Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Földeladás új
- Landini traktorok új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Kukorica vetőmagok új
Cikkajánló
Hirdetés
859 hozzászólás
es raadasul mindig este fujom,meg meg egy profi kijuttatom is van ra.
tutti frutti ,en is hasznallom mar 3 eve ,de konkret termesnovekedest es szemmel latthato szebb allomanyt nem vettem eszre,valaki irja meg,hogy szemmel lathotoan kulombsegett vett-e mar eszre rajta valamit.
Üdv Mindenkinek. Tudja-e valaki, hogy a 12V feszültséget bírják-e a baktériumtrágyák? Azért kérdezem, mert egy autó ac pumpájával szeretném kijuttatni, és ugye ott a szivattyú forgórésze a benzinben forog, hogy hűtse. Nemtudom hogy a bacik bírják-e a feszültséget, mert ha nem, és kiszórom őket dögölve elég feszült leszek.
Köszi előre is
Moderálási elveink miatt törölve.
Mf-es (3146)
2013-03-29 20:09:10
Válasz #705. hozzászólásra
Itt nem akarom,privátba,ha gondolod.
Válasz #703. hozzászólásra
Egyébként mibe lehet szaporítani
Válasz #703. hozzászólásra
Én nem mondtam,hogy nem normális aki baci szór.
Még én nem próbáltam nem tudom milyen hatása van a földre. De beszéltem már olyannal aki használta. Csak vannak kérdések amikre nem tudom a választ. De ki próbálom én is,hogy legyen saját tapasztalatom
Válasz #702. hozzászólásra
Ez olyan felfogás,hogy próbára veszel egy malacot,az fosásba elpusztul.Utánna az a szemléleted,mindenki nemnormális,aki disznót tart.Szaporízsd a bacit,utánna filléres cucc,és szórjad télen nyáron.
Válasz #699. hozzászólásra
én is így gondolom,próbálták már itt sokan a környéken de már kiment a divatból,én még nem próbáltam de lehet kipróbálom veszek egy kannával az nem nagy veszteség
Válasz #698. hozzászólásra
akkor kevés de ha kiszórok mondjuk 1 hekire 10 lityi bacit akkor az már elég. hihetetlennek tűnik,hogy 1 hektár földbe kevesebb baci lenne mint 10 liter trágyában, vagy legalábbis annyi hiányozna belőle vagy annak a szaporulata
Válasz #691. hozzászólásra
Mi a faiskolában használunk Amalgerolt.Mondjuk az a kultúra elbírja(kitermeli) a hektáronkénti 20-25 litert. Ettől a mennyiségtől a kötött fekete réti föld őszre úgy folyik mint a homok.Nagyon jó dolgozni vele.
De öntözve és mozgatva van folyamatosan így optimálisak a körülmények.
Válasz #688. hozzászólásra
Ne szaporodik fel mert nem fizettél érte. Nem kell minde marketinges dumát bevenni. Nálunk a helyi TSZ nagyban nyomta 3 éven keresztül. Nékem is ajánlották, de én az árában inkáb karbamidból tettem többet. Valahogyan az én eredményeim mindig jobbak voltak. Azóta rájöttek ök is hogy jobban megéri azért a pénzé mütrágyát venni.
Válasz #693. hozzászólásra
Ami a földbe van,az szaporodik,csak kevés a számuk.Ezért kell pótolni.
Válasz #694. hozzászólásra
Elméletileg nem,de majd a kísérletem megmutatja.Nitrosolba teszek bacit.
Válasz #692. hozzászólásra
Nem sül az oda,én kísérletezek .
Válasz #693. hozzászólásra
Hogy érzsd.Van aki 1 mázsa nitrogénnel termel,van aki 5-el.És miért?
bacival együtt lehet kijuttatni vízben oldható műtrágyát,pl Ferticare™ 8-42-14 Szuper starter,vagy kinyírja ha egy tartályból van kijuttatva?
Válasz #689. hozzászólásra
Azt értem,hogyha nincs kaja meg nedvesség,meg megfelelő talajművelés akkor csökken a számuk. De ha minden adott akkor miért nem szaporodnak vissza miért kell külsö segítség ami csak pár liter anyagban van,és az miért tud szaporodni ami meg már a földbe van az miért nem
Válasz #691. hozzászólásra
Huszonhektáros gazda mindent én csinálok neki.Precízen
gazdálkodik csak mivel nincsenek eszközei nem akkor
csinálja a műveleteket mikor kell hanem mikor odaérek.
Meg van neki a kijuttató egység és mindenre felszerelteti
már egy kicsit uncsi.Tarló hántáskor a tárcsán van a cucc
de szegény bacik 40 fokba oda sülnek a földhöz.Lehet jó
az anyag csak optimális időbe kell kijuttatni.
Válasz #690. hozzászólásra
Nekem ezek csináltak talajvizsgálatot,kérdeztem a szakit,mi a véleménye a bacikról.Azt mondta,egy ember csinált kísérletet,a több éve bacizott talaja,sokkal művelhetőbb lett.Igazi kötött talaj volt.Szóval,te lehet nem látsz rajta semmit,de a tulaj,tapasztalhat valamit.
Válasz #689. hozzászólásra
Itt nálunk egy gazda használ baktérium trágyát
én szoktam neki kijuttatni,de semmi látszatja sincs.
Pedig 7-8 éve szórja rendszeresen.
Válasz #688. hozzászólásra
A bacik száma csökken a nem megfelelő talajműveléssel,meg kaja hiány miatt,ha nincs visszadolgozva a szármaradvány,meg a kemikáliák pusztítják.Meg olyan a baci,mint a műtrágya.Minél több van a talajba,annál több nitrogént köt le.
Én csak azt nem értem,hogy ami a földben van baci(mert gondolom van benne) az miért nem tud felszaporodni arra a szintre, hogy el tudja bontani a szármaradványt és meg tudja kötni a nitrogént a levegőből. Miért csak az tud felszaporodni amit ki kell szórni?
Ezért írtam, hogy intenzív növénytermesztés.
Sajna attól még a bevétel a meghatározó, bármit is gondolunk.Mert abból éltek.
De azzal amit leírtál alapjaiban egyetértek.
Zs.
Válasz #685. hozzászólásra
Igen,kell a műtrágya.De hány ezer éve van mezőgazdasági termelés,és hány évtizede gyártják a műkakit?A természet maga is működik,csak az emberiség telhetetlensége miatt fokozzák a termésátlagokat,és kell a műtrágya hozzá.
Sziasztok!
N: Igen köti a légkör N-tartalmát , de a műtrágyáét is, és az sem mindegy mennyi abból a veszteség.
P: P műtrágyából is van veszteséged, amikor kijuttatod, különböző kémiai kötésekbe kerül a talaj PH-tól függően.Ennek egy része nem felvehető a növénynek.(Fe,Al,Ca-foszfátok)
A baci ezt a P is mobilizálja, felvehetővé teszi, a mezo-mikro elemek is felszabadulnak.
K: Ahogy az előttem szóló leírta, ha leviszed, nem jut vissza a körforgásba, és nem mindegy milyen gyorsan bomlik le hiszen a tápanyag bele van "zárva". A K a sejtnedvben van és a sejtfal zárja.
Nem mindegy mi telel át rajta.Nem mindegy, hogy a cellulóz bontása után keletkező cukrok mikor és mit táplálnak.
De nem csodaszer, kell a műtrágya és vagy szerves-trágya, az intenzív növénytermesztéshez.
És kell az adott terület,éghajlat, talajhoz való komplett és megfelelő növénytermesztés technológia.
Mert attól termelsz majd jól..., persze az összetevői is fontosak.
Szerintem.
Válasz #683. hozzászólásra
De melyik részét nem hiszed?Maga a baci létezését,vagy a működését??
Válasz #682. hozzászólásra
Én max a templomba.........ha járok.............
Válasz #680. hozzászólásra
És melyik részét hiszed,vagy nem hiszed??
Válasz #679. hozzászólásra
Igen a lényeg az, hogy a földön(ben) maradjon.
Tegnap megmondták a tutit a bacikról !!
".......Hinni kell benne !!!!........"
Válasz #678. hozzászólásra
A nem bedolgozást,azt úgy értem,hogy lebálázod róla,elégeted,és szerves trágya formájában se viszed vissza.
Válasz #677. hozzászólásra
Persze, most akkor azért szórjuk a bacit, hogy feltáródjon a kálium?
Mert anélkül nem táródna fel talán??
Minden tápanyag feltáródik a szármaradványból akár használunk baktériumot akár nem, csak a baktérium felgyorsíthatja ezt a feltáródást, de ha nem lenne baci akkor sem veszne el semmilyen tápanyag.
Az a P,K ami a elhalt növény szöveteiben van nagyobb molekulákba beépülve abból a lebomlás eredményeként nem keletkezhet másmilyen elem csak P,és K és keletkezik is. Előbb utóbb minden szármaradvány elbomlik olyan nincs hogy megmarad, és utána felvehető formába kerül minden tápanyag. Anyag nem vész el!
Ez akkor is így van ha nincs bedolgozva a szármaradvány, csak később következik be a feltáródás.
Válasz #676. hozzászólásra
A K az a szármaradvány.Helyesen visszadolgozva,bacikkal felvehető formára alakítva.
Válasz #674. hozzászólásra
Ezek szerint ön eléggé benne van a dologban, ha így reagált. Leírhatná, hogy konkrétan mit lát máshogy, szerintem sokakat érdekelne. Többek között engem. Az egyik dolog ami nekem nem teljesen világos az az, miszerint a baktériumtrágya alkalmazásával csökkenthető a műtrágya felhasználás. A N az OK, megköt valamennyit a légkörből, ebbe ne is menjünk jobban bele. Ami zavar az az, hogy a P és K felhasználást hogyan csökkenti ez a dolog. Az hogy jobban feltáródik a hatóanyag a földben, és többet tud felvenni a növény, az egyben azt is jelenti, hogy csökken a talaj tápanyagkészlete. Tehát ha fenn akarjuk tartani a tápanyagszintet, akkor nemhogy kevesebb, hanem inkább több PK műtrágya kellene. Persze a termésszint nő, és így gyakorlatilag megéri a dolog, de ezt így ebben a formában még nem írta le senki, és úgy gondolom ha ez a gondolatmenet helyes, akkor így kerek a történetnek ez a része.
Üdv Mindenkinek. Tudja-e valaki, hogy a 12V feszültséget bírják-e a baktériumtrágyák? Azért kérdezem, mert egy autó ac pumpájával szeretném kijuttatni, és ugye ott a szivattyú forgórésze a benzinben forog, hogy hűtse. Nemtudom hogy a bacik bírják-e a feszültséget, mert ha nem, és kiszórom őket dögölve elég feszült leszek.
Köszi előre is
Válasz #665. hozzászólásra
én nem tudom hogy ez a hsz. egy bemásolt cikk vagy az Ön véleménye de tényeknek és a szakmaiságnak még csak látszatát sem karcolgatja, vagy nagyon felszínesek az ismeretek és akkor talán nem kellene ilyen "mélyre" menni, vagy akitől olvasta hallotta az volt kevés a témához
Válasz #671. hozzászólásra
Szept végén vágtam- tárcsáztam, nov közepén szántottam.
Válasz #671. hozzászólásra
Bírják a hideget,én lefagyasztottam őket,utánna felengedés után néztem mikroszkóp alatt.Kutya bajuk nem volt.
Válasz #670. hozzászólásra
Hiszek neked, de mennyi idő tellett el a szántásig???
Én lefújtam betárcsáztam rögtön a vegyszerező után majd párnap múlva le is szántottam. Volt közben egykét fagyosabb nap viszont kijuttatás után még egy-másfél hónapig esős nedves fagy mentes idő volt, bízom benne dolgoztak a tsávók alatta hehe
Válasz #668. hozzászólásra
Üdv!!
3 m-es kuk szárat tárcsázással egy menetben leszórtam, őszi szántásra csak annyi volt ami a föld tetején volt.
Nem vagyok dealer ezért nem írom a gyártmányt, szerintem bármelyik ismert gyártóé jó.Én már teljes területen használom.
Válasz #666. hozzászólásra
Trifender
Válasz #665. hozzászólásra
Én egy 8hektáros táblán indítottam el saját kísérletet hosszútávon és még egy mocsok vörösnyirok táblán fogok másik helyen is.
Lényege lesz, hogy minden ősszel szármaradványra megy ki a boctofil cell szárbontó, tavasszal növény alá pedig a bactofil baktériumtárgya.
Ezt most éveken keresztül fogom csinálni kukorica napraforgó kukorica szója kukorica szója.....kb így lesz a vetésforgó rajtuk.
KÍváncsi vagyok, nekem a szárbontás lenne a célom illetve ennek meggyorsítása, hogy ne szántsak fel 3éves egybenlévő górét alulról.
Van valakinek tapasztalata a baci trágyáról napraforgóban? Milyen fajta,mennyi l./ha,és kb. mi a hektár költsége?Én tavasszal gondoltam vetés előtt kifújni és bedolgozni,de csak ha van értelme,mert én még nem használtam.
Van valamilyen baktériumos vagy egyéb talajba bedolgozós szer, amivel lehetne csökkenteni a fuzáriumos fertőzéseket és még nem is olyan drága?
Baktériumtrágya:
bizonyíték vagy
ígéret?
Előbb-utóbb minden
kőolaj elfogy, minden foszforbánya kiürül,
vagy a bányászat gazdaságtalanná válik.
A talajra, mint élőközösségre alapozott technológiáké a jövő. A baktériumtartalmú készítményekre különösen ott
lehet szükség, ahol a talajszerkezet nem
ideális. Balgaság azt feltételezni, hogy egy
jó szerkezetű csernozjom életében sokat
számítana az a „cseppnyi” baktérium, amit
kijuttatunk. A reklámszövegek eltúlozzák
a valós hatást, amikor több száz kilónyi
pluszban feltáródó nitrogént tulajdoní-
tanak egy-egy ilyen csodaszernek.
Ellenben talajszerkezet-javító hatásuk
figyelemreméltó: serkentik a talajéletet, könnyebb lesz a művelhetőség is. A
talajbiológiai készítményeknek van jövője,
bár meglehetősen nehéz ebbe a sűrűn
„lakott” élőközösségbe kívülről egy olyan
profi „idegenlégiót” bejuttatni, amelyiknek
meg is látszik a hatása. Évek hosszú sora
kell ahhoz, hogy az „idegenlégiósok”
felszaporodjanak egy talajban, és mérhető
eredményt produkáljanak. De eljön még az
idő, amikor tisztán talajművelési móddal
és a talaj élővilágának „populációszabá-
lyozásával” érünk el kiváló terméseredményeket.
Gönczi Krisztina
HaszonAgrár
Válasz #663. hozzászólásra
C vitamint is mindenre ajánlják .
Válasz #662. hozzászólásra
Olyan nincs,hogy mindenre jó.Mi volna,ha a patikába csak egyfajta gyógyszer volna,és az mindenre jó lenne.
EM-BIO -ról mit tudtok, érdemes gabonáknál alkalmazni ?
Válasz #659. hozzászólásra
Ha nem volt erős napsütés akkor kutya baja így olvastam, a "profik" éjszaka csinálják