Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.42 FtUSD397.93 FtCHF444.64 FtGBP499.75 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Gatti #160. hozzászólásáraItt is ezt kapják plussz tejsavó, ill nyáron zöld kaszálék. A fajta olyan amit az inszeminátor hoz, általában valami pietrin-duroc keverék, de ha jön legközelebb a marhákhoz, lesz egy pár keresetlen szavam hozzá.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáramiénkből sem szokott, ezért is járnak vissza a vásárlók főleg így karácsony előtt hízót vásárolni. Többen mesélték hogy volt amikor olyat vettek hogy szétkapták és rendesen csurgott a víz az asztal szélén.
Mi tritikálé,árpa és kukorica daráljuk valamint kapnak mellé egy minimális koncentrátumot.
A fajta pedig nagy fehér és pietrain keverék, bár most voltak tiszta nagy fehérek is.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraPersze így van, de ez is fajta és tartásmód szerint változik. Az a hízó ami 150 kilóra 1 év alatt hízik, az nem vizes, deaz nem eladásra való, mert nincs megfizetve. Ami közel a telepi hízási időt produkálja, ott van. Csak hasonlitsd össze a 2 tartásbeli vízhasználatot. A gyors hízáshoz sok víz kell, ami meg is kötődik. Erre használható sok anyag van. Húskészitménybe erre használják pl a tetranátrium pirifoszfátot
Válasz broll79 #143. hozzászólásáraÉrdekes, mert az én disznóimból nem szokott a víz csöpögni. Tavaly is vitt az ismerös egy disznót, hogy majd csak másnap tölti, hogy a fölösleges víz kicsöpögjön, de azt mondta, hogy 1 csepp víz se jött ki belöle másnapra.
Válasz ND #147. hozzászólásáraÚgy lenne az igazi,de erre is alig lehet már a böllért rábeszélni.Meg ahhoz nem ártana tél is,mert ilyen időben nem állna el 3 napig a műhelyben.
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraMi mindig így csináljuk,délután vágunk majd másnap folytatjuk.Annyi hogy nincs ledarálva hanem darabosan van lefűszerezve,a darálás másnap jobban belekeveri.
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraÉn is szoktam legalább 1 napot az asztalon kiteritve hagyni a húst, sok felesleges víz tud kicsepegni. Jobb lesz a massza állaga
Válasz Matyi50 #140. hozzászólásáraA gyulai jellegü kolbász alapanyagát is szikkasztják napokig a töltés előtt. Praktikus okokból, háznál úgy érdemes csinálni hogy ledarálni, befűszerezni, és egy éjszakára az asztalon kiterítve hagyni száradni. Mi se csináltuk még, de jó lenne kipróbálni, ez még nem akkora időveszteség. De a többség szeret hamar túlesni a dolgon
Válasz Gumóka #135. hozzászólásáraAz idősebbek ,aki még él azt mondják,hogy a mostani teleken nem fagy ki a kolbász a padláson,vagy a füstölőben füstölés után,emiatt a víztartalma nem úgy távozik,nem úgy érik össze. Van aki emiatt egy késhegynyi nátrium benzoátot rak a keverendő anyagba a jobb vízvesztés miatt. Nem tudom ezzel kinek mi a tapasztalata,de én nem dijazom a tartósítószereket,bár a nitrites só sem egy természetes anyag.
Erdélyben a nyáron készült kolbászt egy helyen fahamuba forgatták,majd két nap mulva letörölgették róla rongyal. A szalámit meg van ahol fahamuban tárolták. Na ilyet sem láttam még soha.
Válasz Erdőjaro #124. hozzászólására10kg-hoz
22dkg só
20dkg paprika
4-5dkg erős paprpka8ha erősebbet akkor több ha kevésbé erős akkor kevesebb)
fokhagyma ízlés szerint
2,5dkg egész kömény
Erdélyi sót használtunk mindig a fekete felíratost(adalék mentes)
Ez a legfontosabb mindenben!
A zöld párolt só viszont nem tudom milyen és mire mivel olyant nem is nagyon kapni
Válasz Maszek Zs #117. hozzászólásáraRánézésre nekünk is ilyen van a családba, csak saválló tartályos. 5 literes lehet kb. Tölteni jó vele, volt olyan év, mikor 9 disznót vágtunk, azt is letekertük, igaz a végén már kolbitöltővel aludtam
Válasz bandigh #129. hozzászólásáraSemmi spec.
Mindig azt mondom, hogy nem kell ezt túldramatizálni, mert olyankor mindig elbaxódik......
Parajdi az kissé “erősebb” só, nem ?
Jódozottal kell csínján bánni.
Nitrites(gyors) pác-só esetleg hasmenést is okozhat......
Válasz Szabi. #125. hozzászólásáraVettem múltkor piacon parajdi(durvább szemű) sót, érdemes beletenni? Vagy hosszabb tárolásúba(vékony, füstölt) van valami speciál nálatok?
Válasz Szabi. #125. hozzászólásáraSóból mi csak az asztali durvábbat használjuk, a fokhagyma meg nálam is inkább kevesebb mint a recept szerinti,csípőset meg külön csinálunk mert a gyerekek még nem bírják
Keveslem a sőt, paprikát mind a kettőből.
Egyáltalán milyen só ??
Asztali, finom, jódozott, nitrites?!
Sütő kolbászhoz elég a 18 dkg, vékony füstölt 22dkg, vastag szalámi füstölt 25dkg.
Borsból fehéret, feketét és az adagját felesbe.
Fokhagymát meg ki hogy bírja !
Nekem baxxa a gyomrom így azt nem viszem túlzásba. Inkább csípős, erős legyen.
Válasz Erdőjaro #121. hozzászólásáraAZ én receptem 10kg húshoz. Általában kb 70-30% a hús zsír arány a tisztán röfi husinál. Persze ha karaj is megy bele, akkor változik. Eladásra csinálom, szeretik is nagyon.
10kg alapanyaghoz
Válasz Erdőjaro #121. hozzászólásáraAmennyi válasz lesz a kérdésedre kb annyi fajta receptet kapsz majd.
Pl.
10 kg alapanyaghoz
20 dkg só
10 dkg paprika
8 dkg fokhagyma
3 dkg bors
Igazi jó fokhagymás házi parasztkolbász receptet szeretnék végre olyat,ami finom. Az egység ha 10kiló húshoz vagy 25kilóhoz van,nem számít,majd annyi kolbászt csinálunk .
Válasz *** HM *** #112. hozzászólásáraBékéscsaba Ferro kft. Villanyos 15l-es van ismerősnek, nem volt vele gond pedig leszaladt már benne 1-2 szál kolbi.
Lábkapcsolót vagy combkapcsolót mindegyik fajtához érdemes kérni, csinálni. Sokkal könnyebb dolgozni vele.
Válasz Maszek Zs #117. hozzászólására
Ezek még a tsz-ben készültek. Egy még nekünk is van a régiből. Örök, tönkretehetetlen darabok.
Nagyon szeretem mert egyszerű vele dolgozni, könnyű megtölteni és még a fagyott kutya lábát is kinyomja ha kell. Páran meglesték már, errefelé nem ismerik ezt a fajtát.
316 hozzászólás
Válasz ND #165. hozzászólására
Válasz medikus #148. hozzászólásáraMa tesztelve lett az eredmény.
Még szikkadnia kell, de kB fél szál bánta a kóstolót, úh nincs nagy baj a bukéjával
Ahány ház,annyi szokás ...vannak furcsaságok
Válasz Gatti #160. hozzászólásáraItt is ezt kapják plussz tejsavó, ill nyáron zöld kaszálék. A fajta olyan amit az inszeminátor hoz, általában valami pietrin-duroc keverék, de ha jön legközelebb a marhákhoz, lesz egy pár keresetlen szavam hozzá.
Válasz broll79 #159. hozzászólására12- 13 hónap alatt lesznek 230-250 közöttiek.
Válasz bandigh #158. hozzászólásáraPersze, valamennyit szárad másnapra, de az szerintem minimális
Válasz colizoli #154. hozzászólásáramiénkből sem szokott, ezért is járnak vissza a vásárlók főleg így karácsony előtt hízót vásárolni. Többen mesélték hogy volt amikor olyat vettek hogy szétkapták és rendesen csurgott a víz az asztal szélén.
Mi tritikálé,árpa és kukorica daráljuk valamint kapnak mellé egy minimális koncentrátumot.
A fajta pedig nagy fehér és pietrain keverék, bár most voltak tiszta nagy fehérek is.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraPersze így van, de ez is fajta és tartásmód szerint változik. Az a hízó ami 150 kilóra 1 év alatt hízik, az nem vizes, deaz nem eladásra való, mert nincs megfizetve. Ami közel a telepi hízási időt produkálja, ott van. Csak hasonlitsd össze a 2 tartásbeli vízhasználatot. A gyors hízáshoz sok víz kell, ami meg is kötődik. Erre használható sok anyag van. Húskészitménybe erre használják pl a tetranátrium pirifoszfátot
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraDe ha ledarálva szétteríted, tuti veszít vizet reggelre. Mármint ha nem is látszik
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraAddig perzseled hogy kiszárad!!!
Válasz csoppika #155. hozzászólásáraTápot azt biztos, hogy nem kapnak, egyék azt ami termett.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraGondolom a takarmany a kulcs. A tápban biztosan van valami testépítőknek való tömegnövelő...
Válasz broll79 #143. hozzászólásáraÉrdekes, mert az én disznóimból nem szokott a víz csöpögni. Tavaly is vitt az ismerös egy disznót, hogy majd csak másnap tölti, hogy a fölösleges víz kicsöpögjön, de azt mondta, hogy 1 csepp víz se jött ki belöle másnapra.
Válasz ND #152. hozzászólásáraMeg töltés után is szikkad 1-2 napot füstölés előtt .
Igaz kap egy kevés salétromot is
Válasz medikus #148. hozzászólásáraNem mondanám.
Hűvösön van, meg teljesen száraz, fűszerek meg a só kihúzza a vizet, így ugye nem tud romlani
Válasz mtz1221 #150. hozzászólásáraIgaz!
Válasz medikus #148. hozzászólásáraA cigányok a 3 napos dögből is tudnak nekünk ízletes hamburgert sütni.
Válasz ND #147. hozzászólásáraÚgy lenne az igazi,de erre is alig lehet már a böllért rábeszélni.Meg ahhoz nem ártana tél is,mert ilyen időben nem állna el 3 napig a műhelyben.
Válasz ND #147. hozzászólásáraNem lesz buqéja?
Válasz mtz1221 #146. hozzászólásáraÉn 2-3 napig pácolom a kockázott húst szárazon a fűszerekkel, utána darálás, töltés
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraMi mindig így csináljuk,délután vágunk majd másnap folytatjuk.Annyi hogy nincs ledarálva hanem darabosan van lefűszerezve,a darálás másnap jobban belekeveri.
Válasz medikus #144. hozzászólásáraAzon gondolkoztam, hogy lehet a sterimó benyomja a vizet a bőr alá, azért van benne
Válasz broll79 #143. hozzászólásáraBiztos sokáig mosod kint a lábait!!
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraÉn is szoktam legalább 1 napot az asztalon kiteritve hagyni a húst, sok felesleges víz tud kicsepegni. Jobb lesz a massza állaga
Válasz Matyi50 #140. hozzászólásáraA gyulai jellegü kolbász alapanyagát is szikkasztják napokig a töltés előtt. Praktikus okokból, háznál úgy érdemes csinálni hogy ledarálni, befűszerezni, és egy éjszakára az asztalon kiterítve hagyni száradni. Mi se csináltuk még, de jó lenne kipróbálni, ez még nem akkora időveszteség. De a többség szeret hamar túlesni a dolgon
Válasz Matyi50 #140. hozzászólásáraOlyat hogy a kemencében?
Válasz Gumóka #135. hozzászólásáraAz idősebbek ,aki még él azt mondják,hogy a mostani teleken nem fagy ki a kolbász a padláson,vagy a füstölőben füstölés után,emiatt a víztartalma nem úgy távozik,nem úgy érik össze. Van aki emiatt egy késhegynyi nátrium benzoátot rak a keverendő anyagba a jobb vízvesztés miatt. Nem tudom ezzel kinek mi a tapasztalata,de én nem dijazom a tartósítószereket,bár a nitrites só sem egy természetes anyag.
Erdélyben a nyáron készült kolbászt egy helyen fahamuba forgatták,majd két nap mulva letörölgették róla rongyal. A szalámit meg van ahol fahamuban tárolták. Na ilyet sem láttam még soha.
Válasz Gumóka #138. hozzászólásáraKössz!
Válasz Maszek Zs #136. hozzászólásáraA mienk az nem könnyű, tudom én is, mert vastagabb saválló házas, abba meg van kiló.
Az idén már nem lesz kirakodóvásár, nov. 3. Vasárnapja az utolsó, Márc. 3 vasárnapja az első.
Piac van minden hétvégén,a hídlábnál, de az új pici lett.
Válasz Erdőjaro #124. hozzászólására10kg-hoz
22dkg só
20dkg paprika
4-5dkg erős paprpka8ha erősebbet akkor több ha kevésbé erős akkor kevesebb)
fokhagyma ízlés szerint
2,5dkg egész kömény
Válasz Gumóka #132. hozzászólásáraEz nem nagy édesanyám simán bánik vele. Ha már itt tartunk lesz vásár nálatok a hétvégén.
Válasz Szabi. #134. hozzászólásáraVan egy idős hentes ismerősöm, bár világéletbe kamionozott, de a hasát nagyon szereti.
Nem kapkod, nála a disznóvágás 3 nap, abban két nap 4x keverteti át a kolbianyagot.
Mondjuk tény, hogy precízen megcsinálja és finom is, de nyuggerként ráér
Válasz Szabi. #131. hozzászólásáraKeverés legyen faxa egyöntetű.
Fűszerek csak minőségi.
Darálas előtt már keverem, majd a daráló is és még egyszer.
Erdélyi sót használtunk mindig a fekete felíratost(adalék mentes)
Ez a legfontosabb mindenben!
A zöld párolt só viszont nem tudom milyen és mire mivel olyant nem is nagyon kapni
Válasz Maszek Zs #117. hozzászólásáraRánézésre nekünk is ilyen van a családba, csak saválló tartályos. 5 literes lehet kb. Tölteni jó vele, volt olyan év, mikor 9 disznót vágtunk, azt is letekertük, igaz a végén már kolbitöltővel aludtam
A csajok nem szerették, nehéz volt mosogatni.
Válasz bandigh #129. hozzászólásáraDurvább, asztali só is mehet.
Válasz bandigh #129. hozzászólásáraSemmi spec.
Mindig azt mondom, hogy nem kell ezt túldramatizálni, mert olyankor mindig elbaxódik......
Parajdi az kissé “erősebb” só, nem ?
Jódozottal kell csínján bánni.
Nitrites(gyors) pác-só esetleg hasmenést is okozhat......
Válasz Szabi. #125. hozzászólásáraVettem múltkor piacon parajdi(durvább szemű) sót, érdemes beletenni? Vagy hosszabb tárolásúba(vékony, füstölt) van valami speciál nálatok?
Válasz Kisvuk #126. hozzászólásáraIdővel megszokják
Nálunk csak a csípős fogy.
Akinek nincs bevállt receptje az használjon ilyet, kipróbáltam és nekem bevált.
Válasz Szabi. #125. hozzászólásáraSóból mi csak az asztali durvábbat használjuk, a fokhagyma meg nálam is inkább kevesebb mint a recept szerinti,csípőset meg külön csinálunk mert a gyerekek még nem bírják
Keveslem a sőt, paprikát mind a kettőből.
Egyáltalán milyen só ??
Asztali, finom, jódozott, nitrites?!
Sütő kolbászhoz elég a 18 dkg, vékony füstölt 22dkg, vastag szalámi füstölt 25dkg.
Borsból fehéret, feketét és az adagját felesbe.
Fokhagymát meg ki hogy bírja !
Nekem baxxa a gyomrom így azt nem viszem túlzásba. Inkább csípős, erős legyen.
Köszönöm! Köményt nem raktok bele?
Válasz Erdőjaro #121. hozzászólásáraAZ én receptem 10kg húshoz. Általában kb 70-30% a hús zsír arány a tisztán röfi husinál. Persze ha karaj is megy bele, akkor változik. Eladásra csinálom, szeretik is nagyon.
10kg alapanyaghoz
18 dkg só
15 dkg Paprika
2,5dkg csípős paprika
5 dkg bors
10 dkg fokhagyma
Válasz Erdőjaro #121. hozzászólásáraAmennyi válasz lesz a kérdésedre kb annyi fajta receptet kapsz majd.
Pl.
10 kg alapanyaghoz
20 dkg só
10 dkg paprika
8 dkg fokhagyma
3 dkg bors
Üdv !
Igazi jó fokhagymás házi parasztkolbász receptet szeretnék végre olyat,ami finom. Az egység ha 10kiló húshoz vagy 25kilóhoz van,nem számít,majd annyi kolbászt csinálunk .
Köszönöm előre is a recepteket!
Válasz medikus #116. hozzászólására
Válasz *** HM *** #112. hozzászólásáraBékéscsaba Ferro kft. Villanyos 15l-es van ismerősnek, nem volt vele gond pedig leszaladt már benne 1-2 szál kolbi.
Lábkapcsolót vagy combkapcsolót mindegyik fajtához érdemes kérni, csinálni. Sokkal könnyebb dolgozni vele.
Válasz Maszek Zs #117. hozzászólására
Ezek még a tsz-ben készültek. Egy még nekünk is van a régiből. Örök, tönkretehetetlen darabok.
Nagyon szeretem mert egyszerű vele dolgozni, könnyű megtölteni és még a fagyott kutya lábát is kinyomja ha kell. Páran meglesték már, errefelé nem ismerik ezt a fajtát.
Válasz *** HM *** #112. hozzászólásáraNekünk álló van 2 szál szalámi jön ki belőle.2:1 az áttétel
MZ/X rokona több tonnát betöltött!!