Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407.83 FtUSD393.55 FtCHF432.15 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Én amúgy elgondolkodnék azon ha pl. tudnám hogy ilyen évben is 6 tonna felett nyomna egy takarmány búza leheht befejezném a malmit... mert sima évben meg 7-8-at tudna...
Válasz #449. hozzászólásra
A Mulant nem termeltem, de az Axis 2008-ban 9,6 t/ha átlagot adott 28 ha-os parcellán. Repce és napraforgó elövetemény volt 50-50 százalékban. Azóta sose értem el ilyen eredményt egy fajta búzából sem. 7-8 t/ha szokott lenni a legjobb parceláimon ideálisan kedvezö évben, de az Axis 2008-as átlagát nem sikerül megütnöm.
Kh tas és fiona volt nekem vetve. A tas koraibb érésű, hl liter súlya kicsit több és ezért a hektáronkénti hozama is egy lehelettel több volt. Amúgy 5tonnára jött ki az átlagom együttesen ( a faluba tudtommal még sose volt 5 tonnás átlaga gabonából senkinek), külön külön nem lett mérve. A Fiona szemnek szebb volt, a Kh tas derékbatört teljesen de ennek ellenére jól ment benne a kombájn, a földre nem feküdt le. 10-12 ak sóderba volt vetve, csapadék volt rá elég, a fémzárolt, csávázott vetőmag ellenére koromüszög fertőzést lehetett találni a kalászokon elvétve. , a terület a tavalyi fozátozás ellenére tarackkal fertőzött volt. Nem veszélyesen de azért olyan szintem ami már befolyásolja a termésátlagot. Tavaly vanessa volt, sokkal jobb talajokba került csapadék nélkül adott 4,3t. Aki akkor látták két tonnát jósoltak belőle. De kellemes csalódást okozott.
Válasz #453. hozzászólásra
Itt is ugyanugy napra volt 4t feletti hozamokkal és még vizzel boritott tábla is rontotta az átlagot.Ami kuki után lett vetve azok 5t körül adogattak.De a 6 soros fajta szerintem nem fekszik annyira el és ahogy figyelgettem a kalászok sem érnek annyira le a földig.A kétsorosnál lefeküdt száron a földön fekvö kalászban kicsirázott a mag és vagy 10cm zöldet hajtott ki.Most több rendbeli esök után mint a vetés ugynézki az árpatarlo.10ha sikerült leszedni még a juniusi kánikulába az esök elött az nem zöldel csak alig ott ahol volt egykét feküdt folt.Rex volt vetve minden hol.
Nekem eddig csak több soros volt,az idén váltottam 2 soros rexre
ez szerintem jobbnak tűnik bár "csak" 45q lett 70 ha átlaga,de
azt sem kell figyelmen kívül hagyni hogy 42q napraforgó volt az
elővetemény.
Öszi árpábol melyik fajta adhatja a legjobb termést????Itt rex a favorit de most nem remekelt ugy.Láttam 6 soros fajtákat elég jo állományok voltak és feküdtek azok is de nem totálisan belebujva a földbe mint ez az emlitett 2 soros fajta.Épp tegnap jártam Hodmezövásárhelyen és Kutvölgynél meglestem a bemutato parcellákat eléggé fekszik a buza az árpák már totál lerogyva.Sok tábla hiányzik.Az Iridium tünik legszebbnek nagy kalászok és sok mag van benne.De a jol bevált Gk magok is elég jok.
Próbáld ki, hogy neked mennyi a 8-10 tonna!
Mi minden évben 5-10 Ha-on próbálunk számunkra új fajtát!
Ajánlás vagy tapasztalati uton választok és
ha valamelyik jó akkor azt is vetjük nagyobb területen.
Tar búza. Jó termőképességű, jó fajsúlyú, közepes minőségű középérésű búza.
Több éve vetem mindig jobb valamivel mint a többi.
4. fokú vetőmaggal 280kg/ha vetőmagnormával 56q/ha volt az idén 22 sikérrel.
A gk valami 35q/ha ugyanazzal a technológiával!
Ajánlom neked akár főfajtának is.
Európában igen kedvelt fajta, lehet nem ok nélkül.
#1. hozzászólás, Tisza küldte be 2013-03-24 11:39:53-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Most lenne minálunk aktuális már kezdtek majdnem felszáradni a földek erre most meg esik a hó és egész hétre nagy mennyiségű csapadékot írnak és hideg időt.
Vajon Húsvét utáni pár nappal akár egy héttel lehetne vetni tavaszi búzát ?
Válasz #438. hozzászólásra
Nyugodtan elvetheted még, nincs késő, felénk az utóbbi pár évben már mindenki a októberben veti, a korai árpavetésbe belemegy a vírus
Üdv, bizony akármit is hiszünk, az N. (A felvehető N-t minden rétegben egy ammónium-N és egy nitrát-N készlet tartalmazza. Az ammónium immobil, míg a nitrát a vízárammal mozog. Az ammónium-N készlet nagyságát a szerves trágyából, a talaj szervesanyagának mineralizációjából és a légköri lerakódásból származó N növeli, az immobilizáció, nitrifikáció és növényi N-felvétel csökkenti. A nitrát készletet a nitrifikáció, a műtrágyázás és a légköri lerakódás növeli, csökkenti viszont a nitrátkimosódás, a denitrifikáció és növényi N-felvétel. ) illékony és mozgékony,könnyen kimosódó,ősszel a kiadandó mennyiség egyharmada bőven elég a fejlődéshez,optimális esetben,gondolok itt arra hogy sok a szármaradvány ami lebontást kíván.
Ősszel növénymentes területen, jogszabály szerint is, csak a szármaradványok, szalma bomlásához szükséges mennyiséget adjuk, az úgynevezett pentozán hatás elkerülése miatt. Ennek mértéke a maradvány 1 tonnájára 8 kg N hatóanyag. Gyakorlatban ez a szokásos maradványok esetén, szántóföldön 30-60 kg N hatóanyag, azaz 100-200 kg/ha Ammóniumnitrát adagot jelent.
Válasz #424. hozzászólásra
én meg ősszel odaadom neki, amit odaszántam N' volt egy céges kísérlet' ahol az a búza lett a legjobb' aminek odaadták az ősszel a fejtrágyát is. A mi csapadékviszonyaink közt az alföldön nem kell félni a lemosódástól.
tegnap előtt voltam kint, a kukiföldön, felhúzom a kuki gyökerét és még mindig ott van a május végén kultivátorozás során kiszort 150 kg/ha an 34
igaz nem szemcsméretben, hanem a sok esőnek hála már szétmálott por alakban, de egyértelműen kivehetően végig látszik
majd dobok képet
Vethet...és remélem nem lesznek ilyen előírások...sem... 2014 től,mert úgye azt a szlogent hangoztatják,hogy a földhasználatól független a megszerzett jogosultság kifizetése...várjunk csak,,akkor nem is ellenőrízhet MVHás helyszini ellenőr senkit sem
Mit beszéljek róla? Nehéztárcsával lenyomták a kopasz tarlót (mert lehordták a szalmát) aztán jó napot. Már 2010 őszén is így vetettek napra után. Azt hogy 2009-ben fel volt e szántva azt nem tudom. Na nem is az én dolgom, engem az érdel ionkább hogy hogy vethet gabonát harmadjára is.
1716 hozzászólás
Én amúgy elgondolkodnék azon ha pl. tudnám hogy ilyen évben is 6 tonna felett nyomna egy takarmány búza leheht befejezném a malmit... mert sima évben meg 7-8-at tudna...
hibrid búzát vetet-e már valaki újra,tapasztalatok vélemények?(hystar)
Válasz #456. hozzászólásra
Az Agromag kft-töl egyenesben. jul 25-töl lesz előszezoni kalászos vetőmag ár.
Válasz #462. hozzászólásra
180kg.
Válasz #459. hozzászólásra
Mennyivel kell vetni a Mulan-t?
ha most becsávázom az árpát lesz baja vagy csak vetés előtt
fogott árpa / rex/ magot meddig lehet visszavetni, hogy ne legyen termésbeli visszaesés
Válasz #445. hozzászólásra
Tavaji évben nekem 7t felett termett,takarmány minöség.És hidd el,hogy tud 10t~t.
Válasz #449. hozzászólásra
A Mulant nem termeltem, de az Axis 2008-ban 9,6 t/ha átlagot adott 28 ha-os parcellán. Repce és napraforgó elövetemény volt 50-50 százalékban. Azóta sose értem el ilyen eredményt egy fajta búzából sem. 7-8 t/ha szokott lenni a legjobb parceláimon ideálisan kedvezö évben, de az Axis 2008-as átlagát nem sikerül megütnöm.
Válasz #456. hozzászólásra
Nekem az IKR hozta tavaly, csak azért vettem azt mert vanessával már nem tudott kiszolgálni.
Válasz #455. hozzászólásra
honnan mennyiért lehet kh-tast beszerezni
Kh tas és fiona volt nekem vetve. A tas koraibb érésű, hl liter súlya kicsit több és ezért a hektáronkénti hozama is egy lehelettel több volt. Amúgy 5tonnára jött ki az átlagom együttesen ( a faluba tudtommal még sose volt 5 tonnás átlaga gabonából senkinek), külön külön nem lett mérve. A Fiona szemnek szebb volt, a Kh tas derékbatört teljesen de ennek ellenére jól ment benne a kombájn, a földre nem feküdt le. 10-12 ak sóderba volt vetve, csapadék volt rá elég, a fémzárolt, csávázott vetőmag ellenére koromüszög fertőzést lehetett találni a kalászokon elvétve. , a terület a tavalyi fozátozás ellenére tarackkal fertőzött volt. Nem veszélyesen de azért olyan szintem ami már befolyásolja a termésátlagot. Tavaly vanessa volt, sokkal jobb talajokba került csapadék nélkül adott 4,3t. Aki akkor látták két tonnát jósoltak belőle. De kellemes csalódást okozott.
Válasz #453. hozzászólásra
Itt is ugyanugy napra volt 4t feletti hozamokkal és még vizzel boritott tábla is rontotta az átlagot.Ami kuki után lett vetve azok 5t körül adogattak.De a 6 soros fajta szerintem nem fekszik annyira el és ahogy figyelgettem a kalászok sem érnek annyira le a földig.A kétsorosnál lefeküdt száron a földön fekvö kalászban kicsirázott a mag és vagy 10cm zöldet hajtott ki.Most több rendbeli esök után mint a vetés ugynézki az árpatarlo.10ha sikerült leszedni még a juniusi kánikulába az esök elött az nem zöldel csak alig ott ahol volt egykét feküdt folt.Rex volt vetve minden hol.
Válasz #452. hozzászólásra
Nekem eddig csak több soros volt,az idén váltottam 2 soros rexre
ez szerintem jobbnak tűnik bár "csak" 45q lett 70 ha átlaga,de
azt sem kell figyelmen kívül hagyni hogy 42q napraforgó volt az
elővetemény.
Öszi árpábol melyik fajta adhatja a legjobb termést????Itt rex a favorit de most nem remekelt ugy.Láttam 6 soros fajtákat elég jo állományok voltak és feküdtek azok is de nem totálisan belebujva a földbe mint ez az emlitett 2 soros fajta.Épp tegnap jártam Hodmezövásárhelyen és Kutvölgynél meglestem a bemutato parcellákat eléggé fekszik a buza az árpák már totál lerogyva.Sok tábla hiányzik.Az Iridium tünik legszebbnek nagy kalászok és sok mag van benne.De a jol bevált Gk magok is elég jok.
Válasz #447. hozzászólásra
Próbáld ki, hogy neked mennyi a 8-10 tonna!
Mi minden évben 5-10 Ha-on próbálunk számunkra új fajtát!
Ajánlás vagy tapasztalati uton választok és
ha valamelyik jó akkor azt is vetjük nagyobb területen.
A ti földjeiteken van realitás alapja. A Gaspard és a Buzogány már 98-99 ben is adta 100q-át a jó zsíros békési földeken.
Válasz #448. hozzászólásra
Biztos az mondja aki már állt olyan ember mellett aki hallotta hogy a szomszédjának a barátjának az anyósa hallotta 987-ben hogy .............!
Regélni lehet, hiszem, ha látom!
Válasz #446. hozzászólásra
Itt 8-10 tonnát regélnek róla.
Válasz #445. hozzászólásra
Tar búza. Jó termőképességű, jó fajsúlyú, közepes minőségű középérésű búza.
Több éve vetem mindig jobb valamivel mint a többi.
4. fokú vetőmaggal 280kg/ha vetőmagnormával 56q/ha volt az idén 22 sikérrel.
A gk valami 35q/ha ugyanazzal a technológiával!
Ajánlom neked akár főfajtának is.
Európában igen kedvelt fajta, lehet nem ok nélkül.
Saaten union Mulan fajtát vetett már valaki?Vélemény?
#1. hozzászólás, Tisza küldte be 2013-03-24 11:39:53-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Most lenne minálunk aktuális már kezdtek majdnem felszáradni a földek erre most meg esik a hó és egész hétre nagy mennyiségű csapadékot írnak és hideg időt.
Vajon Húsvét utáni pár nappal akár egy héttel lehetne vetni tavaszi búzát ?
Üdv!
Akinek már volt Mv Marsall mik a tapasztalatok vele?
Eredmények?
T.:Márk
Vagy min tavaly aki november vagy december elején vetette árpát buzát tök muindegy év végén kelt ki és termett elég jol a körűlményekhez képest.
25.-ig még nem vagy elkésve.
Válasz #439. hozzászólásra
mi az a legkésőbb időpont amig mehet?
be sem csáváztam
ahogy a kombájnból kijött úgy megy a vetőgépbe
Nyugodtan elvetheted még, nincs késő, felénk az utóbbi pár évben már mindenki a októberben veti, a korai árpavetésbe belemegy a vírus
tavaly vetettem REX vetőmagot / árpa / , idén azt akarom vsszavetni
de még sehogysem állok a talajmunkával
meddig érdemes elvetni??
Válasz #436. hozzászólásra
Astardo búzát ismeri valaki, tapasztalatok, technológia?
Száraz dombos vidékre.
Válasz #434. hozzászólásra
ez tényleg durva mert egy nagyobb harmat hatására teljesen feloldódik, mondjuk földbe valamennyivel lassabban gondolom
Válasz #434. hozzászólásra
pedig az an 34 elég könnyen oldódik
ennyi eső volt
írtam vmelyik nap hogy én nem adok nitrogént az árpa alá ősszel
kuki helyére megy, a kuki május végi kultivátorozáskor kapott 150 kg/ha an34 látható a képen,
jaaa a kép 09 hó 09-én készült
Válasz #426. hozzászólásra
Üdv, bizony akármit is hiszünk, az N. (A felvehető N-t minden rétegben egy ammónium-N és egy nitrát-N készlet tartalmazza. Az ammónium immobil, míg a nitrát a vízárammal mozog. Az ammónium-N készlet nagyságát a szerves trágyából, a talaj szervesanyagának mineralizációjából és a légköri lerakódásból származó N növeli, az immobilizáció, nitrifikáció és növényi N-felvétel csökkenti. A nitrát készletet a nitrifikáció, a műtrágyázás és a légköri lerakódás növeli, csökkenti viszont a nitrátkimosódás, a denitrifikáció és növényi N-felvétel. ) illékony és mozgékony,könnyen kimosódó,ősszel a kiadandó mennyiség egyharmada bőven elég a fejlődéshez,optimális esetben,gondolok itt arra hogy sok a szármaradvány ami lebontást kíván.
Ősszel növénymentes területen, jogszabály szerint is, csak a szármaradványok, szalma bomlásához szükséges mennyiséget adjuk, az úgynevezett pentozán hatás elkerülése miatt. Ennek mértéke a maradvány 1 tonnájára 8 kg N hatóanyag. Gyakorlatban ez a szokásos maradványok esetén, szántóföldön 30-60 kg N hatóanyag, azaz 100-200 kg/ha Ammóniumnitrát adagot jelent.
Moderálta: (575) 2012-10-03 17:08:33
Válasz #409. hozzászólásra
Üdv kukaccsosz!
Látom, itt vagy.
Egy kis AKG-s tudást fel kellene eleveníteni, mert, lassan itt a vége.
Bele ne szaladjunk a hibapontokba.
ősszel egy kis vegyes sót alá????
Válasz #428. hozzászólásra
Itt most nem a kimosodás a lényeg hanem a bokrosodás...persze ha valaki biztosan megtudja jósolni a bő csapadékot akkor semmit nem kell,csak aratni
Válasz #428. hozzászólásra
itt vályog és réti talajok vannak, de a képlet mindenütt ua. sztem: 1mm csapadék 1 cm átnedvesedés, télen 200mm az 2 m nyirkos talajt jelent.
Válasz #426. hozzászólásra
De gondolom kötötteb földre írod hogy nem mosódik ki?? mert pl homokból egy sima péti vagy an könnyebben kimosódik szerintem...
Válasz #411. hozzászólásra
szerintem meg akg-ba sem úgy van, hogy kalászos csak 2-szer mehet. szerintem 2 búza után simán mehet árpa vagy más kalászos
Válasz #424. hozzászólásra
én meg ősszel odaadom neki, amit odaszántam N' volt egy céges kísérlet' ahol az a búza lett a legjobb' aminek odaadták az ősszel a fejtrágyát is. A mi csapadékviszonyaink közt az alföldön nem kell félni a lemosódástól.
Válasz #422. hozzászólásra
11000-12000 ft/q
Válasz #423. hozzászólásra
én kihagyom az őszi nitrogént !!
tegnap előtt voltam kint, a kukiföldön, felhúzom a kuki gyökerét és még mindig ott van a május végén kultivátorozás során kiszort 150 kg/ha an 34
igaz nem szemcsméretben, hanem a sok esőnek hála már szétmálott por alakban, de egyértelműen kivehetően végig látszik
majd dobok képet
Jaaa az ősszi nitrogén tuningot nehogy kihagyja valaki,mert így biztosítható a jó bokrosodás kevés csapadék esetén is...
Árakat nem tudtok búza vetőmagnak?
Vethet...és remélem nem lesznek ilyen előírások...sem... 2014 től,mert úgye azt a szlogent hangoztatják,hogy a földhasználatól független a megszerzett jogosultság kifizetése...várjunk csak,,akkor nem is ellenőrízhet MVHás helyszini ellenőr senkit sem
Válasz #418. hozzászólásra
Mit beszéljek róla? Nehéztárcsával lenyomták a kopasz tarlót (mert lehordták a szalmát) aztán jó napot. Már 2010 őszén is így vetettek napra után. Azt hogy 2009-ben fel volt e szántva azt nem tudom. Na nem is az én dolgom, engem az érdel ionkább hogy hogy vethet gabonát harmadjára is.
Válasz #417. hozzászólásra
Addig, amíg érvényben van az 5 éves tilalom, addig napraforgót csak fővetésben, gondolom 2-3 hónap alatt mekkora termésre lehet képes.
Válasz #408. hozzászólásra
Azért ez a csak tárcsáról beszélhetnél még...meg az sem mindegy bebálázták és lehordták a szalmát,mert akkor minimális gomba fertőzés marad,de
Erről mi a véleményetek?
Másodvetésre is alkalmas az új magyar fajta