Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 632 Ft EUR 402.58 Ft USD 383.44 Ft CHF 426.44 Ft GBP 483.09 Ft

Fórum

Aszály

Létrehozta: , 2008-05-28 19:51:54

Kedvencekhez Segítség

1603 hozzászólás
#653 Gabesz2
2015-08-07 11:41:57

Válasz Matyi50 #651. hozzászólásárasmile confused Nem értem a vita, személyeskedés lényegét? Mindenkinek van egy stílusa és véleménye, ebből annyit fogadsz meg amennyit akarsz. Alapvetően nem ír hülyeséget sok jó meglátása van és megossza a tapasztalatait.

Nincs profilkép
#652 Netparaszt
2015-08-07 11:38:48

Válasz Tomszi #646. hozzászólására Nincs olyan, hogy"muszáj" szántás, csak technológiai ismerethiány. A szántással soha, sehol, senki nem javította talajának minőségét, mert biológiai, ökológiai okok miatt csak pusztítani lehet vele.
A sávos művelést nyomta a kite, mint süket a csengőt, de egy lepusztult földben nem lehet vele csodát csinálni. A komplett technológia teszi lehetővé a gazdaságosabb termelést, amelyben a forgatás nélküli művelés párosul a takarónövényekkel, mulcshagyással, csökkentett műtrágyázással és mikrobiológiai oltóanyagokkal.
Akkor gazdaságosan fog működni, egyre jobb és stabilabb hozamokkal a terület gyakorlati termőképességéig, egyébként csak kapufa egy újabb gép vásárlása.

Nincs profilkép
#651 Matyi50
2015-08-07 11:29:36

Válasz .Feco. #647. hozzászólásáraTe! Most komolyan kérdezlek,te ennyire meg vagy magaddal elégedve,hogy az egyetemeket,iskolákat,kisebb gazdákat fikázod,neked mindenki hülye meg bolond. A hozzászólásaidat olvasva csak az észt osztod meg szidkozódsz alpári módon, kérdésed az nem igazán van soha,mert valószinű Te vagy a legnagyobb agromókus akinek minden szar ,akinek adni kell a véleményére,minden szar,meg mindenki hülye,de viszont kurvajól megy neki hiszen profi mindenhez.
Ezt valahogy nem értem.

Nincs profilkép
#650 Matyi50
2015-08-07 11:23:37

Válasz a2457 #644. hozzászólásáraA profitorientált csúcstechnikás ,minden évben csúcstermésre hajtó "agromókus" gazdaság szerinted nem teszi tönkre a talajt,az öreg aki már csak az élete miatt csinálja,az meg igen? Hagyjál már a mesébe illő hülyeséggel smile lolsmile offtopic

Nincs profilkép
#649 Tomszi
2015-08-07 11:21:58

Válasz .Feco. #636. hozzászólásáraEz a technológia egy érdekes dolog. Ez nem kimondottan neked szól, csak most ép a tiédre reagálva írom le a gondolataimat. Sok hozzászólásban szidják itt a tsz-időket, hogy abból maradt itt sok csökevény, maradi dolog, stb. Oké, mindenkinek más a tapasztalata, leírom az enyémet. Ahol én felnőttem ott egy igazán jólmenő tsz volt és szerencsére működik is az utódja a mai napig. Különböző okokból, de jól működött, jó eredményekkel, megvolt a szaktudás, nem pazaroltak, nem vették nyakra-főre a nyugati gépeket, csak ami nagyon szükséges volt. Ott pl. bevett gyakorlat volt őszi kalászosok alá a szántás nélküli művelés, pedig azért kötött talajokon gazdálkodtak, egész fekete réti földek is vannak.
A következő volt a metódus: Rába-Steiger+IH lazító+gyűrűshenger, utána RS+IH-9,8 tárcsa+gyűrűshenger 2-3 menetben vagy ahányszor szükséges volt, mindez gyönyörűen működött/működik (természetesen száraz, lazításra alkalmas talajnál, nedvesen maradt a szántás, de 10 évből 9,5-szer működött) silókukorica, szója után, vagy amit épp termeltek, csemegekukorica, napraforgó, mustár, hibridkukorica, korán kiszedett cukorrépa után. Ja és ugyanígy kezdtek el repcét termeszteni is, és 35, 40, 42q-kat simán hozták üzemi szinten. Persze azóta vettek új gépeket is, vetőgép, gruber, cambridge henger, stb.
Szóval nem feltétlenül minden régi rossz és elavult, eldobni való, az többet számít vagy legalább annyit hogy hogy használják.

Nincs profilkép
#648 Tomszi
2015-08-07 11:21:57

Válasz .Feco. #636. hozzászólásáraEz a technológia egy érdekes dolog. Ez nem kimondottan neked szól, csak most ép a tiédre reagálva írom le a gondolataimat. Sok hozzászólásban szidják itt a tsz-időket, hogy abból maradt itt sok csökevény, maradi dolog, stb. Oké, mindenkinek más a tapasztalata, leírom az enyémet. Ahol én felnőttem ott egy igazán jólmenő tsz volt és szerencsére működik is az utódja a mai napig. Különböző okokból, de jól működött, jó eredményekkel, megvolt a szaktudás, nem pazaroltak, nem vették nyakra-főre a nyugati gépeket, csak ami nagyon szükséges volt. Ott pl. bevett gyakorlat volt őszi kalászosok alá a szántás nélküli művelés, pedig azért kötött talajokon gazdálkodtak, egész fekete réti földek is vannak.
A következő volt a metódus: Rába-Steiger+IH lazító+gyűrűshenger, utána RS+IH-9,8 tárcsa+gyűrűshenger 2-3 menetben vagy ahányszor szükséges volt, mindez gyönyörűen működött/működik (természetesen száraz, lazításra alkalmas talajnál, nedvesen maradt a szántás, de 10 évből 9,5-szer működött) silókukorica, szója után, vagy amit épp termeltek, csemegekukorica, napraforgó, mustár, hibridkukorica, korán kiszedett cukorrépa után. Ja és ugyanígy kezdtek el repcét termeszteni is, és 35, 40, 42q-kat simán hozták üzemi szinten. Persze azóta vettek új gépeket is, vetőgép, gruber, cambridge henger, stb.
Szóval nem feltétlenül minden régi rossz és elavult, eldobni való, az többet számít vagy legalább annyit hogy hogy használják.

#647 .Feco.
2015-08-07 11:18:41

Válasz Matyi50 #638. hozzászólásárajah, szép ez a "úgyis kapsz rá támogatst, akkor meg fod be a pofád és húzzad az ikszet a kormány mellé" hozzáállás...

A Natura2000 egy szégyen. Környezetvédelem címszóval egy csomó fogalmatlan sötétzöld idióta hozott egy gyakorlattól elrugaszkodott, sokszor betarthatatlan szabályt, amit úgy vertek keresztül, hogy egyetlen felelős döntéshozó nem csapott szét közöttük! Amekkora korlátozások vannak benne, és amekkora kárt okoz a TÉNYLEGES használónak ahhpz képes csak némi alamizsnát löknek!

Tudod kinek jó? Annak aki belexarik az egészbe, a rendszerváltáskor megvett vagy kárpótlásban kihozott sokszáz hektár gyepet, és 12 éve csak a támogatást szedi fel, a gyepet meg rásózza a helyi álattartóra némi pénz fejében. Mert Ő évente tizenmilliókat vesz fel úgy, hogy nem kell semmit tennie. De akinek ténylegesen a gyep kell ő marha nagyot szív! Ha xar a felület, mert a bolond vadászok nedvesben összekaristolták akkor ott a következő 3-4 évben folyamatosan tördeled a kaszát, ha valahol van egy gazfészek, mert a vaddisznó kidúrta a gyepet akkor ott marad a méteres gurdin, mert nem vetheted felül, és ahol már kipusztult minden növény ott esélyed nincs füvet telepíteni!
A gyepgazdálkodás nyugaton ugyan olyan, mint a szántó! Tavasszal elboronálják, tápanyagot adnak neki, kiírtják a gyomokat, ősszel lazítózzák, felülvetik termőképes fűfélékkel! Mi 10-20-100 hektáron sem tudunk annyi termést megtermelni, mint ők 1-en! Miért jó az a környezetnek, hogy júniusra már mindenhol a kopár szík van? Mikor méteres fű is lehetne, ami táplálékot ad a haszonállatoknak, a vadaknak, fészkelőhelyet a madarknak, stb!? Kinek jó az, hogy nem lehet pl. kerítést építeni, hogy lehessen normálisan legeltetni? Mért jó Az, hogy nem lehet a pangó vizet leengedni, hogy ne pusztuljon ki minden? Mért jó az, hoyg nem lehet egy féltetős istállót fehúzni egy 100 hektáros gyep közepére? vagy facsoportokat ültetni, hogy az állatok behúzódhassanak a vihar vagy a tűző nap elől?
Miért jó az, hogy nem engednek utat építeni a beeső területekhez? Hogy szeretnék úgy feléleszteni a körnezetbarát legeltető állattartást ha a legelőhöz nem lehet az utat megépíteni, és egy nyári zápor után a gulya vagy a tanya el van vágva a külvilágtól 3-4 napig, mert az út úgy össze van vágva, hogy traktorral sem lehet bemenni?
Semmi környezettudatos nincs bene, csak egy csomó idióta szabály, ami eszköz arra, hogy bárkit xarrá büntessenek aki nem szimpatikus, aki meg barát azt meg sosem ellenőrzik, és azt csinál, amit akar...

Nincs profilkép
#646 Tomszi
2015-08-07 11:00:52

Válasz a2457 #632. hozzászólásáraEz lenne csak a vég! Már így is túl van szabályozva az egész zöldítéssel, AKG-vel meg a Natura területekkel. Nem azt mondom hogy semmi jó nincs bennük. A mezőgazdaság nem egy ipari termelési folyamat, hogy elő lehessen írni hogy ezt csak így és így lehet csinálni. Ha pl. sok az eső akkor hiába van csodás gruberod, lazítód, muszáj szántani. Szerintem az elavultabb technológiával (gondolok itt. az ekére tárcsára) is lehet jól, hatékonyan és környezetebarát módon termelni, ha ésszel csinálják. Kis területen mondjuk ki tudod várni mikor pont optimális az idő. De nagyobb területen se lehet semmit kőbe vésni. Egyik környékbeli cég belevágott a KITE sávos művelésébe, első éven a KITE csinálta meg demógéppel. Következő évre megvették gépet, de szerencséjükre nem az összes kukoricát azzal vetették, mert nem nőtt 150 centinél magasabbra, messze lemaradt a "hagyományos"-tól.

Nincs profilkép
#645 a2457
2015-08-07 10:12:46

Válasz Netparaszt #642. hozzászólásáraarról nem beszélve ha a rosz, kizsákmányoló gazdálkodás termék piacát véded, azzal gyakorlatilag azt támogatod hogy ne is akarjon senki fejleszteni vagy haladni a korral. elvileg a piaci verseny egyik velejárója a kényszer hogy a jobb technológia felé orientálja az embert.

szóval egyetértek.

Nincs profilkép
#644 a2457
2015-08-07 10:10:35

Válasz Matyi50 #639. hozzászólásárapl. az öreg rutin gazdát akit épp nem zavar hogy évről évre roszabb a kukorica, de már csak azért is erőltetni akarja mert azt szokott minden évben, és már 20-30 éve ezt csinálja :D

egy felkészült agromókus volna reprezentatív és korrekt a kérdést illetően.
azért foglalkoznék a kérdéssel-mégha csak elveb- mert más eszközzel nemigen hiszem hogy a földet tönkretevő embert mással rá lehet bírni az ésszerűségre.
értem hogy az ő tulajdona, de amikor sziket hoz fel az eke tán a felülvizsgált üzemterv meggátolná hogy ilyen marhaságot csináljon.
most ugyan az övé a föld, de valamit hátra is fog belőle hagyni, ha most tönkrevágja akkor mi marad a későbbieknek?

természetesen ez is sülhet el rosszul, nem véletlen írtam le én magam jópár buktatóját egy ilyen megoldásnak. mivel én is szembesülök vele hogy amit akarnak az nem feltétlen a legjobb megoldás.

ha meg beruházás szükséges egy idő után.. most mit mondjak, aki mezőgazdasággal foglalkozik az évente arat, kap földalapú támogatást, a kiváltságosok pedig géptámogatást.
aki meg erdővel foglalkozik naturás területen az nem kap területalapút, nem "arat" csak huszon-évente, és a java nem rendelkezik saját erődvel ezért géptámogatást se kap. aztán oda sem olcsóbb a gép mint a mezőgazdaságba. (vontatással nem lehet erdőt vágni natura 2000 es területen, csak forwarder vagy kihordó szerelvény fogadható el, az is csak ha nem pusztítjuk vele a talajt, megvan szabva milyen mély nyomot lehet hagyni)

visszatérve az aszály témára, a talajlazítás spec pont olyasmi amiben sok öreg "nem hisz", na őket valószínüleg semmi mással nem lehetne rávenni hogy kicsit haladjanak a korral. az meg hogy a nyári szárazság alatt a termőréteget elfujja a szél ugye nem érdekli. majd kihal az ürge, a kövi gazda meg szívja a fogát.

a földet nem lehet 1:1 ben magántulajdonként kezelni. mert annyi van belőle amennyi van, és a következő generációnak se lesz több. legalább abban az állapotban kell továbbadni nekik ahogy mi kaptuk.

Nincs profilkép
#643 Netparaszt
2015-08-07 10:03:42

Válasz tehenes gazda #641. hozzászólására A pénz és az ész nem mindig találkozik...

Nincs profilkép
#642 Netparaszt
2015-08-07 10:01:12

Válasz rongyos #633. hozzászólására Egy MTZ után köthető, osztráktól levedlett, olcsón vásárolt grubberrel és zöldtrágyavetővel fényéveket ugrasz a technológiában a szántásos pusztításhoz képest, nem kell ide 50 misi.
Csak tanulni kellene egy kicsit, mitől is jobb a más.
Aztán lehet piacot védeni, ha már van gazdaságos termelés.

Nincs profilkép
#641 tehenes gazda
2015-08-07 09:59:07

Válasz Netparaszt #640. hozzászólásáranálunk is van messiás az idén nem kell értékesítenie se naprát se kukit a 70 milliós gépsor meg figyel hogy ki a gyorsabb a bank vagy az integrátor.

Nincs profilkép
#640 Netparaszt
2015-08-07 09:53:06

Válasz Matyi50 #638. hozzászólására Bírom azt, aki megosztja a tudását, tapasztalatát és új technológiákat próbál.
Ami neked nagy arc, az nekem egy hiteles ember, aki folyamatosan bizonyít a szakmájában.
Sok ilyen emberre volna szükség, akkor kevesebb lenne a sírás az aszály miatt is.

A Natura meg egy kalap fekália, ahogy van. A felülvethetetlen, silányuló rétek, átalakíthatatlan, erdősíthetetlen kopárok, s úgy általában a tudományos háttér és gyakorlati tapasztalat nélküli előírások ökológiai pusztítása nehezen helyrehozható. És mindezt a természetvédelem nevében, sírnivaló. smile offtopic

Nincs profilkép
#639 Matyi50
2015-08-07 08:48:58

Válasz a2457 #632. hozzászólásáraAttól függ mit tartasz rossz hatásfokú és elavult technológiának.

Erdőben a ló pl. sosem lesz elavult..hacsak nem kell arra is automata navigációt felszerelni smile lol

Nincs profilkép
#638 Matyi50
2015-08-07 08:45:02

Válasz .Feco. #636. hozzászólásáraBirom ezt a mindenki hülye,csak én vagyok az ász hozzáállást ,meg néha azt a nagy arcot ami a hozzászólűsaidból lejön...

smile lol

Na de ha már natura...az idióta gyakorlatra kapod a plusz naturás támogatást,vagy nem? smile lol

Nincs profilkép
#637 a2457
2015-08-07 08:19:53

Válasz .Feco. #636. hozzászólásárasajnos ezzel énis tisztában vagyok,
sőt, ha elolvasod erre a hátulütőre már az eredeti hozzászólásban ki is tértem.

a natura 2000 nem kell bemutatni :) csak naturás erdőkben dolgozom.

#636 .Feco.
2015-08-07 07:51:39

Válasz a2457 #632. hozzászólásáraIsten ments, hogy bárki bele szóljon a technologiaba! Ki dönti el, hogy mi a helyes? Meg mi a korszerű? Amíg az egyetemek főiskolák a 70-es évek tankönyveiből tanitanak addig erre esély nincs... Vagy a gyakorlattól 30 éve elszakadt egyetemi dridok ugatnanak bele, vagy valamely nagy gepforgalmazo verne keresztül a saját maga álltál preferált (értsd eladando) technológiát mindenkin!

Legjobb példa hogy miert ne utasok bele valami állami idióta a gyakorlatba a natura területek művelése! Az íróasztal mögött telepedő sötétzöld "környezetvédők" annyi faxsagot kitaláltak, hogy az mar lassan teljesíthetetlen! Egyrészt butaság a környezetnek (akkor sem ontozheted meg, ha minden kopaszra ég, hiába van mellette a víz...) nem jo a gazdának (pl. Felülvetés tilalma - hiába egy gázfészek, ha papíron gyep nem vetheted oda a füvet sem...), aztan technikailag is nehezen kivitelezhetőek néha (mindig le van fotózva a kis 165-ös kasza a vad riasztó lánccal... De azt nem nagyon mutogatják hogyan lehet ilyet tenni egy 14 m-es Claas Cougat-ra, főleg ugy hogy az bírjon egy 12-15 km/h-s sebességet is...) ráadásul mindezen butaságokat ugy találtak ki, hogy a tulajdonos nem donthette el, hogy belép-e a programba... Gyakorlatilag pár tollvonással súlyosan korlátozták a TE Tulajdonod feletti rendelkezésedet! Es nem lehet ellene fellebbezni...
Az egészet persze eladják ugy, hogy "únijós előírás"! Csak erről az unió nem tud semmit...

Nincs profilkép
#635 a2457
2015-08-07 06:44:15

Válasz rongyos #633. hozzászólásáranem arról van szó hogy csak JD vel szánthass, és 50 milliós gép alatt ne legyen semmid.
hanem arról hogy fölösen ne műtrágyázz pl.
meg legyen feltörve az eketalp.

azért, hogy neked legyen jobb hosszútávon.
de látom sikeresen megragadtad a koncepciót.

Nincs profilkép
#634 4964
2015-08-07 06:21:02

Válasz rongyos #633. hozzászólásáraAz addig oké hogy a saját földjeiden ugaroltatsz de bérelt földeken mennyire éri meg?
Ott a tulajdonos is tudna ugaroltatni.

Nincs profilkép
#633 rongyos
2015-08-07 06:16:34

Válasz a2457 #632. hozzászólására"nem hagyná hogy rossz hatásfokú elavult technológiával termeljen valaki,"

smile w00tsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup
Hát ha megdobna egy 5o misivel...szívesen lecserélném én is a gépparkomat..ne is hagyja, hogy elavult technológiával..ugaroltassunk..:D
Ekkora egy baromságot!
Szerintem meg kellene egy egységes piacvédelem...ami kisöpri a sok szart...a lengyel tejet..a marokkói paprikát..a német disznót...a kínai fokhagymát...a mongol hajdinát...és elavult technológiával is lehetne tőkét termelni...

Nincs profilkép
#632 a2457
2015-08-05 23:21:34

nem szervesen tartozik ide,
de gondoltam felvetem ezt is mert érinti a témakört.

erdőt üzemtervezni kell előre.
mezőgazdasági terület esetén én spec megpróbálnám hogy üzemtervhez kötném a támogatást.

a dolog előnye volna hogy akkor lenne egy felügyeleti szerv ami nem hagyná a kizsigerelő üzemtervet.
a dolog hátránya hogy lenne egy felügyeleti szerv az ember nyakán.
megint előnye hogy technológiába is beleszólna, terület adottságtól függően nem hagyná hogy rossz hatásfokú elavult technológiával termeljen valaki,
de megint hátránya hogy tőke nélkül lehetséges hogy volna aki kiszorulna egyszerűen mert nemtudná megfinanszírozni a technológiát.

legnagyobb buktató az üzemterv ellenőrzés volna mivel hozzáértő embereknek kellene végezni. na azt állami szektorban.. hozzáértő embert bármihez is ami feltételezetten a dolga soha nem lehetett találni.

#631 *** HM ***
2015-08-05 21:50:01

Jókis király aszály ez köll a tanyára smile aikido
Felhő szétválás és elhúzás 2oldalra .....

Pozitív oldalait ennek óóóóóóóórákig tudnánk felvonultatni.....smile lol

a fő hogy nem fejlődnek az ellenfelek körbe vehemensen , nem falnak be bennünket kicsinkó kis cégecskéket...... mint már írtuk régebben smile devilsmile devilsmile devil

Nincs profilkép
#630 tehenes gazda
2015-08-05 14:44:40

Válasz Tomszi #628. hozzászólásáracsak van egy pici probléma, mi van ha az adott terményre nincs piac vagy olcsóbb másutt.ez a simán dúrjuk a földet és kész sokáig nem megy.érdekes látni hogy ahol kevésbé jók a földek ott kitartóbban jószágoznak.sajnos akinek lehetősége lenne az sem tart állatokat max.pacizik/családi példa/.meg lehet nézni ebben a bődületes melegben az ősszel fetrágyázott- majd feltört lucernaföldben a kuki bírja, mellette a műtrágya+ spec művelt kukit ideadta a szomszéd hogy etessem le/s közben szidja vetőmagost, mit adott el neki/.humusz nélküli kicsavart,agyonművelt földeken,inputra áldozva termeltetők kénye -kedvére sokan próbálnak termelni. az ilyesmire mondták valamikor kevibe MIT CSINÁLSZ LATABÁR?

#629 papa maci
2015-08-05 11:59:31

Válasz Tomszi #628. hozzászólásáraTartanánk..sőtt tartottak is itt a környéken. Egészen addig még a kupec át nem vágta a Törököt. Na jött kapufa. A szisztéma az volt frissen tejről leválasztott bocit megvették a helyi telepről..Tolták a zöldet-szénát némi abrak....Ha gond volt étolaj.(Ne szoruljon szerencsétlen)..Feldobott magára kicsit. Máris vitte a kamion.Gyorsan forgott, finom fiatal húsával eladta magát.Csak ez is el lett xarva ! Mivel a kupec kavarta keverte a dolgokat..

Nincs profilkép
#628 Tomszi
2015-08-05 11:47:50

Válasz .Feco. #617. hozzászólásáraÉn nem álltam neked, csak írtam egy hozzászólást.
Pont ezaz, hogy senki nem akar tehenet tartani, vagy alig akad valaki. Marad a szántóföldi növénytermesztés, annak a termését meg el kell adni, annak is a könnyebb ága, eladni meg a búzát-repcét-kukoricát lehet könnyen. Én nem azt mondom hogy ez a helyes, vagy hogy ez az egy út van, de a többség ezt csinálja. És pont azért jár esetleg jól az a kevés kivétel aki eltér ettől. Mondjuk ahol jók a viszonyok ott majdnem mindegy, átlagosnál jobbat ki tudsz hozni ha odafigyelsz az alap dolgokra. Szokták is mondani, ha nem felejtenek el vetni már megvan az 50 mázsa búza hektáronként.

Nincs profilkép
#627 Richard.
2015-08-05 11:41:40

Lehetősèg mindenkinek megvan a vàltoztatàsra. Aki lusta tanulni,az sajna arra is lusta,hogy a Sajàt kàràn tanuljon,hogy mit,mivel Vègez el. Esetleg csak üzemanyagot spóroljon meg,màs vassal azonos mennyiségű termènyèrt. Kevesebb munkával. Akkor màr megèrte! De a tèszre hivatkozva szomorú a dolog.îgy meg csak màsoknak ad hasznot.

#626 Radocz
2015-08-05 11:29:00

Válasz Pici #620. hozzászólására"ha lesz Sajtod akkor ugy csinálod ahogy akarod ....na ekkor döntöttem ugy hogy akkor ennyi volt ...... mindennel probálkoztam hogy felvilágositsam az öregembereket de nem lehet mert a fiatalságot lenézik "

Ezt úgy mondták anno, hogy "aki tudja csinálja, akinek köze nincs hozzá, az oktatja".

KRESZ-t oktattam "A", "B", "C", "D", "E" kategóriában, és a sorkötelesek elméleti oktatása is az én dolgom volt.

Netparaszt: Ő csinálja a gyakorlatban, a sajátját.
Van ismerősöm, aki látta a földjeit. Sőt kisparcellás kísérleteket is beállít nála.

Meg ugye játsszon a csalánban mindenki a saját nemi szervével. Ezt mondja neked minden Öreg ismerősöd.

smile cowboy

#625 .Feco.
2015-08-05 11:11:46

Válasz Matyi50 #621. hozzászólásáraki lehet forgatni a dolgokat, de fölösleges.

A régi öregek egy teljesen más világban éltek, ez a világ ma már nincs! Az akkori megfigyelések, akkori tapasztalatok az akkori világhoz voltak igazak, a mai megváltozott környezetben sajnos nem állják meg a helyüket. Ezen lehet keseregni, de fölösleges!

mint ahogy nem termeli senki a Bánkúti búzát, meg nem kézzel töri a kukoricát így a többi dolog sem igaz ma már.

Nagyapám idején azt mondták: a föld nem maradhat szántatlan! Ez akkor egy elég praktikus lépés volt, mert nem igazán tudtak a lovasvetőgéppel mulcs közé vetni. Ezen kár forogni, akkor ez igaz volt, ma például nem az! Ez egy szélsőséges példa, de jól mutatja a helyzetet! Régen az emebrek azt mondták hogy a kukorica meg a répa hoz csak pénz, a többit csak kell termelni. Mára ez egyáltalán nem igaz! Ha valaki csak kukoricát termel az egy-két év után bukni kezd! Amíg a nagyapa tanácsát hallgatja, hogy Fiam vessed a kukoricát, mert abban van pénz, egyszer majd rájár az idő és jó lesz neked egy butaság! Mint ahogy pl. az olajretekre kapásból vágnák rá sokan, hogy az egy baromság, kár vele kinlódni, míg sokan pont ebből élnek, nem is rosszul!

Kár kiforgatni, nem az öregséggel van a gond, van olyan ismerősöm aki 70 év fölött jár, és minden bemutatón ott van, mindent kipróbál, mindent értékel, mert látja, hogy a világ változik, és menni akar utána, míg van körülöttem olyan 20-as 30-as éveiben járó fiatal, aki még mindig a "lúval száncsa a fődet, mer' a traktor sok píz, nics ám az mindenkinek!"

Nagyon sok ember (és tényleg nem általánosítás, és senki ne vegye magára akire nem igaz!!!) 50-60 éves korában feladja magában a dolgokat, és megszokásszerűen csinálgat mindent, és esze ágában sincs sem tanulni, sem tájékozódni.. Jellemzően ezek az emberek a elsők, akik azt is kijelentik, hogy én már leéltem X évet, nekem senki ne mondja meg, hogy hogyan működik a világ!

#624 fexco
2015-08-05 10:53:36

Válasz Pintér Zoltán #619. hozzászólására:amit én láttam:ÉGETT A NAPMELEGÉTŐL A KOPÁR SZIK SARJA,MUTÁNS SZÖCSKÉK EZREI UGRÁLNAK RAJTA....NINCS1ÁRVA FŰSZÁL A TORS KÖZT KELŐBEN,CSAK KAKTUSZOK EVOLUCIOI KEZDŐDŐBEN.....

#623 papa maci
2015-08-05 10:49:34

Szerintem ezen kár vitatkozni..Mindenki a saját bőrén tanul, vagy a másik butaságán esetleg pozitív eredményein. A jó gazda együtt él a földel és alkalmazkodik hozzá. A természet soha nem alkalmazkodik az emberhez..azaz felül írja a kontárkodásainkat. Ha a körülmények úgy kívánják bizony el kel rugaszkodni a több évtizedes hagyományoktól. Ez a létfenntartás titka. Nehéz az alkalmazkodás...Volt ki lazítózott+vaderral meghúzta..(foghagyma szagú elsőosztályú talaját). Napokig nézegetve megszántotta. Mikor kérdezték ez mire volt jó..nézett és ész szerű választ nem tudott adni ..Csak annyit TSZ-ben is így volt!smile whistling Szántottunk. Igen is teret kell hagyni a fiatalabb generációnak..Még akkor is ha némileg eltér a földművelési koncepciója. Nem feltétlenül jó, a régi megszokott. De nem feltétlenül rossz az új körülményekhez igazodó szisztéma sem. (Gondolat)

#622 Gabesz2
2015-08-05 10:22:24

Válasz fexco #612. hozzászólásáraEgy ilyen kikopott, kiégett legelőnél jön majd az MVH és azt mondja túl van legeltetve és jönnek a szankciók!!

Hogy állapítják meg, hogy kiégett és nem túl legeltetett?
Nekem is van legelőm és abba se igen van fű...

Nincs profilkép
#621 Matyi50
2015-08-05 09:56:57

Válasz .Feco. #617. hozzászólásáraIgen! A hagyományt a tisztességet, becsületet és a tiszteletet,emberi értékeket,megfigyeléseket,tapasztalatot felváltotta a kapzsi önelégült majomkodás is egyben a technikai fejlődéssel.
Sok elméletbeni új dolgot még mindig megcáfol a régi jól bevált gyakorlat.

Sokan .... nézik itt az öregeket,de egyszer ők is öregek lesznek,ezt elfelejtik.smile sweatdrop

Moderátor által módosítva: 2015-08-05 13:03:29

#620 Pici
2015-08-05 09:28:41

Válasz .Feco. #617. hozzászólásáraA nagypapa véleméynéről írnám le tapasztalatomat hogy én mint ex fiatal gazdajelölt szerettem volna a Netparaszt technologia felé elmenni vagy kezdeni arrafelé valamit mivel mindenem rendelkezésre áll de mivel még a faterom a régi 20 évvel ezelötti életét éli most is és mikor ezt modntam neki meg mesélek a dolgokrol amiröl a forumon szo van erre azt mondja mindig hogy ha lesz Sajtod akkor ugy csinálod ahogy akarod ....na ekkor döntöttem ugy hogy akkor ennyi volt ...... mindennel probálkoztam hogy felvilágositsam az öregembereket de nem lehet mert a fiatalságot lenézik ....hiába mutattam meg nekik hogy ez ezért volt jo az meg azért mert én ezt igy csináltam, nem mindenre az volt a válasz hogy ö is igy csinálta ezt régen meg a tszbe és akkor is jo volt ...csak ráhagyni birja az ember smile nonono

#619 Pintér Zoltán
2015-08-05 09:19:44

Szóval már nem igaz az Arany János vers sem : "Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben."smile hammer

Nincs profilkép
#618 a2457
2015-08-05 02:48:51

az kicsit mondjuk erős hogy a hagyományokra nem lehet már építeni, de kétségtelen hogy az elmúlt évek újításaiból szükséges meríteni, mert a korral haladni kell.
nem minden rossz ami régen jó volt,
de ami nem állja meg a helyét már azt ki kell valamivel váltani.

#617 .Feco.
2015-08-05 00:08:03

Válasz Tomszi #616. hozzászólásáraMost mondjuk ezt a hozzászólást nem feltétlen ertem... Kb. 30 sorral lejjebb panaszkodott valaki, hogy xar a kukorica, minden évben. Erre néhányan felvetettuk, hogy esetleg mást kellene termelni, mint kukoricát.
Ekkor a druszam nekem állt, hogy sárga répát nem adhat a tehennek, igy leírtam hogy szerintem mi el kellene tehenet etetni... Értetek most nekem állsz, hogy nem tarthat mindenki tehenet????

Könyörgöm kicsit gondolkodjon mar el mindenki maga is! Bármikor ossze lehet állítani egy 5-10 növényből álló vetesszerkezetet, akar tartunk állatot, akar nem! Csak kicsit el kell vonatkoztatni a megszokott dolgoktól! A világ rohadt sokat valtozott az elmúlt 15 évben, es csak mi magyarok vagyunk ilyen hülyék, hogy nem veszünk tudomást rola! A régi hiedelmek meg a nagypapa véleménye akkor volt igaz, ma mar nem jo! Változtatni kell, mégpedig mindenkinek magának! Senkinek nem fog odaállni az állam, es a kezébe adni egy füzetet, hogy tessék kisfiam igy csináld es akkor .... gazdag leszel! Meg ha az állam akarna is tenni bármit, akkor se mondana meg senkinek semmit (hála a jo istennek!), de szemlátomást eppen .... a vidék boldogulasaba! Aki maga keresi a megoldást annak van esélye találni, aki nem keresi az egyhelyben topog tovabb, mint azt tette az elmult 15-25 évben!

Moderátor által módosítva: 2015-08-05 13:02:34

Nincs profilkép
#616 Tomszi
2015-08-04 23:29:36

Válasz .Feco. #607. hozzászólásáraOtt kezdődik a baj hogy ehhez állatot kéne tartani, méghozzá szarvasmarhát. És itt meg is bukott a mutatvány. Mit akar termelni szinte minden maszek (tisztelet a kivételnek)? Kukorica-repce-búza, esetleg napraforgó, vagy most az AKG/zöldítés miatt szója, de az is csak azért mert plusz pénz jár érte. Végülis sokkal egyszerűbb és jövedelmezőbb is egymagával vagy a gyerekkel esetleg idényben egy kisegítővel megművelni 100-150, 200 hektárt, korszerű, nagy traktorokat, gépeket, kombájnt meg terepjárót lehet venni.
Vannak egy-ketten akik tehéntartásra adták a fejüket, de elenyésző, lehet hogy vannak vidékek ahol többen vannak. Aki tart állatot is nagyban, embereket foglalkoztat, adót fizet stb. annak meg nehezítsük meg az életét, hosszú távon fojtsuk meg, ez a hivatalos programja jelenlegi pártunk és kormányunknak.

Nincs profilkép
#615 Netparaszt
2015-08-04 23:04:27

Válasz fexco #609. hozzászólására Biztos megfelelő minőséget állítasz elő sok munkával és befektetéssel.
Én a minimális befektetés és jó minőség párosát igyekszem megtalálni, s látom, hogy vannak állattartók, akik már sikeresen művelik ezt a műfajt.
A szteroidos hiedelmedet meg hagyjuk már, ez nem CAFO, a grass fed beef minőség nem engedi meg hozamfokozó vagy akár antibiotikum használatát sem.
Ez egy más világ.

#614 Pityu73
2015-08-04 22:18:31

Válasz fexco #612. hozzászólásáraAkkor ott még nincs ok panaszra...

Nálunk a szöcskék már vagy 3 hete éhen döglöttek...

Nincs profilkép
#613 a2457
2015-08-04 22:09:00

Válasz tehenes gazda #605. hozzászólásáranemmegy örökké, de most még ennyit megtehet. értem én ennek is a logikáját, és azt látom hogy máshogyan nem is lehet lassan előrejutni, maximum vegetálni.

normális ésszel is át lehet gondolni egy bolond világot, de kétségtelen hogy sokra nem fogok vele jutni mert nincsen a kezemben semmiféle hatalom amivel ésszerűségre lehetne bírni másokat.
akiknek meg van maguk is bolondok, máshogy nem jutottak volna ilyen hatalomhoz.

#612 fexco
2015-08-04 21:57:39

Válasz Bán Zsolt #606. hozzászólásáravasárnap voltam bugacon,meg kkmajsán,a legelőkből már csak ilyen kaktusz kezdeményezések vannak,szúrós,bökös gazok,+SZÖCSKE INVÁZIÓ!!!megtámadtak a szöcskék!!!!voltak 3-4centisek is már!!!smile thumbdownsmile thumbdown

#611 fexco
2015-08-04 21:50:41

Válasz Bán Zsolt #606. hozzászólásáraszerintem eddig a 607.hozzászólás a legjobb,ebbe benne van minden elejétől végéig,DE LEGELŐN NEM LEHET HIZLALNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!néda nemérti.....smile hammersmile hammersmile hammer

#610 fexco
2015-08-04 21:41:16

Válasz .Feco. #607. hozzászólásáravégiolvastam,teljesen igazat aadok!valamikor nálunk is igy jön ki a vetforgó,és kb ezek a termésmennyiségek is jönnek ki.viszont:pl.a cgf egy ....jó cucc,csak már nem nyomjuk,mert akkora az ára,hogy hihetetlen,a másik része,sajnos csak nedves verzióhoz tudnánk hozzájutni minimum 24tonna,ez nekünk nem fogyna el egy hét alatt.....szóval:::igazat adok végül is neked,csak ezt az egészet .... nehéz kivitelezni,sőt így még szerintem a bikáknak is sokkaljobb lenne!

Moderátor által módosítva: 2015-08-05 13:01:11

#609 fexco
2015-08-04 21:33:05

Válasz Netparaszt #608. hozzászólásárapersze,,,,tele nyomják őket szteroiddal!!!ezt nem kéne tanulni-tanulni.na kisbarátom ez az ócska hús!!!!!ha énhozzám idejön 1görög vevő,kihangsúlyozom:VEVŐ,akinek 24étterme van görögbe,és atzmondja,prémium minőséget keres,nálam meg is van,megy a bót,visszatérő vevő.na a kkor beszélj1kicsit erről!!!!!!

Nincs profilkép
#608 Netparaszt
2015-08-04 21:20:49

Válasz Bán Zsolt #606. hozzászólására 700-750 kg leadási súlyt el tudják érni 24 hónap alatt legeltetéssel Észak Dakotában, ahol olyasmi a klíma, mint nálunk.
Szeretném meghonosítani az ottani módszereket, mert kivitelezhető és jobb minőséget biztosít.
Tanulás, tanulás...

#607 .Feco.
2015-08-04 21:20:34

Válasz fexco #604. hozzászólásáraElőször is nem mondta senki, hogy ezek NEM szereplehetnek benne, csupán azt írtuk hogy nem CSAK ezekkel lehet. had bontsam a válaszom két részre:

kukorica mint abrak-takarmány helyettesíthető (részben vagy telejsen):kalászosok magjai, mint árpa, búza, tritikálé, zab, rozs, egyéb szemestermény mint köles, fénymag, szemescirok, melléktermékek mint CGF, törköly, gumósok mint burgonya, csicsóka, takarmányrépa
kukorica mint tömegtakarmány helyettesíthető: silócirok, silózot gabona, őszi-és tavasz takarménykeverékek, keveréksilókukorica (borsós- szójás silókukorica) csalamádé, szecskézott napraforgó, stb.

de hogy ne rébuszokba beszéljünk, hanem konkrétan javasoljak valamit: a probléma sosem a kukorica termesztéssel alapból van, hanem abból, hogy a gazdák többsége SEMMI MÁST NEM TERMEL, csak kukoricát! Ez nyílván fenntarthatatlan mind talaj, mind tápanyag, mind betegségek, mind kártevők, mind víz oldaláról! Ha valaki maga nem tud kiokoskodni egészséges vetésszerkezetet akkor vissza kell térni a régi iskolapéldákhoz, mint pl. a norfolki négyes! Azon a területen ahol a monokultúrás termesztés átlag 7 tonnás kukoricát eredményezne ott a norfolki vetésforgó, ahol minden növény a számára legkedvezőbb elővetemény után következik kb. az alábbiak szerint néz ki és kb. a következő hozamokat hozza: 1, őszi takarménykeverék (vöröshere tavaszi felülvetéssel) 40-50 tonna tömegtakarmény/ha. 2. vöröshere vetés évében kb. 10 tonna szálastakarmány/ha, vetést követő évben kb. 15 tonna szálastakarmány/ha, Augusztusban kiszántva, és a 3. növény vetése: Őszi árpa kb. 7-8 tonna/ha (csak megjegyzem hogy az árpa kedvező elővetemény és jó technológia mellett ettől jelentősen többet is tud!, 4. szemeskukorica, árpa után istállótrágyázva kb. 10-12 to/ha.
Mielőtt valaki letámadna a magas hozam nem csalás és nem ámítás! egy augusztusban kiszéntott here után akár 10 tonnát meghaladó kalászos is megtermelhető, míg a kukorica magas hozama sem véletlen: ne felejtsük el, hogy az árpa vízfelvétele megáll május legelején, így az árpa és a kukorca évében lehullott csapadékot is a kukorica fogja hasznosítani, ez akár 1000 mm-t meghaladó csapadék is lehet!

#606 Bán Zsolt
2015-08-04 16:32:41

Válasz Netparaszt #599. hozzászólásáraCsak a legelőn 4év mire eléri a súlyt itt meg ha 24hónapra nincs kész akkor tehén ár.

Nincs profilkép
#605 tehenes gazda
2015-08-04 15:56:00

Válasz a2457 #602. hozzászólásáraaz a hibád barátom hogy normális ésszel próbálod áttekinteni egy bolond világ működését.persze igazad van csak ők a rövidtávon elérhető haszonért BÁRMIT beáldoznak-tönkretesznek majd továbblépnek.nem megy ez örökké nyilvánvaló ,semmiféle lojalitást felelősségézetet nem várhatunk ettől a rétegtől.egy ismerősöm- ONEDIN csecsén nevelkedett-jelzőt használ.

#604 fexco
2015-08-04 15:24:29

Válasz .Feco. #592. hozzászólásáraelőző hozzászólásomra TE is válazsolj!!!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Egységes agrárstratégia: összefogtak a V4+ országok agrárkamarái
Egységes agrárstratégia: összefogtak a V4+ országok agrárkamarái
Elkötelezték magukat a rendszeres konzultáció és információcsere mellett.
Jobban védik a termelőket 2025-től – Ezek az új előírások!
Jobban védik a termelőket 2025-től – Ezek az új előírások!
Az új szabályok betartását a Nébih ellenőrzi.
Vogel & Noot Permanit MS1020-3 fejes v.f. eke
Vogel & Noot Permanit MS1020-3 fejes...

1.490.000 Ft

Legelő fűmagkeverék 5 összetevővel,  fémzárolt eladó,  akár postai szállítással is
Legelő fűmagkeverék 5 összetevővel,...

1.300 Ft

Zetor 3340 traktor
Zetor 3340 traktor

5.200.000 Ft

ÁRON ALUL ELADÓ TANYA! 356.594 m² tiszta és biztonságos,  nagyméretű saját tóval
ÁRON ALUL ELADÓ TANYA! 356.594 m² tiszta...

68.150.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]