Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.69 FtUSD396.2 FtCHF437.45 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Gladadalen #4666. hozzászólásáraArra felé nincs érzékeny gyep fedvény?
Itt ha egy ilyen gyepet feltörnék súlyos büntetés elé néznék persze ha engedély nélkül tenném ,de engedélyt nem nagyon adnak.
Válasz Gladadalen #4666. hozzászólásáraSzia!
Júni 9.-szept 15. a fagymentes idő?
Virágzástól szüretig~100 meleg napra van szüksége.
Valami másban gondolkodj!
Sziasztok! Tanácsot kérnék bodza ültetvény kezdéshez. Svédországban, 1.5 ha-on vegyes gazdálkodásban akarunk bodzát termeszteni, szabadtéri baromfi és sertéssel kombinálva. A sorok között legelő, amin az állatok intenzív legeltetéssel mozognak.
A cél saját alapanyag feldolgozás, helyi értékesítés.
Hol és hogyan kezdjem a bodzával? Vad vagy nemesített faj? (Itt jún 9 és Szept 15 a fagymentes idő, vad bodza most érett be)
Milyen talaj előkészítést javasoltok? (Agyagos, kompakt a talajunk, ami legelő már 30 éve)
Válasz csonka.laci87 #4664. hozzászólásáraCsak van egy nagy különbség. A szőlőnél egy kívánatos cél az erjedés ami megindul abban a pillanatban, hogy a gépbe ér. A bodzánál ugyanez hideglelést okoz az összes vevőnek.
Válasz ND #4663. hozzászólásáraNem azt mondom, hogy ez most rögtön opció lesz, pláne, hogy egyelőre 1db ilyen gép van az országban. A későbbiekben meg majd az új telepítéseket már úgy kell kialakítani, hogy alkalmasak legyenek a gépi szedésre, bodzát amúgy sem érdemes 30 évig tartani, termőre fordulástól számítva 10 év amíg jó kondícióban tartható, utána épül le. 15-20 éves ültetvényeket már érdemes kivágni és újra telepíteni. Ha belegondolsz a 2000-es évek elején az országban megjelenő szőlő kombájnokra is ferde szemmel nézett mindenki, ott is megvoltak a kezdeti nehézségek, a gépkezelők sem tapasztalták még ki mit és hogyan érdemes rázatni, stb. Ma meg ott tartunk, hogy a szőlőszüret már elképzelhetetlen lebnne gépi szedés nélkül. Én úgy gondolom a bodzánál sem lesz ez másképpen, főleg, hogy az emberhiány és az elszabadult élőmunka költség évről évre nagyobb gondot fog okozni. Mert nem fog ez a 400 Ft-os bodza ár örökké tartani, kelleni fog az olcsóbb és gyorsabb megoldás a betakarításra.
Válasz csonka.laci87 #4662. hozzászólásáraBennem azért vet fel kérdéseket.
Elég sokat szórt, meg fürtöket dobált el a tetején
Öregebb fával mit csinál?
Szár nélkül szedi, annak a súlya veszteség ha uannyiért veszik mint a szárast
Mit csinálsz a leves, összetört, szemetes végeredménnyel? Tartály kocsival megy a feldolgozóba?
Kezelés, hűtés nélkül pár óra múlva már forr.
A 4-ik Pellenc 8490, 2450üó, Selektív Process 2 gépről van szó. Facen van videó róla munka közben, ahogy bodzát szednek vele, egész szépen dolgozik, sajnos azt akkor hiába linkelem neked.
Válasz medikus #4659. hozzászólásáraA gépi szedés, sikerült megnézni a videót a linken?
Pellenznek már van olyan szüretelő kombájnja ami alkalmas a bodza és a csipkebogyó szedésére is. Egyelőre 1db van az országban, de előbb utóbb elterjed majd ez is, ahogy tizenéve a szőlő kombájnolás.
Válasz máris szomszéd #4654. hozzászólásáraMondhatjuk, hogy a szerencsés véletlenek összjátékának köszönhető most ez a kimagaslóan jó ár. Egyrészt kb. idén kb. csak a bodza van ami minőségben hozott a gyümölcsök közül (szilvák elfagytak, meggy is kevés volt, és minőség sem volt túl jó a sok eső miatt), lengyeleknél befuccsolt a cékla project és elfagytak a fekete szedrek is, ami szintén a színanyag miatt lenne a fontos. A másik tényező pedig bármilyen furcsa a mostani koronavírus hisztéria. A bodzának bizonyítottan van gyógyhatása, pl. felső léguti megbetegedésekre is kifejezetten ajánlják a bodza teát, stb. Így minden bizonnyal az emberek a vírustól való rettegés miatt sokkal több vitamint és egyéb készítményt vásárolnak amiről úgy vélik segíti őket a vírus elleni védekezésben. Így most azok cégek is bodzakészítményt vásárolnának a piacon akiket eddig nem érdekelt, illetve nagyobb mennyiséget vennének azok akik eddig is vették. Most kivételesen a piac, a kereslet-kínálat törvénye kedvezett a termelőknek is.
Válasz Gox #4643. hozzászólásáraJó ötlet. Én a szedők csoportvezetőjével előre leegyeztettem a szemétgyűjtést mert minden évben rengeteg hulladékot dobáltak el a munkások. Az elszámolás a szemétszedés után következett
Ki milyen munkálatokat végez a bodzában ősszel a jövő évre való felkészülés érdekében?
Én a sorok között mélylazítást tervezek, majd lemosó permetezést és szerves trágyázást, madárodu karbantartást és teszek ki "T" fákat is a ragadozó madaraknak.
Ki milyen őszi lemosó permetezést szokott alkalmazni? Bióra őszi lemosó permetezési javaslat, ami bevált?
Válasz avm #4641. hozzászólásáraKöszönöm de felénk ez sem jó . Volt kerítésem de fel kellett szednem. Egy éjjel 50 m-t loptak el.
De alakul a fórum, mert ez már megvalósítható megoldás.
Örülök.
Én azért próbálok legális utat keresni. Van rá majd egy évem. Első lépésként beszélek a helyi rendőrökkel.
Van valami megoldás mert régen a helyi mezőőr szolgálat vezetőjének sikerült ez. De sajnos már nem tudok vele beszélni.
Lenni kell megoldásnak.
Válasz kompérka #4634. hozzászólásáraNézd, attól ha negszünne a vadbodza felvásárlás még megmaradna helyi felvásárló, akinek a gazdák és a tolvajok ugyanúgy Számla nélkül adják a bodzát. Szóval az a gazda Ne panaszkodj on a lopás miatt(nem rád értem) aki Számla nélkül adja a bodzát és élteti az áfa gyáros felvásárlót.
Válasz kompérka #4634. hozzászólására Egyszerű lenne ha akarnák!!De a sárgalábú indiánnak is élni kell!Származási papír,mint a szőlőre!Ha nincs,mert nincs bodzád,akkor ammen!Érted?
Óriási problémának látom a lopást. Idén az ár miatt hatványozódott a lopáskár sajnos.
Erre kellene valamit kitalálni szerintem.
A gyökerét ennek a bajnak a vadbodza néven futó felvásárlást látom.
Ennek a felvásárlásnak a korlátozását kellene szorgalmazni csak sajnos semmi jogi vagy más utat nem látok.
- No kezded a szedést?
- ŐŐŐ,
- 320 az ár hozod...
- az az igazság már végeztem...
- végeztél? dehát azt mondtad hívsz...
- igen de tudod beszéltem mással és odaígértem és az adott szó..
- adott szó nekem is ígérted...
- hát de nem ponotsítottuk le...
- mert azt mondtad hívsz és egyeztetünk...
- igen de te sem hívtál..
- és tavaly amikor segítettem?
- hát akkor csak 90 Ft volt az ár.
- de mennyiért adtal el?
- 280, de csak 600 ládákat szedtünk..
- és kinek?
- XY
- és ezért az árért még oda is vitted, teherautót fogadtál, miért nem hoztad be a telepre trakotrral...
- hát mondom nem hívtál...
- de te sem, abban maradtunk mielött kezdesz felhívsz, akkor felhívsz ha szaktanácsadás kell, ha valami baj van, ha előleg kell, ha növényvédőszer kell, ha pályázati segítség kell. Mert ugye kell a tészigazolás a pályázathoz, plusz pont... Ha árkedvezmény kell a gépvásárlásnál, ha ingyen akarsz vagy kedvezményesen elmenni a továbbképzésekre, szakmai utakra...
- jójó, de a meggyet bevittem, amúgy meg a srác édesanyával már 30 éve is üzleteltünk kedves régi ismerősőm, kért egy esélyt a fiának...
- gondolom számlát kellet adni ezért sem hívtál...
- ŐŐŐŐŐ betellt az őstermelőim tudod....
Válasz hosszumezei.ivo #4622. hozzászólásáraPontosan ez a helyzet! És 20 éve is ez volt. Minden bodzatermesztô ismerôsöm, futtatja ki az ültetvényét, ahogy tudja, és nem telepít újat.
VAJON MIÉRT???!!! Sôt, akad, aki idô elôtt felszámolja.
A jelenlegi vadbodza = termesztett bodza.☹️
Ebbôl, hogy hagyják ezt az áldatlan állapotot, nekem az jön le, hogy nincsen szükség a termesztett bodzára. Vagy azért van szükség, hogy a tolvajoknak legyen. Végül is a termék bekerül az üzemekbe.☹️
A termesztôk még bohóckodjanak permetezést naplóval, ekáerrel, származási igazolással, és szedjék válogatva, bejelentett szedôkkel. Töltsék az augusztusukat tolvaj kergetéssel. Teljesen lealázó, még akkor is, ha pillanatnyilag jobb az ár. Itt is több év átlagárát kell számolni, beleértve a kezdeti nem termô éveket is, ami csak viszi a pénzt.
6273 hozzászólás
Válasz Gladadalen #4666. hozzászólásáraArra felé nincs érzékeny gyep fedvény?
Itt ha egy ilyen gyepet feltörnék súlyos büntetés elé néznék persze ha engedély nélkül tenném ,de engedélyt nem nagyon adnak.
Beteszem ide a főoldalról, hogy egyben legyen.https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/szuper-ara-van-iden-a-bodzanak-jelentosen-nott-a-kereslet-a-jarvany-alatt-45759-001
https://www.agrarszektor.hu/noveny/oriasi-biznisz-a-magyar-foldeken-ez-a-noveny-most-sokat-hozhat-a-konyhara.25176.html
Válasz ND #4669. hozzászólásáraSanszos!
Válasz Koppány Vezér #4668. hozzászólásáraazt írta, hogy a vad most érett be. Kérdés, hogy minden évben beérik-e?
Válasz Gladadalen #4666. hozzászólásáraSzia!
Júni 9.-szept 15. a fagymentes idő?
Virágzástól szüretig~100 meleg napra van szüksége.
Valami másban gondolkodj!
Válasz avm #4665 hozzászól A kézi szüretnél nem indul be rögtön az erjedés........?
Sziasztok! Tanácsot kérnék bodza ültetvény kezdéshez. Svédországban, 1.5 ha-on vegyes gazdálkodásban akarunk bodzát termeszteni, szabadtéri baromfi és sertéssel kombinálva. A sorok között legelő, amin az állatok intenzív legeltetéssel mozognak.
A cél saját alapanyag feldolgozás, helyi értékesítés.
Hol és hogyan kezdjem a bodzával? Vad vagy nemesített faj? (Itt jún 9 és Szept 15 a fagymentes idő, vad bodza most érett be)
Milyen talaj előkészítést javasoltok? (Agyagos, kompakt a talajunk, ami legelő már 30 éve)
Válasz csonka.laci87 #4664. hozzászólásáraCsak van egy nagy különbség. A szőlőnél egy kívánatos cél az erjedés ami megindul abban a pillanatban, hogy a gépbe ér. A bodzánál ugyanez hideglelést okoz az összes vevőnek.
Válasz ND #4663. hozzászólásáraNem azt mondom, hogy ez most rögtön opció lesz, pláne, hogy egyelőre 1db ilyen gép van az országban. A későbbiekben meg majd az új telepítéseket már úgy kell kialakítani, hogy alkalmasak legyenek a gépi szedésre, bodzát amúgy sem érdemes 30 évig tartani, termőre fordulástól számítva 10 év amíg jó kondícióban tartható, utána épül le. 15-20 éves ültetvényeket már érdemes kivágni és újra telepíteni. Ha belegondolsz a 2000-es évek elején az országban megjelenő szőlő kombájnokra is ferde szemmel nézett mindenki, ott is megvoltak a kezdeti nehézségek, a gépkezelők sem tapasztalták még ki mit és hogyan érdemes rázatni, stb. Ma meg ott tartunk, hogy a szőlőszüret már elképzelhetetlen lebnne gépi szedés nélkül. Én úgy gondolom a bodzánál sem lesz ez másképpen, főleg, hogy az emberhiány és az elszabadult élőmunka költség évről évre nagyobb gondot fog okozni. Mert nem fog ez a 400 Ft-os bodza ár örökké tartani, kelleni fog az olcsóbb és gyorsabb megoldás a betakarításra.
Válasz csonka.laci87 #4662. hozzászólásáraBennem azért vet fel kérdéseket.
Elég sokat szórt, meg fürtöket dobált el a tetején
Öregebb fával mit csinál?
Szár nélkül szedi, annak a súlya veszteség ha uannyiért veszik mint a szárast
Mit csinálsz a leves, összetört, szemetes végeredménnyel? Tartály kocsival megy a feldolgozóba?
Kezelés, hűtés nélkül pár óra múlva már forr.
Válasz medikus #4661. hozzászólásáraAkkor így tudom megmutatni: https://szuretelogep.hu/szuretelogep/#pellenc-8490-2450uo-selektiv-process-2
A 4-ik Pellenc 8490, 2450üó, Selektív Process 2 gépről van szó. Facen van videó róla munka közben, ahogy bodzát szednek vele, egész szépen dolgozik, sajnos azt akkor hiába linkelem neked.
Válasz csonka.laci87 #4660. hozzászólásáraNem.Lehet nem vagyok a Facen?
Válasz medikus #4659. hozzászólásáraA gépi szedés, sikerült megnézni a videót a linken?
Pellenznek már van olyan szüretelő kombájnja ami alkalmas a bodza és a csipkebogyó szedésére is. Egyelőre 1db van az országban, de előbb utóbb elterjed majd ez is, ahogy tizenéve a szőlő kombájnolás.
Válasz csonka.laci87 #4658. hozzászólásáraMi?
Ez lesz a bodza jövője is:
https://www.facebook.com/szuretelogep/videos/601011337238702
Köztük van a bodza is. https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/ezek-a-legjobb-virusolo-novenyek.8959.html
Válasz máris szomszéd #4654. hozzászólásáraMondhatjuk, hogy a szerencsés véletlenek összjátékának köszönhető most ez a kimagaslóan jó ár. Egyrészt kb. idén kb. csak a bodza van ami minőségben hozott a gyümölcsök közül (szilvák elfagytak, meggy is kevés volt, és minőség sem volt túl jó a sok eső miatt), lengyeleknél befuccsolt a cékla project és elfagytak a fekete szedrek is, ami szintén a színanyag miatt lenne a fontos. A másik tényező pedig bármilyen furcsa a mostani koronavírus hisztéria. A bodzának bizonyítottan van gyógyhatása, pl. felső léguti megbetegedésekre is kifejezetten ajánlják a bodza teát, stb. Így minden bizonnyal az emberek a vírustól való rettegés miatt sokkal több vitamint és egyéb készítményt vásárolnak amiről úgy vélik segíti őket a vírus elleni védekezésben. Így most azok cégek is bodzakészítményt vásárolnának a piacon akiket eddig nem érdekelt, illetve nagyobb mennyiséget vennének azok akik eddig is vették. Most kivételesen a piac, a kereslet-kínálat törvénye kedvezett a termelőknek is.
Válasz medikus #4651. hozzászólásáraNekem még van sok.
Kb egy hét mire beérik.
Nem is értem mitől lehet , hogy még mindig van bennük sok piros szem??
Értem én-hogy most drága sőt még drágább,de mi indokolja ezt az árat? Ezelőtti években töredékét kínálták érte.
Nem az a probémám,hogy végre megfizetik ,nagyon helyes. Csak nem értem a hirtelen többszörös árat.
Dunavecse 400ft!
Kecel 400ft
Válasz kert1 #4649. hozzászólására400,de nincs!Akkor?
Válasz kert1 #4649. hozzászólásáraAz nagyon szép!
Sikerült eladni ennyiért a konvencionálist? Vagy bio?
Felénk már gyakorlatilag vége van a szüretnek.
Az elmúlt hét második felében lévő 32-34 C fok nem használt a bodzásoknak.
Dunavecse:350+
Sziasztok. Aktuális felvásárlási árakat tudna mondani valaki?
Én is a lemosó permetezést akartam megkérdezni, kíváncsi lennék kinek mi vált be.
Válasz Gox #4643. hozzászólásáraJó ötlet. Én a szedők csoportvezetőjével előre leegyeztettem a szemétgyűjtést mert minden évben rengeteg hulladékot dobáltak el a munkások. Az elszámolás a szemétszedés után következett
Ki milyen munkálatokat végez a bodzában ősszel a jövő évre való felkészülés érdekében?
Én a sorok között mélylazítást tervezek, majd lemosó permetezést és szerves trágyázást, madárodu karbantartást és teszek ki "T" fákat is a ragadozó madaraknak.
Ki milyen őszi lemosó permetezést szokott alkalmazni? Bióra őszi lemosó permetezési javaslat, ami bevált?
Válasz avm #4641. hozzászólásáraKöszönöm de felénk ez sem jó . Volt kerítésem de fel kellett szednem. Egy éjjel 50 m-t loptak el.
De alakul a fórum, mert ez már megvalósítható megoldás.
Örülök.
Idén megoldottuk, hogy ne dobálják szét a vizeket, és palackokat.
Persze, 1-2 sajátot elszórtak, hiába az autóra kiakasztott zsák.
Ár információ:Kecel 330+,0620/926-95-78
Válasz kompérka #4640. hozzászólásáraKerítés + villanypásztoros riasztó és nincsen gondod. Ha érdekel tudok számolni egy árat .
Én azért próbálok legális utat keresni. Van rá majd egy évem. Első lépésként beszélek a helyi rendőrökkel.
Van valami megoldás mert régen a helyi mezőőr szolgálat vezetőjének sikerült ez. De sajnos már nem tudok vele beszélni.
Lenni kell megoldásnak.
Válasz kompérka #4634. hozzászólásáraNézd, attól ha negszünne a vadbodza felvásárlás még megmaradna helyi felvásárló, akinek a gazdák és a tolvajok ugyanúgy Számla nélkül adják a bodzát. Szóval az a gazda Ne panaszkodj on a lopás miatt(nem rád értem) aki Számla nélkül adja a bodzát és élteti az áfa gyáros felvásárlót.
Válasz kompérka #4637. hozzászólásáraHozni kell!!De mint mondom akkor a cigó rabolni megy!Lehet a Rózsadombra!Ezért nem tesznek érte,ellene!
Válasz medikus #4635. hozzászólásáraÉn ezt értem csak egy gond van vele, hogy ez nem járható út, mivel erre nincs rendelkezés. Érted?
Ár információ:Kecel 310+,0620/926-95-78
Válasz kompérka #4634. hozzászólására Egyszerű lenne ha akarnák!!De a sárgalábú indiánnak is élni kell!Származási papír,mint a szőlőre!Ha nincs,mert nincs bodzád,akkor ammen!Érted?
Óriási problémának látom a lopást. Idén az ár miatt hatványozódott a lopáskár sajnos.
Erre kellene valamit kitalálni szerintem.
A gyökerét ennek a bajnak a vadbodza néven futó felvásárlást látom.
Ennek a felvásárlásnak a korlátozását kellene szorgalmazni csak sajnos semmi jogi vagy más utat nem látok.
Mai párbeszédek:
- No kezded a szedést?
- ŐŐŐ,
- 320 az ár hozod...
- az az igazság már végeztem...
- végeztél? dehát azt mondtad hívsz...
- igen de tudod beszéltem mással és odaígértem és az adott szó..
- adott szó nekem is ígérted...
- hát de nem ponotsítottuk le...
- mert azt mondtad hívsz és egyeztetünk...
- igen de te sem hívtál..
- és tavaly amikor segítettem?
- hát akkor csak 90 Ft volt az ár.
- de mennyiért adtal el?
- 280, de csak 600 ládákat szedtünk..
- és kinek?
- XY
- és ezért az árért még oda is vitted, teherautót fogadtál, miért nem hoztad be a telepre trakotrral...
- hát mondom nem hívtál...
- de te sem, abban maradtunk mielött kezdesz felhívsz, akkor felhívsz ha szaktanácsadás kell, ha valami baj van, ha előleg kell, ha növényvédőszer kell, ha pályázati segítség kell. Mert ugye kell a tészigazolás a pályázathoz, plusz pont... Ha árkedvezmény kell a gépvásárlásnál, ha ingyen akarsz vagy kedvezményesen elmenni a továbbképzésekre, szakmai utakra...
- jójó, de a meggyet bevittem, amúgy meg a srác édesanyával már 30 éve is üzleteltünk kedves régi ismerősőm, kért egy esélyt a fiának...
- gondolom számlát kellet adni ezért sem hívtál...
- ŐŐŐŐŐ betellt az őstermelőim tudod....
Válasz Rambi #4615. hozzászólásáraMelyik tésznek vagy a tagja? MIért nem oda viszed?
Válasz kacar #4630. hozzászólásáraKitalálom!
Válasz medikus #4626. hozzászólásáraAha. Túl rövid volt? A sok értékes információ amit itt megosztasz belső sugallatra jön vagy egyéb alapja is van?
Válasz kert1 #4627. hozzászólásáraHa kevesebb akkor lentebb viszed?
Válasz kert1 #4627. hozzászólására300 bruttó.
Milyen árakat hallani országszerte?
Válasz Gox #4625. hozzászólásáraAzért jó az ár,mert az idő nem nem kedvezett a céklának!Semmi más!
Válasz hosszumezei.ivo #4622. hozzászólásáraPontosan ez a helyzet! És 20 éve is ez volt. Minden bodzatermesztô ismerôsöm, futtatja ki az ültetvényét, ahogy tudja, és nem telepít újat.
VAJON MIÉRT???!!! Sôt, akad, aki idô elôtt felszámolja.
A jelenlegi vadbodza = termesztett bodza.☹️
Ebbôl, hogy hagyják ezt az áldatlan állapotot, nekem az jön le, hogy nincsen szükség a termesztett bodzára. Vagy azért van szükség, hogy a tolvajoknak legyen. Végül is a termék bekerül az üzemekbe.☹️
A termesztôk még bohóckodjanak permetezést naplóval, ekáerrel, származási igazolással, és szedjék válogatva, bejelentett szedôkkel. Töltsék az augusztusukat tolvaj kergetéssel. Teljesen lealázó, még akkor is, ha pillanatnyilag jobb az ár. Itt is több év átlagárát kell számolni, beleértve a kezdeti nem termô éveket is, ami csak viszi a pénzt.
Válasz kompérka #4623. hozzászólásáraLétezik mező őr is!Azért fizetik!