Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak621 FtBenzin árak608 FtEUR409.5 FtUSD388.65 FtCHF439.37 FtGBP491.4 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Radocz #5933. hozzászólásáraAmióta indult benne vagyok 20 ha-al,ez az összes területem.Az Akg burkolt lényege,hogy a termőterület minél kisebb legyen,a követelmények ezek szerint vannak kialakítva,a valósággal és a szakmai szempontokkal néha köszönő viszonyban sincs.Amit kérnek teljesíteni kell/papíron mindenképpen/,hogy ésszerű vagy sem az lényegtelen.Úgy látom te ezen nem tudsz túllépni.
Válasz tothgazda #5927. hozzászólásáraha az 5 évben végig (minden egyes nap) ott van a területen. Akkor mentesülsz.
De ha vállalod a mégegyszeri trágyázást akkor az alol már nem.
Válasz Igazi Földönfutó #5929. hozzászólásáraAzt, hogy mit gondolunk "értelemszerűen"az egy dolog, de hol található a kiírásban az ,hogy mentesülünk a vállalt kötelezettségek alól! (ez itt a kérdés )
Válasz Aslan #5921. hozzászólásáraNem kell mindegyiken,az 5%-nak kell meglenni,Nekem egy tábla három oldalán meg is van /volt/oldva,az eddigit megszélesítem és csókolom.
Válasz MrPoke #5923. hozzászólásáraKöszönöm! Igazad van!
Félreértettem, amit én idéztem, az a szegélyre vonatkozó szabály, nem a zöldugarra vetésszerkezeti szempontból.
"Kötelezettségvállalási időszak minden évében zöldugar vagy méhlegelő táblaszegély fenntartása legalább 6 méter, legfeljebb 20 méter szélességben az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület legalább 5 %-kával megegyező terület nagyságban."
Jól értelmezem, hogy minden KET-em 5%-án pl. zöldugarnak kell lennie?
Az előző AKG-ban a bevitt összterület 5%-án kellett zöldugarnak lennie.
Ha most minden KET-ben ki kell alakítani 5%-ot, akkor az 3-4-5 hektáros különálló földdaraboknál elég érdekes vállalás. (Csak a zöldugar a kérdés, méhlegelő biztosan nem lesz.)
Köszönöm a válaszokat!
Válasz Büresz #5919. hozzászólásáraSzerintem lucerna (zöldugar) nélkül bele sem szabad vágni ez a pozitív véleményem.
Bár ezt mondtam 3 éve is de akkor tévedtem.
Akkor a 12eFt/t árú gabonák miatt kevesen indultak aki indult az is alig vállalt valamit. Most nagyon sokak csak ebben bízhatnak, hogy a gazdaságuk megmaradjon, és inkább zöldugaroltatnak mindent.....
De én úgy gondolom mivel itt nincs aszály érzékeny terület, natura, nitrát stb.... Ami plusz pontot jelenthet Horizontális szántóban nem is tudok nyerni. Ezért marad a Talajmegújjító No-till mindent is bevállalva.
Sziasztok !tudna vlk segíteni most elbizonytalanodtam akg illetően.olvastam kötelező folyamatos gazdalkodasi napló vezetés 2026 tól pedig permetezési is ügyfélkapun keresztűl vagy nagyon rosszúl értelmezem?remélem utóbbi köszönöm
Az 5 hektáros táblaméret korlátozás vállalásnál az elválasztó zöldugar/méhlegelő sávok esetén a kiírásban a zöldugarnál egyértelműen le van írva, hogy szeptember 30-ig kell megtartani a 2 méteres sávokat, a méhlegelőnél viszont ez szerepel:
"A méhlegelő olyan, megfelelő fajösszetétellel kialakított növénykultúra, amely legalább nyolc, a 9. melléklet szerinti növényfajból áll és a beporzó rovaroknak a lehető leghosszabb időtartamig megfelelő táplálékot biztosít."
Tehát nem írja hogy meddig kell megtartani, csak hogy a lehető leghosszabb ideig. Most akkor ez mit is jelent? Júliusban aratás után akár már egybe is tárcsázhatom a táblát?
Válasz MTZ1221.3 #5899. hozzászólásáraEgy KET esetében a vállalást érintő szankció "csak" a vállalásért kapott összegből kerül levonásra vagy a teljesből?
Válasz termelo #5896. hozzászólásáraBenne van az, csak be kell kapcsolni bal oldalon. Mert alapból ki van kapcsolva az a fedvény, ami most kellhet, a 12%-os leejtő is ki volt nekem, sőt igazából minden.
Én is játszottam vele, de már megvan.
5989 hozzászólás
Válasz ..,-:) #5938. hozzászólásáraRészletekben bújik meg az ördög. :D
Válasz MrPoke #5936. hozzászólásáraA 2.-es pontról nem írt......
Válasz Radocz #5933. hozzászólásáraAmióta indult benne vagyok 20 ha-al,ez az összes területem.Az Akg burkolt lényege,hogy a termőterület minél kisebb legyen,a követelmények ezek szerint vannak kialakítva,a valósággal és a szakmai szempontokkal néha köszönő viszonyban sincs.Amit kérnek teljesíteni kell/papíron mindenképpen/,hogy ésszerű vagy sem az lényegtelen.Úgy látom te ezen nem tudsz túllépni.
Válasz ..,-:) #5935. hozzászólására
Válasz MrPoke #5923. hozzászólásáraAkkor ez mi !?
“ az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület legalább 5 %-kával megegyező terület nagyságban."
Itt egy KET-ről ír. Nem az összes bevitt KET, hanem adott KET.
Válasz Radocz #5933. hozzászólásáraEz a baj mért 60% al?
Én 100% al és mindent bevállalva.
Most is minden be lesz kivéve a fémzárolt mag. Mostmár az nem éri meg.
Válasz Igazi Földönfutó #5929. hozzászólásáraCsak hogy mindenki megértse!
Magyarázd már el az AKG lényegét!
Hány éve, hány hektárral vagy benne?
Én 15 évig a területem 60 százalékával voltam benne.
Jelenleg.......
És te?
Válasz Igazi Földönfutó #5929. hozzászólásáraNem is lehet. Mert a szegélyt 3 évig fent kell tartani.
Válasz tothgazda #5927. hozzászólásáraha az 5 évben végig (minden egyes nap) ott van a területen. Akkor mentesülsz.
De ha vállalod a mégegyszeri trágyázást akkor az alol már nem.
Válasz Igazi Földönfutó #5929. hozzászólásáraAzt, hogy mit gondolunk "értelemszerűen"az egy dolog, de hol található a kiírásban az ,hogy mentesülünk a vállalt kötelezettségek alól! (ez itt a kérdés )
Válasz tothgazda #5927. hozzászólásáraRemélem nem akarod évente kiszántani és újra vetni.Értelemszerűen nem.
Válasz Aslan #5921. hozzászólásáraNem kell mindegyiken,az 5%-nak kell meglenni,Nekem egy tábla három oldalán meg is van /volt/oldva,az eddigit megszélesítem és csókolom.
Mi a helyzet az 5% táblaszegély zöldugar táblával, kell-e teljesíteni a -zöldtrágya, melléktermék beforgatása - vállalásokat ?
Válasz MrPoke #5923. hozzászólásáraKöszönöm! Igazad van!
Félreértettem, amit én idéztem, az a szegélyre vonatkozó szabály, nem a zöldugarra vetésszerkezeti szempontból.
Válasz MrPoke #5920. hozzászólásáraKöszi
Válasz barazdabetyar. #5922. hozzászólásáraGubanc? Én kibogoztam az összeset :D
Válasz Aslan #5921. hozzászólásáraRosszul értelmezed. Össz terület 5% val megeggyező területen kell. Nem kell minden táblán.
Válasz MrPoke #5916. hozzászólásáraMiért van gubanc?
Horizontális szántó egyik választható előírása:
"Kötelezettségvállalási időszak minden évében zöldugar vagy méhlegelő táblaszegély fenntartása legalább 6 méter, legfeljebb 20 méter szélességben az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület legalább 5 %-kával megegyező terület nagyságban."
Jól értelmezem, hogy minden KET-em 5%-án pl. zöldugarnak kell lennie?
Az előző AKG-ban a bevitt összterület 5%-án kellett zöldugarnak lennie.
Ha most minden KET-ben ki kell alakítani 5%-ot, akkor az 3-4-5 hektáros különálló földdaraboknál elég érdekes vállalás. (Csak a zöldugar a kérdés, méhlegelő biztosan nem lesz.)
Köszönöm a válaszokat!
Válasz Büresz #5919. hozzászólásáraSzerintem lucerna (zöldugar) nélkül bele sem szabad vágni ez a pozitív véleményem.
Bár ezt mondtam 3 éve is de akkor tévedtem.
Akkor a 12eFt/t árú gabonák miatt kevesen indultak aki indult az is alig vállalt valamit. Most nagyon sokak csak ebben bízhatnak, hogy a gazdaságuk megmaradjon, és inkább zöldugaroltatnak mindent.....
De én úgy gondolom mivel itt nincs aszály érzékeny terület, natura, nitrát stb.... Ami plusz pontot jelenthet Horizontális szántóban nem is tudok nyerni. Ezért marad a Talajmegújjító No-till mindent is bevállalva.
Üdv. Szerintetek mi az a minimum pont amitől érdemes megpróbálni az akg-t?
Válasz barazdabetyar. #5915. hozzászólásáradehogy, olcsóbb lenne Bigétől megvenni a gyárat.
Válasz barazdabetyar. #5915. hozzászólásáraKevesebbet rakhatsz, többet (papíron) nem
Válasz barazdabetyar. #5915. hozzászólásáraTápanyag tervet nem lépheted túl. Ennyi. Ha szerves trágyázol csak ott vannak gubancok.
Válasz ND #5911. hozzászólásáraTápanyag tervet be is kellene tartani?Ne gondolják,hogy kamion számra műtrágyát veszek.
Válasz boldizsár1988 #5905. hozzászólásáraMajd nov 25-től
Válasz Öcsi75 #5908. hozzászólásáraAz AKG -ban mindig is kellett gn-t vezetni, elvileg folyamatosan vezetve.
Válasz ND #5911. hozzászólásáraMindig rendelkezni kell 5 évnél nem idősebb talajvizsgálattal.Az aktuálist kell figyelni,hogy ne fusson ki az 5 évből.
Sziasztok,
szerintetek hány évente kell majd talajvizsgálatot végezni az új AKG-ban? Mert ugye ez alapján kell majd minden éven tápanyagtervet csinálni.
Korábban 5 évig volt érvényes egy talajvizsgálat, de most ez így sehol nincs leírva, legalábbis nem találtam.
Előre is köszi!
Válasz robinson #5909. hozzászólásáraBenne van.
Vagy az elején, vagy a mellékletben.
Csak én nem találom a fogalomjegyzékben vagy bárhol máshol a strip till és no till definícióját??
Sziasztok !tudna vlk segíteni most elbizonytalanodtam akg illetően.olvastam kötelező folyamatos gazdalkodasi napló vezetés 2026 tól pedig permetezési is ügyfélkapun keresztűl vagy nagyon rosszúl értelmezem?remélem utóbbi köszönöm
Válasz Gabro #5904. hozzászólásáraÉs miért tárcsáznád egybe?5 évre vállaltad.Évelő méhlegelő,és egyszer vetsz az öt évbe.Én így gondolom.
Aki rajzolgatni szeretne:
http://meparterkep.rf.gd
- egyszerűen kezelhető
- korlátlanul nagyítható
- SHP-ba lehet menteni
nem követem de kijött az akg?
Sziasztok!
Az 5 hektáros táblaméret korlátozás vállalásnál az elválasztó zöldugar/méhlegelő sávok esetén a kiírásban a zöldugarnál egyértelműen le van írva, hogy szeptember 30-ig kell megtartani a 2 méteres sávokat, a méhlegelőnél viszont ez szerepel:
"A méhlegelő olyan, megfelelő fajösszetétellel kialakított növénykultúra, amely legalább nyolc, a 9. melléklet szerinti növényfajból áll és a beporzó rovaroknak a lehető leghosszabb időtartamig megfelelő táplálékot biztosít."
Tehát nem írja hogy meddig kell megtartani, csak hogy a lehető leghosszabb ideig. Most akkor ez mit is jelent? Júliusban aratás után akár már egybe is tárcsázhatom a táblát?
Köszi!
Válasz termelo #5901. hozzászólására Teljes összegből, ha a TECs 350 Euro/év, akkor annak a 10-20-30-100%-a
Válasz termelo #5901. hozzászólásáraEn ugy ertelmezem, hogy a teljes osszegbol.
Válasz MTZ1221.3 #5899. hozzászólásáraEgy KET esetében a vállalást érintő szankció "csak" a vállalásért kapott összegből kerül levonásra vagy a teljesből?
Válasz Anicska #5895. hozzászólására2.a
Válasz termelo #5898. hozzászólásáraIgen. Aha.
Válasz MTZ1221.3 #5897. hozzászólásáraaz eróziósra gondoltál?
Válasz termelo #5896. hozzászólásáraBenne van az, csak be kell kapcsolni bal oldalon. Mert alapból ki van kapcsolva az a fedvény, ami most kellhet, a 12%-os leejtő is ki volt nekem, sőt igazából minden.
Én is játszottam vele, de már megvan.
Válasz MrPoke #5892. hozzászólásáraKöltői:
Azért nem találom mert ha a blokk leírásban nincs akkor nincs?
Sziasztok ! Én a vállalásokat és a pontozást nem találom ,hol keresem ?
Válasz MrPoke #5892. hozzászólásáraBocsi, most kezd csak ráállni a szemem, tárgytalan, köszi!
Válasz MrPoke #5892. hozzászólásáraHa találok 1 ilyen területet akkor már jó vagyok?
Válasz termelo #5891. hozzászólásáraFedvény nincs. Blokk leírásában található meg.
Válasz MrPoke #5889. hozzászólásáraMilyen név alatt van a Meparban az aszályérzékeny terület?
Válasz MrPoke #5889. hozzászólásáraide