Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak655 FtBenzin árak636 FtEUR414.08 FtUSD401.28 FtCHF438.6 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Ja én hegeszgettem csak mikor csináltuk nem volt zsé ezért 2,5 vastag csövet vettem 80 szálat 5/4 és aszem.
Minimum 3ast kellett volna, lábaknak meg 80*80*3 helyett 5 vastagot vagy 100-as i gerendát minimum.
Meg olyan helyet ne csinálj ahova be tud szorulni a feje mert be is fog, vagy fennakad a lába mert az is megfog történni hehe.
A nagyokra 8% súlylevonás van. Amiket kicsibe veszek arra aszthiszem 4 de nembiztos.
Húshasznúba mint írtam 1 év alatt megfordult a pénz
( csak bele kellett tenni 6 forintot hehe), de azokat nem egyszerű beszerezni pláne 50 egyformát.
Sokkal jobb volt, hogy nem kellett tejjel kinlódi velük.
Most mi is húshasznú tehenekkel fogunk próbálkozni legelőn 10 darab üsző már be van szerezve.
Válasz #1346. hozzászólásra
Azok limusin keverékek voltak, 220as átlaggal lettek véve és olyan 550essel mentek el. A fritzet 17-18 hónapos koráig szoktuk megtartani. Ennél is adódnak végsúly külöbségek még amiatt is hogy mikor veszed milyen meleg a nyár stb nemcsak abból, hogy mit etetsz meg vele.
Válasz #1340. hozzászólásra
Fagy mentes labdás itató kell nekik, lehetőleg olyan helyre elhelyezve ahol nincs útba, nemúgy mint az én képemen. Sok sok elválasztó rács is kell, hogy csoportokat tudjá csinálni. Nálunk 16 -os csoportba vannak már az is nagy szerintem, vigyázni kell nehogy kikezdjenek egyet maguk közöl. Ha mélyalmost akarsz valakitől megkell tudni milyen rendszrességgel szalmáz, meg milyen vastag réteg keletkezik persze az is attől függ mennyen vannak adott területen.
Nálunk 140 méteren vannak 16-an az egyhetes ganézáshoz a 3 mázsásak. A kicsiknek három hétig is tiszta ugyanez a hely.
Ha megcsinálod ezt a negyedévente 25-darabos dolgot akkor úgy kell kiakakítani, hogy egyre szélesebb részek legyenek az etetőútra és mindig átteni őket ha nőnek. 6 részre kéne bontani olyan 60-70centi kell a legnagyobbaknak az olyan 15-17 méter. Ilyenekre amikor mi csináltuk még nem is gondoltam hehe.
nomeg ha pár hetesen veszed őket, utána meddig tartod?
Írtad, hogy tizenpárat eladtál augusztusban az előző évi decemberi vásárlásból, meg novemberben a maradékot még, súlyra mennyit nyomtak? ÉRdemes 5-600-ig kivárni mindenképpen?
Akkor ebből a kisebb 140-es bálából 50körülihez kellene 600, szóval ezret lehetne tekerni ha megmarad majd jólesz későbbre.
Meg két-három kamionnyi termény félretéve, bár ha sílót taposnék neki akkor ebből nem is nagyon kell.
Válasz #1337. hozzászólásra
50 egyforma még nemvolt soha . Olyan 400 hesston bálát szoktunk csinálni, meg 4-5 vagon szemesterményt félre tenni az 50 darabnak de ezek nem egykorúak. Olyan volt hogy volt 32 ötmázsás meg 16 3 mázsás ezek bevettek naponta 1,5 bálát + 2,5 mázsa darát simán.
Amiből neked van az ól, olyan váz és tetőszerkezet van lábon is, már csak lindabtető kell rá, meg van bontva is egy nekem.
Amelyek lábon állnak abból egyik gépszín lesz, a másik alá meg lehet bálák mennek de úgyszeretném hogy csak gépes legyen.
Marha menne a 100-as istállóba ott megvan balra a régi kifutó is, csak kikell bontani az időközben befalazott régi kijárókat. Magtárnak voltak egyébként használva ezek az épületek sokáig.
Bála ezrei meg mehetnek a 200-asba, szemes abraknak is maradna még hely
Válasz #1335. hozzászólásra
A mélyalomhoz nincs adapterünk ami rá is harap.
Sok-sok idönk van ezért hetente kitójuk kanállal. kb 2óra. Egy másik istálóba most próbáljuk a mélyalmos tartást ismerősnek van schaffer gépe adapterral remélem kibírja szedni már vagy 20 centi vastag 2 hónap alatt.
Jászolhoz kötve!
Olyan bepucolt síma betonváló volt ami közé fért a nyakuk evéskor, mély fekvésű jászolok voltak/vannak még bent(már vagy csak 50férőhely maradt meg így), nemjut eszembe szaknyelven a neve.
Önszintező itatórendszerük volt, hígtrágya elvezetés volt aknákba ment...
A 100-asban 100, a 200-asban 200 fejőstehén volt...
A 100-asnak magas a bele a széli is! Nézd meg a nagy lemezajtó középen 5méter magas szerintem a szélei 4körül lehetnek.
A 200-as széleken laposabb a kisferga fért volna be vagy kabin nélküli mtz. A claas ranger rakodó sem tud a falig elmenni csak szemből nekiállni.
Középen kegyetlen magas egyébként.
Válasz #1331. hozzászólásra
A belseje milyen, milyen magas mi volt a funkciója régen?
A képen amik vannak azok már nem kapnak tejport olyan 2 hónap körüliek lehetnek:
Válasz #1325. hozzászólásra
Silóhoz gép kő ami kiosztja kézzel szenvedés.
Meg ha nem megfelő sebességel bontod a két fal közti részt rengeteg kárba megy. Hiába nyomatsz bele silózáskor adalékot akkor is. Inkább erjesztett csomagolt bála, de az is csak akkor ha szeleteli is a bálázó( ha van etetőkocsi nem gond).
Van bála jelenleg is sok de 100hektárt akármikor hadbalehetne állítani mint írtam, plusz jótanácsot megfogalmazva nomeg van sílófal is, silóznék!!!
Abraknak zabosbükkönyt is bevetnék szerintem, ez a gyengébb fődeken is elégjól tudja magát hozni, arattam idén is, jókis keveréket kaptunk olyanok a birkák mint egy hordó!
Nomeg a kukorica...
Én komolyan gondolom, nyílván nem rögtön 100-at de amit írtál azt a másfél éves tervet hozhatónak tartanám. Hely gép takarmány abrak adott, az van illetve lenne amennyi kell.
Most komolyan megfogant a fejemben hogy így összeállt a kép előttem, ha úgylátom beindítanánk valamit akkor tavasszal a fődek egy részébe kaszálnivaló fog kerűlni.
A sok vadkáros erdőszéli gyenge termőképességű főd ennek megfelelően volna hasznosítva.
Eddig is voltak kaszálgatva csak nem volt rá szükség ígyis több a bála mint kell magunknak.
Dobnál egy képet a helyről hehehe?
Az itatósak csoportos tartása(ami a képemen vót szíváss). Itatósat Steinmann ketrecbe kéne tartani akkor könyebb kezelni szóval szegejjé 100 darabot hehehe.
Ezt az egészet annyira gondolod komolyan, mint én azt, hogy 450-es lexiont vegyek a 420-as helyett hehehehe.
Először is csinájá a gyerek bálázóddal mondjuk 1000 fűszéna, meg mondjuk 500 lucerna bálát. Meg tegyél félre pár vagon kukoricát árpát vagy amit etetni akarsz.
Ez mind attól függ mikor akarod kezdeni az egész dolgot.
Nézegessé takarmány hasznosulási táblázatokat abbó talán lehet valamit kalkulálni.
De kajából mindíg sokkal több legyen mint ami kell.
Namost ma beszéltem egy cimborámmal akinek nagy múltja van marhatartásban mindenféle téren.
Aztmondta hogy nehogy lekössem őket, csoportokat alkossak drankázzam el ezeket egymástól és legyen karámos kifutó is nekik, így sokkal kevesebb a munka velük.
A 100 sok egyszerre negyedévente vegyé 25 db-ot így 1,5 év alatt eléred és beálsz 150-es létszámra hehehehe.
A barnákat 2 mázsásan vettük itt én nagyon elbasztam a számításokat hehe. 2010 decemberbe 29 db-ot bruttó 6 forintért, ebből elment 15 2011 augba meg 12 novemberbe összesen bruttó 13 forinté(kettő még megvan). A novénytermesztés árbevétele már nem kellett vóna 2011-be hehehehe.
A kötötteknél a legnagyobb élvezet kiveztni őket az istálóból 6 mázsásan hehehe.
Lenne pár kérdésem. Kezdő vagyok szóval úgy nézetek rám eme témában.
Ha legeltek és akkor fial/ellik meg a juh akkor már előtte el kell-e őt zárni a nyáj többi tagjától?
Fejni kell a juhokat vagy nem szokták?
A mostani állapotban melyik juh fajtát érdemes venni?(én is inkább rackát vennék, de ez a saját véleményen)
Lucernát úgy kell nekik is adni, mint a kecskénél? Előtte le kell vágni és fonnyasztani kell és utána oda adni?
Milyen legelő jó a juhoknak és a kecskéknek?
1960 hozzászólás
Válasz #1350. hozzászólásra
Ja én hegeszgettem csak mikor csináltuk nem volt zsé ezért 2,5 vastag csövet vettem 80 szálat 5/4 és aszem.
Minimum 3ast kellett volna, lábaknak meg 80*80*3 helyett 5 vastagot vagy 100-as i gerendát minimum.
Meg olyan helyet ne csinálj ahova be tud szorulni a feje mert be is fog, vagy fennakad a lába mert az is megfog történni hehe.
Válasz #1355. hozzászólásra
7,5 négyzetmétert hallottam/marha
Bent nemtudsz ganézni???
Ezért volna jobb a méllyalmos, ott nemkell ilyenekkel foglalkozni, amikor vége akkor kiszedni és kihordani.
Válasz #1350. hozzászólásra
Gondolom úgy értette,hogy ahogy híznak,nőnek egyre szélesebb hely kell,hogy egyszerre ráférjenek a jászolra(etetőútra).
Válasz #1351. hozzászólásra
Nekem van 4db holstein bikaborjam zalában papírral ellátva magyar borjuk
Válasz #1352. hozzászólásra
A kifutó csak azért van, hogy tudjuk ganézni a 140-be az is bennevan.
Válasz #1354. hozzászólásra
Megkéne nézni vmi könyv mennyit ír.
Válasz #1352. hozzászólásra
Szerintem nálunk túl nagy helyen vannak.
Válasz #1349. hozzászólásra
A nagyokra 8% súlylevonás van. Amiket kicsibe veszek arra aszthiszem 4 de nembiztos.
Húshasznúba mint írtam 1 év alatt megfordult a pénz
( csak bele kellett tenni 6 forintot hehe), de azokat nem egyszerű beszerezni pláne 50 egyformát.
Sokkal jobb volt, hogy nem kellett tejjel kinlódi velük.
Most mi is húshasznú tehenekkel fogunk próbálkozni legelőn 10 darab üsző már be van szerezve.
Válasz #1347. hozzászólásra
140 négyzetméteren 16 az 8,2nm/marha területet jelent.
7,5kell egynek legalább.
Namost a 100-asban 100marhával bőven kiadja ezt szóval hely az van tényleg.
10-es csoportokban gondolkodnék egyébként.
Kifutó mekkora kell? gondolom ez kevésbé lényeges
Helló mindenkinek!!
Vennék választási bika borjúkat pakszussal ellátva!! Szolnok környéke!!
e-mail: materacz@citromail.hu
mobil: 06-30-309-6180 3 óra után
Előre köszönöm!!
Válasz #1347. hozzászólásra
Egyre szélesebb részek az etetőútra???
Mármint ennivaló nekik?
60-70centi szélességben? Erre érted?
Elválasztó rácsokat magad csináltad?
Horganyoztatni tudok ittvan a szomszédban egy üzem
ja bocs hehe
Válasz #1346. hozzászólásra
Azok limusin keverékek voltak, 220as átlaggal lettek véve és olyan 550essel mentek el. A fritzet 17-18 hónapos koráig szoktuk megtartani. Ennél is adódnak végsúly külöbségek még amiatt is hogy mikor veszed milyen meleg a nyár stb nemcsak abból, hogy mit etetsz meg vele.
Válasz #1345. hozzászólásra
Szalmát 150- 200 bálát.
Válasz #1340. hozzászólásra
Fagy mentes labdás itató kell nekik, lehetőleg olyan helyre elhelyezve ahol nincs útba, nemúgy mint az én képemen. Sok sok elválasztó rács is kell, hogy csoportokat tudjá csinálni. Nálunk 16 -os csoportba vannak már az is nagy szerintem, vigyázni kell nehogy kikezdjenek egyet maguk közöl. Ha mélyalmost akarsz valakitől megkell tudni milyen rendszrességgel szalmáz, meg milyen vastag réteg keletkezik persze az is attől függ mennyen vannak adott területen.
Nálunk 140 méteren vannak 16-an az egyhetes ganézáshoz a 3 mázsásak. A kicsiknek három hétig is tiszta ugyanez a hely.
Ha megcsinálod ezt a negyedévente 25-darabos dolgot akkor úgy kell kiakakítani, hogy egyre szélesebb részek legyenek az etetőútra és mindig átteni őket ha nőnek. 6 részre kéne bontani olyan 60-70centi kell a legnagyobbaknak az olyan 15-17 méter. Ilyenekre amikor mi csináltuk még nem is gondoltam hehe.
nomeg ha pár hetesen veszed őket, utána meddig tartod?
Írtad, hogy tizenpárat eladtál augusztusban az előző évi decemberi vásárlásból, meg novemberben a maradékot még, súlyra mennyit nyomtak? ÉRdemes 5-600-ig kivárni mindenképpen?
Válasz #1343. hozzászólásra
Akkor ebből a kisebb 140-es bálából 50körülihez kellene 600, szóval ezret lehetne tekerni ha megmarad majd jólesz későbbre.
Meg két-három kamionnyi termény félretéve, bár ha sílót taposnék neki akkor ebből nem is nagyon kell.
Szalmát almozni mennyit szoktál hagyni???
Válasz #1342. hozzászólásra
Amikor tiszta a helyük egyből elfekszenek. Különben a nagyobb fritzek állandóan ugrálják egymást.
Válasz #1337. hozzászólásra
50 egyforma még nemvolt soha . Olyan 400 hesston bálát szoktunk csinálni, meg 4-5 vagon szemesterményt félre tenni az 50 darabnak de ezek nem egykorúak. Olyan volt hogy volt 32 ötmázsás meg 16 3 mázsás ezek bevettek naponta 1,5 bálát + 2,5 mázsa darát simán.
Válasz #1339. hozzászólásra
és a mélyalmosnál is így tolod alájuk a szalmát???
Ilyen vastagon?
Válasz #1339. hozzászólásra
Ezzel a birkaólakból (ahová befér) kitudtam szedni a mélyalmot, egyébként egy bobcat-es vállalkozó eljön és termeli ki megbeszélt időben.
Válasz #1332. hozzászólásra
Amiből neked van az ól, olyan váz és tetőszerkezet van lábon is, már csak lindabtető kell rá, meg van bontva is egy nekem.
Amelyek lábon állnak abból egyik gépszín lesz, a másik alá meg lehet bálák mennek de úgyszeretném hogy csak gépes legyen.
Marha menne a 100-as istállóba ott megvan balra a régi kifutó is, csak kikell bontani az időközben befalazott régi kijárókat. Magtárnak voltak egyébként használva ezek az épületek sokáig.
Bála ezrei meg mehetnek a 200-asba, szemes abraknak is maradna még hely
Válasz #1335. hozzászólásra
A mélyalomhoz nincs adapterünk ami rá is harap.
Sok-sok idönk van ezért hetente kitójuk kanállal. kb 2óra. Egy másik istálóba most próbáljuk a mélyalmos tartást ismerősnek van schaffer gépe adapterral remélem kibírja szedni már vagy 20 centi vastag 2 hónap alatt.
Válasz #1336. hozzászólásra
Jászolhoz kötve!
Olyan bepucolt síma betonváló volt ami közé fért a nyakuk evéskor, mély fekvésű jászolok voltak/vannak még bent(már vagy csak 50férőhely maradt meg így), nemjut eszembe szaknyelven a neve.
Önszintező itatórendszerük volt, hígtrágya elvezetés volt aknákba ment...
No akkor mondjuk 50 bocihoz mennyi takarmány bála kell?
Mennyi szalmabála?
Mennyi szemestermény?
Úgy számolj hogy jól éljenek és hamar hízzonak fel
Szénabála van lucerna, réti széna, zabosbükköny, szarvaskerep...
Válasz #1334. hozzászólásra
Hogyan voltak benn kötve jászolhoz, vagy már átalakították pihenő boxosra?
A méjjalmot milyen időnkén szeded ki alóluk?
Máshol én kevesebb szalmát láttam lattuk, nálad jólélnek
A 100-asban 100, a 200-asban 200 fejőstehén volt...
A 100-asnak magas a bele a széli is! Nézd meg a nagy lemezajtó középen 5méter magas szerintem a szélei 4körül lehetnek.
A 200-as széleken laposabb a kisferga fért volna be vagy kabin nélküli mtz. A claas ranger rakodó sem tud a falig elmenni csak szemből nekiállni.
Középen kegyetlen magas egyébként.
Válasz #1304. hozzászólásra
Hunland.
Válasz #1331. hozzászólásra
A belseje milyen, milyen magas mi volt a funkciója régen?
A képen amik vannak azok már nem kapnak tejport olyan 2 hónap körüliek lehetnek:
ahha ezvolt a kis árvíz tavaly először:
nomeg az épületek is látszanak neked
Válasz #1328. hozzászólásra
szeletelős a bálázó.
Szerintem lehetne megoldást keresni silókiosztásra is ésszerűen.
önszintezős itatórendszert helyreállítanám.
A képen meg baloldalon ott a 100-as meg 200-as eleje, azthiszem 70méter hosszúak az épületek.
zabosbükkönyt nem zöldtakarmányként szokták levágni?
Silóhoz gép kő ami kiosztja kézzel szenvedés.
Meg ha nem megfelő sebességel bontod a két fal közti részt rengeteg kárba megy. Hiába nyomatsz bele silózáskor adalékot akkor is. Inkább erjesztett csomagolt bála, de az is csak akkor ha szeleteli is a bálázó( ha van etetőkocsi nem gond).
Válasz #1326. hozzászólásra
Mer mind egyszerre akar inni amikor rakod nekik a kannákat hehe.
Válasz #1324. hozzászólásra
Képet keresek de ha nincsen akkor majd készítek, úgyis kikérném véleményed ha oda jutunk.
Miér nemjó itatósnál a csoportos???
Van bála jelenleg is sok de 100hektárt akármikor hadbalehetne állítani mint írtam, plusz jótanácsot megfogalmazva nomeg van sílófal is, silóznék!!!
Abraknak zabosbükkönyt is bevetnék szerintem, ez a gyengébb fődeken is elégjól tudja magát hozni, arattam idén is, jókis keveréket kaptunk olyanok a birkák mint egy hordó!
Nomeg a kukorica...
Én komolyan gondolom, nyílván nem rögtön 100-at de amit írtál azt a másfél éves tervet hozhatónak tartanám. Hely gép takarmány abrak adott, az van illetve lenne amennyi kell.
Most komolyan megfogant a fejemben hogy így összeállt a kép előttem, ha úgylátom beindítanánk valamit akkor tavasszal a fődek egy részébe kaszálnivaló fog kerűlni.
A sok vadkáros erdőszéli gyenge termőképességű főd ennek megfelelően volna hasznosítva.
Eddig is voltak kaszálgatva csak nem volt rá szükség ígyis több a bála mint kell magunknak.
Válasz #1320. hozzászólásra
Dobnál egy képet a helyről hehehe?
Az itatósak csoportos tartása(ami a képemen vót szíváss). Itatósat Steinmann ketrecbe kéne tartani akkor könyebb kezelni szóval szegejjé 100 darabot hehehe.
Ezt az egészet annyira gondolod komolyan, mint én azt, hogy 450-es lexiont vegyek a 420-as helyett hehehehe.
Válasz #1319. hozzászólásra
Először is csinájá a gyerek bálázóddal mondjuk 1000 fűszéna, meg mondjuk 500 lucerna bálát. Meg tegyél félre pár vagon kukoricát árpát vagy amit etetni akarsz.
Ez mind attól függ mikor akarod kezdeni az egész dolgot.
Nézegessé takarmány hasznosulási táblázatokat abbó talán lehet valamit kalkulálni.
De kajából mindíg sokkal több legyen mint ami kell.
Válasz #1320. hozzászólásra
Nagyüzem vazzee kersd meg miket kell neki teljesíteni.
Szerinted nálunk azért van csak pár darab, mert nemtudnák simán kétszázat is venni hehehehe.
Válasz #1317. hozzászólásra
4 napost ne vegyé, legyen legalább két hetes.
Válasz #1314. hozzászólásra
100miért sok?
300-nak van hely
Noés nálad az abrakolás-takarmányozás hogyan történik?
Azért kérdezem, hogy miből mennyit kellene meghagyni.
Másik dolog, hogy ha kintről hoznék bikaborjút annak honosítását lepapírozását mennyire cécó megoldani?
Átszoktatást hogy oldod meg konkrétan?
Van előtte mindig valamennyi széna, abrak siló akármi?
és működik ez a tejporos történet?
Miven ha 2-3mázsásat vásárolok?
Tejészetektől azt hallom szinte mindenhol csak 4napos szopósat kapnék.
Namost ma beszéltem egy cimborámmal akinek nagy múltja van marhatartásban mindenféle téren.
Aztmondta hogy nehogy lekössem őket, csoportokat alkossak drankázzam el ezeket egymástól és legyen karámos kifutó is nekik, így sokkal kevesebb a munka velük.
Válasz #1312. hozzászólásra
50 kiló meg kell vele itatni 1-1,5 zsák tejport fokozatos átszoktatás mellett.
A 100 sok egyszerre negyedévente vegyé 25 db-ot így 1,5 év alatt eléred és beálsz 150-es létszámra hehehehe.
A barnákat 2 mázsásan vettük itt én nagyon elbasztam a számításokat hehe. 2010 decemberbe 29 db-ot bruttó 6 forintért, ebből elment 15 2011 augba meg 12 novemberbe összesen bruttó 13 forinté(kettő még megvan). A novénytermesztés árbevétele már nem kellett vóna 2011-be hehehehe.
A kötötteknél a legnagyobb élvezet kiveztni őket az istálóból 6 mázsásan hehehe.
Szevasztok
Lenne pár kérdésem. Kezdő vagyok szóval úgy nézetek rám eme témában.
Ha legeltek és akkor fial/ellik meg a juh akkor már előtte el kell-e őt zárni a nyáj többi tagjától?
Fejni kell a juhokat vagy nem szokták?
A mostani állapotban melyik juh fajtát érdemes venni?(én is inkább rackát vennék, de ez a saját véleményen)
Lucernát úgy kell nekik is adni, mint a kecskénél? Előtte le kell vágni és fonnyasztani kell és utána oda adni?
Milyen legelő jó a juhoknak és a kecskéknek?
A válaszokat előre is köszönöm
Válasz #1310. hozzászólásra
Amikor megvehető akkor kb milyen súlyban vannak? 100-150kiló?
Válasz #1310. hozzászólásra
Én is így gondoltam
(ott a 100-as meg a 200-as...)