Hirdetés
- AKG támogatás új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere 6110 új
379 hozzászólás
Válasz stefi69 #178. hozzászólásáraFaterral anno évi 80-130 házi vágást letoltuk és alig volt ilyen bajuk de volt egy év hogy minden negyedik ötödik jószágnak tört egy még olyanis volt hogy egy hátsó egy első tört el ugyan az a trafó és ugyan az a fogót használta fater mindig .
Válasz Hús Futár #172. hozzászólásáraEzt mondják felénk is .Böllérek is. Csak kiváncsi voltam mit mond más . Vagy hátha van valami mód a ki küszöbölésére. Próbáltuk már 2 trafóval is . van hogy minden OK. van hogy csak az 1 hátsó. Most pl egy 3. tafó és mind 2 hátsó eltört .
Válasz stefi69 #173. hozzászólásáraAz a poén része volt,,,
Válasz Diesel Tibor #175. hozzászólására022-es az nem de a sima kis golyós és kábító pisztolynál is láttam már ilyet .
Válasz Hús Futár #172. hozzászólására022-es nem okoz ilyet.
Válasz stefi69 #170. hozzászólásáraAzt lehet csinálni ilyenkor ha hallod hogy furcsán roppan minél előbb elfektetni a fogóval hogy a levegőt rúgja a lábaival így minimalizálható a bevérzés a és a roncsolás .
Válasz Diesel Tibor #169. hozzászólásáraEltöröm a lábát !
Válasz stefi69 #170. hozzászólásáraEz sajnos benne van kivédhetetlen még profi jó trafóval is sikerül így .
Válasz stefi69 #167. hozzászólásáraTúl nagy volt az áram amivel megfogtátok vagy nem volt elég kemény a csontja a jószágnak .
Elektromos kábitás !
Válasz stefi69 #167. hozzászólásáraHogy vágtátok le??? elgáncsoltátok.
Válasz stefi69 #167. hozzászólásáraFeltételezem elektromosan kábítjátok mert akkor az lesz a ludas.
Üdv a fórumnak !
Kérdezni szeretném ,mi lehet az oka ha disznóvágáskor az állat, 1 v mind 2 comb csontja el van törve ?
Válasz ND #165. hozzászólására
Válasz medikus #148. hozzászólásáraMa tesztelve lett az eredmény.
Még szikkadnia kell, de kB fél szál bánta a kóstolót, úh nincs nagy baj a bukéjával
Ahány ház,annyi szokás ...vannak furcsaságok
Válasz Gatti #160. hozzászólásáraItt is ezt kapják plussz tejsavó, ill nyáron zöld kaszálék. A fajta olyan amit az inszeminátor hoz, általában valami pietrin-duroc keverék, de ha jön legközelebb a marhákhoz, lesz egy pár keresetlen szavam hozzá.
Válasz broll79 #159. hozzászólására12- 13 hónap alatt lesznek 230-250 közöttiek.
Válasz bandigh #158. hozzászólásáraPersze, valamennyit szárad másnapra, de az szerintem minimális
Válasz colizoli #154. hozzászólásáramiénkből sem szokott, ezért is járnak vissza a vásárlók főleg így karácsony előtt hízót vásárolni. Többen mesélték hogy volt amikor olyat vettek hogy szétkapták és rendesen csurgott a víz az asztal szélén.
Mi tritikálé,árpa és kukorica daráljuk valamint kapnak mellé egy minimális koncentrátumot.
A fajta pedig nagy fehér és pietrain keverék, bár most voltak tiszta nagy fehérek is.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraPersze így van, de ez is fajta és tartásmód szerint változik. Az a hízó ami 150 kilóra 1 év alatt hízik, az nem vizes, deaz nem eladásra való, mert nincs megfizetve. Ami közel a telepi hízási időt produkálja, ott van. Csak hasonlitsd össze a 2 tartásbeli vízhasználatot. A gyors hízáshoz sok víz kell, ami meg is kötődik. Erre használható sok anyag van. Húskészitménybe erre használják pl a tetranátrium pirifoszfátot
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraDe ha ledarálva szétteríted, tuti veszít vizet reggelre. Mármint ha nem is látszik
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraAddig perzseled hogy kiszárad!!!
Válasz csoppika #155. hozzászólásáraTápot azt biztos, hogy nem kapnak, egyék azt ami termett.
Válasz colizoli #154. hozzászólásáraGondolom a takarmany a kulcs. A tápban biztosan van valami testépítőknek való tömegnövelő...
Válasz broll79 #143. hozzászólásáraÉrdekes, mert az én disznóimból nem szokott a víz csöpögni. Tavaly is vitt az ismerös egy disznót, hogy majd csak másnap tölti, hogy a fölösleges víz kicsöpögjön, de azt mondta, hogy 1 csepp víz se jött ki belöle másnapra.
Válasz ND #152. hozzászólásáraMeg töltés után is szikkad 1-2 napot füstölés előtt .
Igaz kap egy kevés salétromot is
Válasz medikus #148. hozzászólásáraNem mondanám.
Hűvösön van, meg teljesen száraz, fűszerek meg a só kihúzza a vizet, így ugye nem tud romlani
Válasz mtz1221 #150. hozzászólásáraIgaz!
Válasz medikus #148. hozzászólásáraA cigányok a 3 napos dögből is tudnak nekünk ízletes hamburgert sütni.
Válasz ND #147. hozzászólásáraÚgy lenne az igazi,de erre is alig lehet már a böllért rábeszélni.Meg ahhoz nem ártana tél is,mert ilyen időben nem állna el 3 napig a műhelyben.
Válasz ND #147. hozzászólásáraNem lesz buqéja?
Válasz mtz1221 #146. hozzászólásáraÉn 2-3 napig pácolom a kockázott húst szárazon a fűszerekkel, utána darálás, töltés
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraMi mindig így csináljuk,délután vágunk majd másnap folytatjuk.Annyi hogy nincs ledarálva hanem darabosan van lefűszerezve,a darálás másnap jobban belekeveri.
Válasz medikus #144. hozzászólásáraAzon gondolkoztam, hogy lehet a sterimó benyomja a vizet a bőr alá, azért van benne
Válasz broll79 #143. hozzászólásáraBiztos sokáig mosod kint a lábait!!
Válasz bandigh #142. hozzászólásáraÉn is szoktam legalább 1 napot az asztalon kiteritve hagyni a húst, sok felesleges víz tud kicsepegni. Jobb lesz a massza állaga
Válasz Matyi50 #140. hozzászólásáraA gyulai jellegü kolbász alapanyagát is szikkasztják napokig a töltés előtt. Praktikus okokból, háznál úgy érdemes csinálni hogy ledarálni, befűszerezni, és egy éjszakára az asztalon kiterítve hagyni száradni. Mi se csináltuk még, de jó lenne kipróbálni, ez még nem akkora időveszteség. De a többség szeret hamar túlesni a dolgon
Válasz Matyi50 #140. hozzászólásáraOlyat hogy a kemencében?
Válasz Gumóka #135. hozzászólásáraAz idősebbek ,aki még él azt mondják,hogy a mostani teleken nem fagy ki a kolbász a padláson,vagy a füstölőben füstölés után,emiatt a víztartalma nem úgy távozik,nem úgy érik össze. Van aki emiatt egy késhegynyi nátrium benzoátot rak a keverendő anyagba a jobb vízvesztés miatt. Nem tudom ezzel kinek mi a tapasztalata,de én nem dijazom a tartósítószereket,bár a nitrites só sem egy természetes anyag.
Erdélyben a nyáron készült kolbászt egy helyen fahamuba forgatták,majd két nap mulva letörölgették róla rongyal. A szalámit meg van ahol fahamuban tárolták. Na ilyet sem láttam még soha.
Válasz Gumóka #138. hozzászólásáraKössz!
Válasz Maszek Zs #136. hozzászólásáraA mienk az nem könnyű, tudom én is, mert vastagabb saválló házas, abba meg van kiló.
Az idén már nem lesz kirakodóvásár, nov. 3. Vasárnapja az utolsó, Márc. 3 vasárnapja az első.
Piac van minden hétvégén,a hídlábnál, de az új pici lett.
Válasz Erdőjaro #124. hozzászólására10kg-hoz
22dkg só
20dkg paprika
4-5dkg erős paprpka8ha erősebbet akkor több ha kevésbé erős akkor kevesebb)
fokhagyma ízlés szerint
2,5dkg egész kömény
Válasz Gumóka #132. hozzászólásáraEz nem nagy édesanyám simán bánik vele. Ha már itt tartunk lesz vásár nálatok a hétvégén.
Válasz Szabi. #134. hozzászólásáraVan egy idős hentes ismerősöm, bár világéletbe kamionozott, de a hasát nagyon szereti.
Nem kapkod, nála a disznóvágás 3 nap, abban két nap 4x keverteti át a kolbianyagot.
Mondjuk tény, hogy precízen megcsinálja és finom is, de nyuggerként ráér
Válasz Szabi. #131. hozzászólásáraKeverés legyen faxa egyöntetű.
Fűszerek csak minőségi.
Darálas előtt már keverem, majd a daráló is és még egyszer.
Erdélyi sót használtunk mindig a fekete felíratost(adalék mentes)
Ez a legfontosabb mindenben!
A zöld párolt só viszont nem tudom milyen és mire mivel olyant nem is nagyon kapni
Válasz Maszek Zs #117. hozzászólásáraRánézésre nekünk is ilyen van a családba, csak saválló tartályos. 5 literes lehet kb. Tölteni jó vele, volt olyan év, mikor 9 disznót vágtunk, azt is letekertük, igaz a végén már kolbitöltővel aludtam
A csajok nem szerették, nehéz volt mosogatni.
Válasz bandigh #129. hozzászólásáraDurvább, asztali só is mehet.
Válasz bandigh #129. hozzászólásáraSemmi spec.
Mindig azt mondom, hogy nem kell ezt túldramatizálni, mert olyankor mindig elbaxódik......
Parajdi az kissé “erősebb” só, nem ?
Jódozottal kell csínján bánni.
Nitrites(gyors) pác-só esetleg hasmenést is okozhat......