Hirdetés
Fórum
- Körbálázót, de milyet? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Lamborghini traktorok új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Disznóvágás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Agrártámogatások kifizetése új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1716 hozzászólás
Én amúgy elgondolkodnék azon ha pl. tudnám hogy ilyen évben is 6 tonna felett nyomna egy takarmány búza leheht befejezném a malmit... mert sima évben meg 7-8-at tudna...
hibrid búzát vetet-e már valaki újra,tapasztalatok vélemények?(hystar)
Válasz #456. hozzászólásra
Az Agromag kft-töl egyenesben. jul 25-töl lesz előszezoni kalászos vetőmag ár.
Válasz #462. hozzászólásra
180kg.
Válasz #459. hozzászólásra
Mennyivel kell vetni a Mulan-t?
ha most becsávázom az árpát lesz baja vagy csak vetés előtt
fogott árpa / rex/ magot meddig lehet visszavetni, hogy ne legyen termésbeli visszaesés
Válasz #445. hozzászólásra
Tavaji évben nekem 7t felett termett,takarmány minöség.És hidd el,hogy tud 10t~t.
Válasz #449. hozzászólásra
A Mulant nem termeltem, de az Axis 2008-ban 9,6 t/ha átlagot adott 28 ha-os parcellán. Repce és napraforgó elövetemény volt 50-50 százalékban. Azóta sose értem el ilyen eredményt egy fajta búzából sem. 7-8 t/ha szokott lenni a legjobb parceláimon ideálisan kedvezö évben, de az Axis 2008-as átlagát nem sikerül megütnöm.
Válasz #456. hozzászólásra
Nekem az IKR hozta tavaly, csak azért vettem azt mert vanessával már nem tudott kiszolgálni.
Válasz #455. hozzászólásra
honnan mennyiért lehet kh-tast beszerezni
Kh tas és fiona volt nekem vetve. A tas koraibb érésű, hl liter súlya kicsit több és ezért a hektáronkénti hozama is egy lehelettel több volt. Amúgy 5tonnára jött ki az átlagom együttesen ( a faluba tudtommal még sose volt 5 tonnás átlaga gabonából senkinek), külön külön nem lett mérve. A Fiona szemnek szebb volt, a Kh tas derékbatört teljesen de ennek ellenére jól ment benne a kombájn, a földre nem feküdt le. 10-12 ak sóderba volt vetve, csapadék volt rá elég, a fémzárolt, csávázott vetőmag ellenére koromüszög fertőzést lehetett találni a kalászokon elvétve. , a terület a tavalyi fozátozás ellenére tarackkal fertőzött volt. Nem veszélyesen de azért olyan szintem ami már befolyásolja a termésátlagot. Tavaly vanessa volt, sokkal jobb talajokba került csapadék nélkül adott 4,3t. Aki akkor látták két tonnát jósoltak belőle. De kellemes csalódást okozott.
Válasz #453. hozzászólásra
Itt is ugyanugy napra volt 4t feletti hozamokkal és még vizzel boritott tábla is rontotta az átlagot.Ami kuki után lett vetve azok 5t körül adogattak.De a 6 soros fajta szerintem nem fekszik annyira el és ahogy figyelgettem a kalászok sem érnek annyira le a földig.A kétsorosnál lefeküdt száron a földön fekvö kalászban kicsirázott a mag és vagy 10cm zöldet hajtott ki.Most több rendbeli esök után mint a vetés ugynézki az árpatarlo.10ha sikerült leszedni még a juniusi kánikulába az esök elött az nem zöldel csak alig ott ahol volt egykét feküdt folt.Rex volt vetve minden hol.
Válasz #452. hozzászólásra
Nekem eddig csak több soros volt,az idén váltottam 2 soros rexre
ez szerintem jobbnak tűnik bár "csak" 45q lett 70 ha átlaga,de
azt sem kell figyelmen kívül hagyni hogy 42q napraforgó volt az
elővetemény.
Öszi árpábol melyik fajta adhatja a legjobb termést????Itt rex a favorit de most nem remekelt ugy.Láttam 6 soros fajtákat elég jo állományok voltak és feküdtek azok is de nem totálisan belebujva a földbe mint ez az emlitett 2 soros fajta.Épp tegnap jártam Hodmezövásárhelyen és Kutvölgynél meglestem a bemutato parcellákat eléggé fekszik a buza az árpák már totál lerogyva.Sok tábla hiányzik.Az Iridium tünik legszebbnek nagy kalászok és sok mag van benne.De a jol bevált Gk magok is elég jok.
Válasz #447. hozzászólásra
Próbáld ki, hogy neked mennyi a 8-10 tonna!
Mi minden évben 5-10 Ha-on próbálunk számunkra új fajtát!
Ajánlás vagy tapasztalati uton választok és
ha valamelyik jó akkor azt is vetjük nagyobb területen.
A ti földjeiteken van realitás alapja. A Gaspard és a Buzogány már 98-99 ben is adta 100q-át a jó zsíros békési földeken.
Válasz #448. hozzászólásra
Biztos az mondja aki már állt olyan ember mellett aki hallotta hogy a szomszédjának a barátjának az anyósa hallotta 987-ben hogy .............!
Regélni lehet, hiszem, ha látom!
Válasz #446. hozzászólásra
Itt 8-10 tonnát regélnek róla.
Válasz #445. hozzászólásra
Tar búza. Jó termőképességű, jó fajsúlyú, közepes minőségű középérésű búza.
Több éve vetem mindig jobb valamivel mint a többi.
4. fokú vetőmaggal 280kg/ha vetőmagnormával 56q/ha volt az idén 22 sikérrel.
A gk valami 35q/ha ugyanazzal a technológiával!
Ajánlom neked akár főfajtának is.
Európában igen kedvelt fajta, lehet nem ok nélkül.
Saaten union Mulan fajtát vetett már valaki?Vélemény?
#1. hozzászólás, Tisza küldte be 2013-03-24 11:39:53-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Most lenne minálunk aktuális már kezdtek majdnem felszáradni a földek erre most meg esik a hó és egész hétre nagy mennyiségű csapadékot írnak és hideg időt.
Vajon Húsvét utáni pár nappal akár egy héttel lehetne vetni tavaszi búzát ?
Üdv!
Akinek már volt Mv Marsall mik a tapasztalatok vele?
Eredmények?
T.:Márk
Vagy min tavaly aki november vagy december elején vetette árpát buzát tök muindegy év végén kelt ki és termett elég jol a körűlményekhez képest.
Válasz #438. hozzászólásra
25.-ig még nem vagy elkésve.
Válasz #439. hozzászólásra
mi az a legkésőbb időpont amig mehet?
be sem csáváztam
ahogy a kombájnból kijött úgy megy a vetőgépbe
Válasz #438. hozzászólásra
Nyugodtan elvetheted még, nincs késő, felénk az utóbbi pár évben már mindenki a októberben veti, a korai árpavetésbe belemegy a vírus
tavaly vetettem REX vetőmagot / árpa / , idén azt akarom vsszavetni
de még sehogysem állok a talajmunkával
meddig érdemes elvetni??
Válasz #436. hozzászólásra
Astardo búzát ismeri valaki, tapasztalatok, technológia?
Száraz dombos vidékre.
Válasz #434. hozzászólásra
ez tényleg durva mert egy nagyobb harmat hatására teljesen feloldódik, mondjuk földbe valamennyivel lassabban gondolom
Válasz #434. hozzászólásra
pedig az an 34 elég könnyen oldódik
ennyi eső volt
írtam vmelyik nap hogy én nem adok nitrogént az árpa alá ősszel
kuki helyére megy, a kuki május végi kultivátorozáskor kapott 150 kg/ha an34 látható a képen,
jaaa a kép 09 hó 09-én készült
Válasz #426. hozzászólásra
Üdv, bizony akármit is hiszünk, az N. (A felvehető N-t minden rétegben egy ammónium-N és egy nitrát-N készlet tartalmazza. Az ammónium immobil, míg a nitrát a vízárammal mozog. Az ammónium-N készlet nagyságát a szerves trágyából, a talaj szervesanyagának mineralizációjából és a légköri lerakódásból származó N növeli, az immobilizáció, nitrifikáció és növényi N-felvétel csökkenti. A nitrát készletet a nitrifikáció, a műtrágyázás és a légköri lerakódás növeli, csökkenti viszont a nitrátkimosódás, a denitrifikáció és növényi N-felvétel. ) illékony és mozgékony,könnyen kimosódó,ősszel a kiadandó mennyiség egyharmada bőven elég a fejlődéshez,optimális esetben,gondolok itt arra hogy sok a szármaradvány ami lebontást kíván.
Ősszel növénymentes területen, jogszabály szerint is, csak a szármaradványok, szalma bomlásához szükséges mennyiséget adjuk, az úgynevezett pentozán hatás elkerülése miatt. Ennek mértéke a maradvány 1 tonnájára 8 kg N hatóanyag. Gyakorlatban ez a szokásos maradványok esetén, szántóföldön 30-60 kg N hatóanyag, azaz 100-200 kg/ha Ammóniumnitrát adagot jelent.
Moderálta: (575) 2012-10-03 17:08:33
Válasz #409. hozzászólásra
Üdv kukaccsosz!
Látom, itt vagy.
Egy kis AKG-s tudást fel kellene eleveníteni, mert, lassan itt a vége.
Bele ne szaladjunk a hibapontokba.
ősszel egy kis vegyes sót alá????
Válasz #428. hozzászólásra
Itt most nem a kimosodás a lényeg hanem a bokrosodás...persze ha valaki biztosan megtudja jósolni a bő csapadékot akkor semmit nem kell,csak aratni
Válasz #428. hozzászólásra
itt vályog és réti talajok vannak, de a képlet mindenütt ua. sztem: 1mm csapadék 1 cm átnedvesedés, télen 200mm az 2 m nyirkos talajt jelent.
Válasz #426. hozzászólásra
De gondolom kötötteb földre írod hogy nem mosódik ki?? mert pl homokból egy sima péti vagy an könnyebben kimosódik szerintem...
Válasz #411. hozzászólásra
szerintem meg akg-ba sem úgy van, hogy kalászos csak 2-szer mehet. szerintem 2 búza után simán mehet árpa vagy más kalászos
Válasz #424. hozzászólásra
én meg ősszel odaadom neki, amit odaszántam N' volt egy céges kísérlet' ahol az a búza lett a legjobb' aminek odaadták az ősszel a fejtrágyát is. A mi csapadékviszonyaink közt az alföldön nem kell félni a lemosódástól.
Válasz #422. hozzászólásra
11000-12000 ft/q
Válasz #423. hozzászólásra
én kihagyom az őszi nitrogént !!
tegnap előtt voltam kint, a kukiföldön, felhúzom a kuki gyökerét és még mindig ott van a május végén kultivátorozás során kiszort 150 kg/ha an 34
igaz nem szemcsméretben, hanem a sok esőnek hála már szétmálott por alakban, de egyértelműen kivehetően végig látszik
majd dobok képet
Jaaa az ősszi nitrogén tuningot nehogy kihagyja valaki,mert így biztosítható a jó bokrosodás kevés csapadék esetén is...
Árakat nem tudtok búza vetőmagnak?
Vethet...és remélem nem lesznek ilyen előírások...sem... 2014 től,mert úgye azt a szlogent hangoztatják,hogy a földhasználatól független a megszerzett jogosultság kifizetése...várjunk csak,,akkor nem is ellenőrízhet MVHás helyszini ellenőr senkit sem
Válasz #418. hozzászólásra
Mit beszéljek róla? Nehéztárcsával lenyomták a kopasz tarlót (mert lehordták a szalmát) aztán jó napot. Már 2010 őszén is így vetettek napra után. Azt hogy 2009-ben fel volt e szántva azt nem tudom. Na nem is az én dolgom, engem az érdel ionkább hogy hogy vethet gabonát harmadjára is.
Válasz #417. hozzászólásra
Addig, amíg érvényben van az 5 éves tilalom, addig napraforgót csak fővetésben, gondolom 2-3 hónap alatt mekkora termésre lehet képes.
Válasz #408. hozzászólásra
Azért ez a csak tárcsáról beszélhetnél még...meg az sem mindegy bebálázták és lehordták a szalmát,mert akkor minimális gomba fertőzés marad,de
Erről mi a véleményetek?
Másodvetésre is alkalmas az új magyar fajta