Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fokhagyma termesztés új
- Ingyenes RTK korrekció közösségi alapon új
- Talajközpontú művelés új
- MTZ 1221 traktor új
- Talajélet! Miért fontos? Mit ad neked? Mivel tudod serkenteni? új
- Gazdatüntetés új
- Poénok új
Cikkajánló
Hirdetés

846 hozzászólás
Válasz Soros #644. hozzászólásáraEleve,ahogy a képen láttam,amit le töltöttem a netről,ott a hengerrel tudod szabályozni a mélységes.Vannak a tartón lyukak,és csapot kell rakosgatni,milyen mélyen akarsz vetni a tárcsával.A henger a maghoz nyomja a földet,így a leg optimálisabb a talaj-mag kapcsolat,nem lesz a mag körül légrés.
Válasz Sz_Pisti #639. hozzászólásáraÉs mindig jó volt a kelésed?
Válasz Zsolesz83 #640. hozzászólásáraEz mondjuk igaz…viszont itt nálunk senki nem veti így…bár tényleg logikusnak tűnik…tárcsa úgyis belerakja
Meg sokszor az volt a gond homokon hogy túl mélyre ment a mag nem kelt ki.
Az enyémen nincs tömörítőkerék, csak magtakaró pálca.
Válasz Soros #638. hozzászólásáraA nina-n van tömörítő kerék sor, vagy csak a vető tárcsa és magtakaró pálca sor?

Válasz Sz_Pisti #639. hozzászólására
Válasz Zsolesz83 #640. hozzászólásáraA väderstadnál a spirit ilyen.A rapid a tárcsázásba vet,utána tömörít,és ha lágy egy kicsit, akkor a kerekek mind felszedik. Mi lucernával jártunk így.
Válasz Soros #638. hozzászólásáraNekem mindíg azt mondták,hogy az apró magokat(repce,lucerna stb.) két henger közé kell vetni.Ezért is mondtam,hogy a horsch az ilyen.Van a művelőtárcsa sor,utána a traktor gumi mintás kerék sor,vető tárcsa,majd a tömörítő kerekek,végül egy pálca sor.
A repcét amúgy sem kell 5 centinél méllyebre tenni.
Válasz Soros #638. hozzászólására A repce aprómag, minden éven előtte henger, sima gabona vetőgép, és henger újra.
Válasz Zsolesz83 #637. hozzászólásáraViszont akkor meg nem túl tömör a magágy?
Aminek laza és apró morzsásnak kellene lenni?
Válasz Soros #636. hozzászólásáraSzerintem az úgy okés.
Válasz Zsolesz83 #635. hozzászólásáraÉn is így terveztem kb…..
A hengeren már én is gondolkodtam..tavaly le volt a vetés nyomva, meg is ázott és olyan tömör lett… de ásóborona után meg muszály valami mert nem csinál olyan aprómorzsás talajt, vetőgépen meg csak pálca van.
Ha ásóborona után, vetés előtt hengerezném le, az milyen lenne?
Válasz Soros #634. hozzászólásáraHa most meg tudod tárcsázni,meg lezárni,akkor így egy hónap múlva grúber,addigra ki jön benne, minek ki kell kelni,meg megint lezárni.Ha szoktál vetés alá szórni egy kis műtrágyát,akkor vetés előtt pár nappal szórd ki,majd ásó boronával kavard bele.
Vetést szívem szerint megint le hengerezném,de egyik ismerősöm tavaly előtt le járta DalBo-val, majd egy heves eső úgy le verte, hogy szegény mag nem tudott áttörni azon a beton kemény rétegen.Ki is kellett a naggyát tárcsázni.Mi nem hengereztük le, rögösebb maradt a felszín,de szép egységesen ki is kelt az eső után.Igaz mi Väderstad Rapiddal vetettünk nem olyannal,mint neked van.Ő pedig Horschal,mégis le hengerezte.Pedig annál jobb apró mag vetőgép nem hiszem hogy kell, mint a Horsch."Két henger közé" vet!Szóval vetés után a te döntésed, hogy hengerezel-e.Reckír!
Válasz Zsolesz83 #633. hozzászólásáraHát olyan szeptember első napjaiban…
A repcének pingpong asztal kell, hogy azok az apró magok egységes mélységbe kerüljenek,és egységesen keljenek ki.
Vetést mikorra tervezed?Tudom, hogy időjárás függő.
Válasz Soros #631. hozzászólásáraÉrdemes.Ha csak nem nagyon nyers.Ha az,akkor ebben a melegben egy napot szikkadjon.Utána zárás,hogy a rögeken aprítson.Ha simító is van rajta,akkor kicsit az is egyengesse a felszínt.
Válasz Zsolesz83 #627. hozzászólásáraAkkor a tárcsázást is zárjam le cambridge-el?
Mert azon csak palcas rögtörő henger van
Válasz envagyok2 #626. hozzászólásáraA talaj nagy része közép kötött, jó vízgazdálkodású talaj.
A vetőgép egy sima tárcsás gaspardo nina lesz.
Válasz Gumóka #625. hozzászólásáraRendben köszi szépen
Válasz envagyok2 #626. hozzászólásáraEgyet értek!
Válasz Soros #624. hozzászólásáraÉn is a tárcsával kezdeném,max 7-8 centin,persze hengerrel, hogy az elszódódott magvak,meg a gyom magvak minél hamarabb ki tudjanak kelni a meleg talajban.Másrészt a lényeg,hogy a felfelé törő kapillárisokat el kell vágni,hogy ne tudjon azokon keresztül tovább párologni a nedvesség.A tárcsázott réteg hamarabb át melegszik,és ezért a tárcsázási réteg aljánál a hő különbség miatt a pára kicsapódik,így a talajban tudod tartani a vizet.2-3 hétre a grúberral második sorral könnyebben tudsz boldogulni, a bomladozó szalmát,meg a kikelt gyomokat gyönyörűen be tudod forgatni 15-20 centire.
Válasz Soros #617. hozzászólásáranamost akkro vegyük komolyan a kérdést, milyen talajról van szó, és milyen vetőgép fog vetni?
Válasz Soros #622. hozzászólásáraEgyrészt, másrészt pedig a tárcsa sekélyebben dolgozik, most annak meg az lenne a lényege, hogy a nedvességet megtartsad. Gruberral időjárás függvényében vetés előtt megszaladni még, hogy a tárcsa alatt is lazítson és keverjen, ha van eső lehet korábban is, hogy az ásóboronával még egy gyomirtás is lehet.
Nekem ugyan nincs gruberom, de én ezen a vonalon mennék.
Válasz $£€?! #623. hozzászólásáraGruber utan szoktam lezarni, tarcsa az ugysem megy olyan melyre hogy kiszaritsa
Lelegyen zárva, a lényeg az. Kitudja már ezt a hektikus csapadék elosztást kiszámítani.
Válasz Gumóka #620. hozzászólásáraTavaly én fordítva csináltam, de szerintem is a grúber szebb munkát csinálna a tárcsázott földben…
Köszi
Válasz Vinkó #618. hozzászólásáraSzerszámok semmi extra, egy 3,2 -es v tárcsa rögtörő hengerrel, meg egy 9 késes grúber szintén rögtörő hengerrel….meg van cambridge lezarni esetleg…
Nedvesség van a talajban mert volt most eső sok meg hétvégére is mondja…
Válasz Soros #617. hozzászólásáraÉn a saját eszemtől megtárcsáznám, aztán majd a gruber.
Válasz gyorfy10 #612. hozzászólásáraEke, 10 cm?
Válasz Soros #617. hozzászólásáraEz a szerszámok kivételétől függ. És a talaj nedvességétől.
Halihó!
Nyomjátok már a hántást?
Kérdésem a kövi lenne?
Búza után menne ugye repce, egy sor tárcsa, egy sor grúber, egy sor ásóborona talajműveléssel.
Melyikkel kezdjem aratás után? Tárcsa vagy gruber?
Illetve használtok ti valamilyen anyagot szárlebontáshoz?
Köszi
Elő vettük mi is végre a nagy böszmét!Pénteken volt 54-60mm eső.Most pont jó a munka az árpa tarlóban.

JD 512 Disc Ripper...
Válasz medikus #609. hozzászólásáraA fábiánházi homokot kibírja.
Válasz gyorfy10 #612. hozzászólásáraszerintem az nemanyira lényeges.a lényeg a lezáró hengeren van.vagyis megfelelően visszatömöriteni-zárni.vagy inkább semmmit se csinálni,egy jó permetező.az összes viz bennmarad ősszel a tarlódba.(tapasztalat)
Sziasztok!
MTZ 952 után milyen tarlóhántót javasoltok? Kötött, dombos agyag földjeink vannak.
Válasz Szem Howkinsz #608. hozzászólásáraAz a 3. pont elég nevetséges, na és az andrás hozzá pláne. Sehol sincsenek a hegesztések áthidalva, erősítve. A két külső húzóját illő lett volna a legszélére rakni és hátraengedni még 150 mm-t, hogy lógjon túl a zártszelvényen.
Kés nyírócsavarja micsoda?
Válasz medikus #609. hozzászólásáraNem értesz te hozzá,az a nyíró része.Nem kell forgatni ha hegeszteni kell,meg olcsóbb is az elektróda mint a csavar.
Válasz Szem Howkinsz #608. hozzászólásáraEz NÚDLI!Vidd vissza a barátodnak hogy erősítse meg a 3 pontot!De ha 30cm a mélység,akkor oké!
Válasz gyorfy10 #604. hozzászólására2 bőven elég,valami gyári vagy maszek de akkor u vasból összefordítva 120 vagy 150 u saból legalább 8mm vagy 100mm vastag !
Mi is vettünk egy maszeket 90000 ft ami 100x100 u vasból van és nem kopog mint a tárcsa 5mm maszek tárcsa
Válasz medikus #606. hozzászólásáraKöszi ! :)
Válasz gyorfy10 #604. hozzászólásárakésenként 50 paci!
Válasz Szem Howkinsz #602. hozzászólásáraKaparhatod azt még a tank belsejét is,akkor sem találsz rajta csak barnát,meg rozsdát!
Ha rákötöd a lazítót,csak 30 cm re engedd le,az elejét meg NE kapcsold be,mert külön válik a váltónál!
Sziasztok. Mtz 952 után hány késes lazítót ajánlotok erősen lejtős kötött agyag talajra ? Elviszi a 2 késest vagy csak az 1 késest ?
Válasz Szem Howkinsz #602. hozzászólásáraHa tudták volna a gyárban hogy nálad köt ki,akkor feketére fújták volna szegényt.
Válasz medikus #601. hozzászólásáraMiért is? Mert Bulgária csinálta?
Szerintem nem szürke volt eredetileg
hanem vagy piros vagy kék
Válasz Szem Howkinsz #600. hozzászólásáraSzürkének nem való munka!
Válasz Peti 8310 #599. hozzászólásáraKöszi Peti ,már ki jött a parlagfű kb 20-30 cm lehet,de eső nem ,jön azt várom és megyek a tárcsával és utána lazítás 40-60cm mélyen,és 50-80cm szélességben

Válasz Szem Howkinsz #588. hozzászólásáraAratás után tárcsa sekélyen, aztán mikor kijöttek a gyomok akkor totális gyomirtó, augusztus elején-közepén pedig lazítás 45-50centi mélyen, 60-70cm késtávolsággal.
Válasz Szem Howkinsz #588. hozzászólásáraA tárcsát sikerült már be állítani? Ha nen, akkor előbb lazíts
Válasz VMisi #591. hozzászólásáraMeg vagy te őrülve????

Százalékokat írsz a lovagnak???? Mindjárt matek órát is tartani kell majd