
Válasz #80. hozzászólásra
mi szivunk ugy is nem ök !!!:((
Válasz #79. hozzászólásra
szerintem valamikor ősszel lesz belőle valami és néhány határidőt módosítanak szokás szerint. majd novemberben kapkodhatunk a kimérésekkel
Még én sem kaptam pedig 6 nap mulva kezdődik a gazdasági év.
Válasz #76. hozzászólásra
Még nem.
Válasz #76. hozzászólásra
nem
te ??
Üdv.Mindenkinek
Kapott már valaki határozatot az AKG pályázatról?
Válasz #73. hozzászólásra
Gondolom az elkövetkező 5 évben úgyis tervezed még lazítani ezeket a területeket is. Ha hamarabb nem, 5 év múlva ilyenkor.
Válasz #73. hozzászólásra
Hivatalosan ez a lazítás az új AKG szempontjából nem lazítás, de ha szept 1 után a " művelet elvégzése után" 10 napon belül jelented (még nincs kiadva hogyan) a gazd naplóban rögzíted és még egyből utána meg is tárcsázod senki meg nem mondja, hogy szept 2-án vagy auguszt 19-én lazítóztál.........
Persze ez füllentés.
Válasz #72. hozzászólásra
Akkor mi van az idei lazításokkal ? Mert ugye előírják az 5 év alatt az 1X-i lazítást. Én most lazítottam egy csomó mterületem, no nem az akg miatt, mert így is úgy is be volt ütemezve, ha kellően szárazság lesz, és az volt. :-(((
Válasz #70. hozzászólásra
Az új AKG 2009.09.01-el indul. Minden kötelezettségvállalás ettől az időponttól indul!
Persze még nem tudjuk kinek a pályázata nyer.
Megpróbálom most röviden összefoglalni a vetésváltási szabályokat:
A vetésváltási előírások AKG-ban:
16. § (1) A vetésváltási szabályok betartását előíró célprogramok esetében a táblaszinten, a HMKÁ előírásokon túl
alkalmazandó szabályok az alábbiak:
a) cukorrépa, cékla, takarmányrépa, burgonya, lóbab, szója és csillagfürt csak egyszer termeszthető 4 éven belül;
b) napraforgó, szárazborsó csak egyszer termeszthető 5 éven belül;
c) két hüvelyes növény, illetve hüvelyes növény és szálas pillangós takarmánynövény termesztése között legalább
két évnek kell eltelnie;
d) lucerna után hüvelyes növény nem termeszthető;
e) szója, olajrepce, napraforgó nem követheti egymást a vetésváltásban.
(2) A vetésváltási szabályok teljesítésébe a másodvetést figyelembe kell venni.
(3) A támogatásra jogosult a II. fejezetben meghatározott vetésszerkezetre vonatkozó előírásokat a teljes
támogatási időszak alatt a célprogramban támogatott területen, célprogramonként köteles betartani.
Az integrált szántóföldi programban még ezeken felül:
f) a célprogram 5 éve alatt a vetésszerkezeten belül - fővetésű növények tekintetében - az őszi búza,
szemeskukorica és napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a pillangós növények részaránya legalább 10% lehet;
Aki csak "sima" területalapút igényel annak csak a HMKÁ előírásait kell betartani (az AKGsoknak is be kell tartani ezeket is):
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa és dohány;
b) Egymás után három évig termeszthető: kukorica;
c) Több évig termeszthető maga után: évelő kertészeti kultúrák, évelő
takarmánynövények, fűmagtermesztés, méhlegelő céljából vetett növények, illetve
energetikai hasznosítás céljából vetett több éves növények, valamint a rizs;
d) Minden egyéb növény egy évig termeszthető.
A 2008. évi egységes területalapú támogatás iránti kérelem beadásának időpontjában a
területen termesztett kultúra számít a kiindulási évnek, melyhez viszonyítják a jövőben a
vetésváltásra vonatkozó szabályok betartását.
jó kérdések SZABI !!
lehetne az akg többet is dumálni :)
Akkor hogy is van ez az AKG !!!!
Valahol itt olvastam, hogy a 2008-as vetési szerkezet fog számítani ??? Magyarán a gondom : ha nekem 2008-ban a területemen volt repce akkor most nem vethetek ?
A másik gond: állítólag az idei lazítózásokat is már ellőre be kellett volna jelenteni(7 nap) az illetékes hatósághoz ???
Válasz #46. hozzászólásra
Énis 2 x küldtem el.
Válasz #67. hozzászólásra
legalább jól járnak az állattartók. valami nekik is jó lehet
Válasz #66. hozzászólásra
asszem lesz szar lucerna széna meg mag ár rendesen !!!!!
Válasz #65. hozzászólásra
meg lucernára. itt beindúlt a láz. megnézem a kényelmes parasztokat hajnalban a rendsodróval.
Válasz #64. hozzászólásra
mindenki repcét akar vetni. nem hiszem, hogy buli lesz. no meg az akg is repcére buzdít.
Válasz #63. hozzászólásra
A naprában és a búzában én sem a repcéhez olyan érzésem van hogy jövöre jó buli lessz remélem nem tévedek
Válasz #62. hozzászólásra
én valahogy a repcében és a szotyában nem látok jövőt, de a búzában se
Válasz #61. hozzászólásra
Csak az a baj hogy nem csak dolgozni akarok hanem valami profitot is kéne csinálni de ugy nézem az idei évet valahogy túl kell élni
Válasz #58. hozzászólásra
hát igen. jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nincs jelenleg olyan növény amit gazdaságosan lehetne termeli. de olyan növény van amivel kisebbet lehet bukni vagy biztosan ki lehet nullázni a termelést
Válasz #59. hozzászólásra
Kilehet azt. Menj be az ügyfélkapudba nézd meg az értesítési tárhelyedet ott van a visszaigazolás hogy befogadták katt rá mentés csinálj neki egy mappát és mentsd oda. Ezután lépj be a magyarország.hu ra és válaszd az agrártámogatásokat ott menj rá a emva pályázatra és inditsd el a Kr dokumatumot és tallozd ki amit lementettél a mappába és nyisd meg utánna ki tudod nyomtatni
Válasz #57. hozzászólásra
hát vagy Én vagyok már tényleg fax(már megint ideges lettem), vagy tényleg ezt az akg-t sem lehet kinyomtatni !!!!??????
Válasz #56. hozzászólásra
Az a baj hogy más növény sem jobb
Válasz #55. hozzászólásra
ki van nyomtatva amit beküld és alá van írva. és kaptam olyan papirt is amihez csatolni kellett a végzettséget, a szaktanácsadóit és az őstermelői hiteles másolatát
Válasz #52. hozzászólásra
hát igen! az 50 Forintos repcéből nagyon sokat kell termelni, hogy gazdaságos legyen és nagyon profin kell csinálni
Válasz #51. hozzászólásra
milyen papírt kapsz Te erről ????????????
Válasz #51. hozzászólásra
Akkor neked jó a kamarásod, tavaly, volt amikor én segítettem neki a saps-nál, úgyhogy inkább megcsinálom magam.
Válasz #49. hozzászólásra
Én is így emlékeztem rá, de még jó, hogy nem nyomkodtam......... vagy 10 percig.........
Válasz #47. hozzászólásra
Nem a para miatt csak engem is idegesít. Többet ne hagyom az utolsó pillanatra (mindig megfogadom)az egész napom egy rohanás volt ezek a tetves igazolások de a plussz pontért mindent. Csak az a baj hogy a repcefőldek ma nem haladtak semmit pedig el kéne kezdeni a szántogatást is. kemény hónap lesz az augusztus már látom
Válasz #50. hozzászólásra
én agrárkamarással csináltatok mindent. keni-vágja a rendszert és kinyomtatva, aláírva kapom meg az anyagot. ebbe nem lehet belekötni
Válasz #48. hozzászólásra
Legalább holnap nem csak én csuklok, mikor szidnak az ügyintézők a felmenőimmel együtt.
Válasz #46. hozzászólásra
Igen, a SAPS-nál legalább nem engedte még egyszer használni a beadás gombot, meg talán rá is kérdezett, hogy biztosan be akarod-e adni, itt meg visszavágott az előző oldalra. Elég megtévesztő.
Válasz #47. hozzászólásra
Én meg már megszokásból mindenre duplán kattintok, és így ment el duplán. nem parázok........csak IDEGESÍT !!!!! :-)))
Válasz #42. hozzászólásra
Ne parázzz! Úgy nézem nekem 3x sikerült ugyanazt beadnom. Így jártak.
Üdv. Én négyszer adtam be mind a négyszer befogadták én is kiváncsi vagyok rá hogy jelent e valamitz. Legalább adhatna valami választ hogy b....meg elment
Válasz #44. hozzászólásra
:-DDDDDDDD
de jó ez a mepar !!!! :-)))))
van ez a mvh-s műhódas vackom. az idén már visszahozta az árát !!!! :-DDDDD
Válasz #37. hozzászólásra
Köszi!
Az egyik kuncsafttal lesz kicsi beszélgetés...
??????????????
mi van akkor ha duplán kattintottam az ÜK BEADÁS-ra és duplán is igazolták vissza !!!!???????
elbaxtam ???????????
Válasz #39. hozzászólásra
még csak most szedem össze a blokkokat és másolom át, meg az új területek hrsz-t keresem a blokk azonosítóban. ráérünk !!! van még 2 és fél óra !!!!! :-))))
Válasz #38. hozzászólásra
Én sem vagyok egy ideg beteg típus. :-))))
Válasz #38. hozzászólásra
én is mindig az utolsó pillanatban vannak meg a beadásaim, kivéve a mostani AKG. nem mertem az utolsó napra hagyni, mert akár kiakadhatott volna a rendszer is szokás szerint. itt már nagyba megy a játék. pénteken letudtam a dolgot
Válasz #36. hozzászólásra
NA persze, tudod, rossz szokásom, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyok.. Meg kéne már változni.
Válasz #35. hozzászólásra
az is ott van !
Válasz #34. hozzászólásra
szerinted !!!!!!!!!!!! :-)))))
köszönöm !
tán Te is most nyomod ??
Válasz #34. hozzászólásra
Olyan nincs, ahol meglehet nézni 1 tábla területét?
Válasz #33. hozzászólásra
www.mepar.hu, ott jobb felső sarokban "belépés a mepar böngészőbe", aztán megadni a megyét és a települést, és már előtted is van a térkép. Ott van hrsz-es kereső, de szerintem ortofotóról könnyebb tájékozódni
Csak nem Te is most csinálod az AKG kérelmet??